• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka pytań na temat html/css.

0 głosów
849 wizyt
pytanie zadane 24 września 2016 w HTML i CSS przez Dmitrzak Dawid Użytkownik (680 p.)

Witam,
Mam problem. nie wiem jak zrobić img na którym po najechaniu będzie się wyświetlał tekst -chodzi mi np. o takie bloczki kategori miroslawzelent.pl

Drugim moim pytaniem jest jak tworzyć animacje obiektów na hiperłączach (+- wiem jak tylko czy nie ma prostszego sposobu niż dla każdej przeglądarki inaczej)

Pozdrawiam,

komentarz 24 września 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
1. Chodzi Ci o mniej więcej coś takiego: http://codepen.io/kkondratowicz/pen/akjoaG ?
komentarz 24 września 2016 przez Dmitrzak Dawid Użytkownik (680 p.)
+-

Ale nie wiem
Skopiowałem to wstawiłem i skapnąłem się ,że nie :D
Wejdź na miroslawzelent.pl i najedź na jakikolwiek kafelek np c++ etc. tylko nie w nawigacji a te w 'treści"

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 września 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
edycja 24 września 2016 przez winiardesign

Najlepsza
Możesz zrobić tak, że po najechaniu na obrazek pojawi się jakiś div i jego zawartość. Czyli robisz nowy div, umieszczasz w nim to co chcesz, pozycjonujesz tak aby był nad obrazkiem, nadajesz mu display: none, nie będzie widoczny, i tylko zmieniasz w klasie diva kiedy najedzasz na display:block. I już pokazuje się jakiś tekst, drugi obrazek co tam sobie zrobisz. Możesz wykorzystać tez efekt flipping cards http://www.winiar.pl/blog/card-flipping-css3/, no i oczywiście można to zrobić za pomocą js.
No tak tylko to daje tekst nad obrazkiem a mi chodziło ,że po najechaniu pojawia się na nim.
komentarz 24 września 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Tworzysz diva z tłem jako obraz i po najechaniu uruchamiasz animację pojawiającą tekst w środku elementu blokowego - gdy kursor jest poza obiektem, animacja toczy się w odwrotnym kierunku.
A powiesz coś o animacji w CSS ?
komentarz 24 września 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

A co mam powiedzieć? Można to zrobić dzięki CSS, ale jeśli chodzi ci o kompatybilność @keyframes z przeglądarkami, polecam stronę caniuse.com (aktualnie coś nie działa, ale powinno być za niedługo w porządku).

OK, dzięki.
komentarz 24 września 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Jak odpowiedni wypozycjonujesz to możesz umieścić na obrazku swojego diva. Poczytaj o position absolute i relative.
0 głosów
odpowiedź 24 września 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

O jakie bloczki ci chodzi? Konkrety.

Animację i manipulację obiektów zazwyczaj robi się za pomocą skryptów JS.

Jeśli chodzi o drugie pytanie, to o jakim sposobie mówisz?

Ogólnie rzecz biorąc twoje pytanie prezentuje poziom połowy tematów na tym forum - niedokładne, napisane na odwal się i niejasne... aż szkoda gadać frown

Bloczki -> Po wiejściu na miroslawzelent.pl są "kafelki' z np c++ html etc. o to mi chodzi...

Sposób -> @keyframes reguła

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 607 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w HTML i CSS przez Reapel Początkujący (320 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 183 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2021 w HTML i CSS przez kapsel5308 Początkujący (360 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...