• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Połączenie z baza MS SQL w C# (ConnectionString)

0 głosów
2,107 wizyt
pytanie zadane 24 września 2016 w C# przez michal Mądrala (5,560 p.)
Witam,

Mam problem z połączeniem się z bazą w C#, a dokładniej to ze zbudowaniem poprawnego ConnectionString. Czy ktoś zna jakieś strony na których było by to w miarę prosto wyjaśnione ?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 września 2016 przez JachuPL Bywalec (2,950 p.)

W internecie jest taka strona, gdzie są podane przykładowe connectionstringi do różnych szbd.

https://www.connectionstrings.com/sql-server/

0 głosów
odpowiedź 25 września 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Zobacz post z mojego bloga, powinien ci pomóc http://www.winiar.pl/blog/polaczenie-z-baza-mysql/
komentarz 25 września 2016 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Fajny artykuł, tylko z mojej strony jest mały problem, ponieważ ja chcę się połączyć z ms sql. Mam na komputerze lokalnie zainstalowaną bazę, oraz utworzone tabele w managment studio. Teraz nie wiem jakie dane z tej mojej bazy mam podać w tym ConnectionString.
komentarz 25 września 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)

Jeśli lokalnie to server="localhost" użytkownik to zapewne root jeśli sam go nie zmieniłeś, czyli uid="root" database="nazwa twojej bazy danych" password domyślnie jest pusty w MySQL więc jeśli nie nadałeś hasła to możesz zostawić password="";

Tutaj masz przykładowy ConnectionString z domyślnymi wartościami.

connectionString = "Server=localhost;Database=nazwa bazy;Uid=root;Password=;";

0 głosów
odpowiedź 25 września 2016 przez niezalogowany

ConnectionString to takie podejście sprzed dwudziestu lat. Rozumiem, że nie piszesz komercyjnego projektu, ale warto chyba przyswajać sobie aktualne technologie. Poczytaj o Entity Framework (który wcale nie jest taką swieżynką).

komentarz 25 września 2016 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dzięki za info, na pewno skorzystam z linku i się podszkolę. Tymczasem chciałbym w najprostszy sposób się połączyć z bazą żeby poćwiczyć zapytania i wyciąganie danych. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak wpisać te parametry z management do ConnectionString żebym mógł ustanowić połączenie?
komentarz 29 września 2016 przez JachuPL Bywalec (2,950 p.)
W Entity Framework również istnieje coś takiego jak connection string, tylko został przeniesiony do App.config.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 838 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 882 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2019 w C# przez BLAZO Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 649 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2022 w C# przez Patryk665 Nowicjusz (170 p.)

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...