• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Portal w PHP. Proszę o ocenę i poprawienie. "W końcu człowiek uczy się całe życie"

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
456 wizyt
pytanie zadane 23 września 2016 w PHP przez Krzysztof Godlewski Nowicjusz (120 p.)
2
komentarz 23 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Github..
komentarz 23 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
przywrócone 23 września 2016 przez efiku
lub bitbucket
komentarz 24 września 2016 przez Krzysztof Godlewski Nowicjusz (120 p.)
Nie znam się woglę na GitHub-ie. Jest jakiś może kurs wideo po polsku o nauce tego?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 23 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)

To tak na szybko;

mieszanie html z php oraz style inline css o zgrozo

brak jakichkolwiek zabezpieczeń, SQL injection aż się prosi, nie mówiąc o xss

korzystanie z md5 zamiast password_hash

brak używania wbudowanych funkcji, np empty

bezsensowny plik bazy danych

 

przykład jak nie pisać w php

komentarz 23 września 2016 przez Krzysztof Godlewski Nowicjusz (120 p.)
jak możesz lub ktokolwiek inny to proszę o pokazanie poprawionego kodu, wiele mi to da

z góry dzięki
komentarz 23 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ty chyba żartujesz, że ktoś będzie przepisywał ci to wszystko na poprawiony kod.

rady..

użyj twiga

odseparuj css do zew pliku

używaj password hash

binduj parametry

przejdź na pdo

zamknij to wszystko w funkcje  przynajmniej.
komentarz 23 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Proszę bardzo ;D https://github.com/efiku/learningSF

Work in progress ;D
+2 głosów
odpowiedź 23 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 24 września 2016 przez HaKIM

Pokrótce i ogółem:

  • Nazwy zmiennych, sesji, metod etc. etc. piszemy w języku angielskim.
  • Zdecydowanie przydałyby się standardy PSR.
  • Stronę przepisałbym na OOP.
  •  Sugerowałbym zainteresowaniem się wzorcem MVC.
    • Albo od razu na jakiś framework przepisać.
  • Kod PHP'a nie powinno się mieszać z HTML.
    • Problem może załatwić system szablonów. Od siebie polecam: Twig - Innych nie używałem.
  • Nie używaj skrótów do nazwy zmiennych...
    • Staraj się robić kod taki, który da się przeczytać jak zdanie.
      • Tego nie przeczytasz: $posty = $rez->fetch_object()[...]

Z tych ważniejszych, to tyle. Wspomniałbym o xss, ale wyręczył mnie Boshi.

Miłego dnia.

1
komentarz 24 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
  • Nazwy zmiennych, sesji, metod etc. etc. piszemy w języku Angielskim.

 Tutaj się nie zgodzę. Dlaczego ?

Nazwy zmiennych mogą być nazywane tak jak tego  chce dany programista .

Jak wiadomo kod PHP nie jest widoczny  dla nikogo poza nim ,  więc nie ma większego znaczenia jak nazwie sobie zmienne.

Tak zaraz mi powiecie "jak będzie pisał w zespole ..." 

Ale to tylko i wyłącznie w takim wypadku można się przyczepić aczkolwiek niekoniecznie , ponieważ jeżeli zespół ustali że będą nazywać zmienne po polsku czy też w języku Hindi to tak zrobią i kod będzie nadal prawidłowy 

komentarz 24 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Abel litości.... jak masz pieprzyć głupoty to daruj sobie i zostań programista w firmie zainteresuj się standardami. EoT
komentarz 24 września 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
  • Nazwy zmiennych, sesji, metod etc. etc. piszemy w języku Angielskim.

Jak już to "angielskim".

A tak w ogóle to może również posty na forum będziemy pisać w angielskim no bo w sumie nie piszemy dla siebie tylko dla większego grona odbiorców...A nuż jakiś Syryjczyk chciałby się podszkolić w programowaniu zanim do roboty pójdzie...

komentarz 24 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Wiem, że angielskim. Uznałem, że raczej nikt mnie nie poprawi, więc, nie miałem zbytnio ochoty do edytowania posta.

A tak w ogóle to może również posty na forum będziemy pisać w angielskim no bo w sumie nie piszemy dla siebie tylko dla większego grona odbiorców...A nuż jakiś Syryjczyk chciałby się podszkolić w programowaniu zanim do roboty pójdzie...

 W takim razie przytoczę:

[...]masz pieprzyć głupoty to daruj sobie[..]

 Miłego wieczoru. :)

[ Błąd poprawiłem ] 

komentarz 24 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Nazwy zmiennych mogą być nazywane tak jak tego chce dany programista .

http://math.uni.lodz.pl/~mmisiak/zpi/studenci/czystykod.pdf

Pamiętajmy, że kod musi być powtórnie używalny oraz jak wrócimy do projektu po półrocznej przerwie, byśmy się nie zastanawiali, co robiła zmienna "$lubiewacki"

2
komentarz 24 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

elfik

zostań programista w firmie zainteresuj się standardami. EoT

Wychodzisz z błędnego założenia że każdy kto tylko zabierze głos  na forum ma ambicje zostać programistą na skale światową . A co jeżeli ten ktoś uczy się PHP czy innego języka tylko dla siebie? Ja do takich osób własnie należę , nie mam zamiaru zostawać programistą w żadnej firmie i mało mnie interesują jakieś standardy EoT .

 

1
komentarz 24 września 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

A co jeżeli ten ktoś uczy się PHP czy innego języka tylko dla siebie? Ja do takich osób własnie należę , nie mam zamiaru zostawać programistą w żadnej firmie i mało mnie interesują jakieś standardy

Słaby argument, to że ktoś pisze kod wyłącznie dla siebie nie oznacza że nie powinien się rozwijać, poza tym nieznajomość odbiera możliwość wyboru więc będziesz niewolnikiem własnej ignorancji, życzę powodzenia.

2
komentarz 24 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Mierzysz wszystkich swoją miarą 
weź pod uwagę  jedna zasadniczą rzecz , Przede mną zostało mniej życia aniżeli przeżyło 95% użytkowników tego forum . Więc pozwól że uznam twoje stwierdzenie 

Słaby argument, 

jednak pozwolę  sobie  nie brać tego do siebie i nadal będę obstawał przy swoim 

Co więcej , proponuje komentarze typu 

zostań programista w firmie zainteresuj się standardami. EoT

 

  • Nazwy zmiennych, sesji, metod etc. etc. piszemy w języku angielskim.

Formułował bym raczej w ten sposób

 Chcesz się rozwijać , masz ambicje pracować jako programista ?

Zapoznaj się z obowiązującymi standardami które mówią 

 

  • Nazwy zmiennych, sesji, metod etc. etc. piszemy w języku angielskim.
  • Korzystaj z frameworka , przyspiesza prace i sprawia że kod jest czytelny dla każdego programisty
  • itd. , itp.

Taka odpowiedź  moim  skromnym zdaniem była by o wiele lepsza od odpowiedzi jakie tu zazwyczaj się czyta  

Wydaje mi się że na tym powinniśmy zakończyć spamowanie w tym temacie ponieważ ta dyskusja w niczym nie pomaga autorowi tematu 

Pozdrawiam zgrzybiały dziad 
Abel 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,100 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2017 w HTML i CSS przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 544 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,246 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...