• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Padding - wypośrodkowanie napisu w Logo

Object Storage Arubacloud
0 głosów
149 wizyt
pytanie zadane 18 września 2016 w HTML i CSS przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)

Cześć,

w kursie HTML#4 mam problem z wypośrodkowaniem w pionie tekstu diva Logo. Starałem się zrobić wszystko jak w kursie, ale Tekst jest bliżej górnej krawędzi, niż dolnej. Proszę o wskazówki, co powinienem zrobić.

Dzięki. 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<!--Background pattern from subtlepatterns.com -->
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>Monitory Komputerowe</title>
	<meta name="description" content="Zapoznaj się z rodzajami monitorów i zasadą ich działania!" />
	<meta name="keywords" content="monitory, monitory komputerowe, LCD, OLED" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
</head>
<body>

	<div id="logo">
		Wykład #1: Monitory komputerowe
	</div>
	<div id="container">
		<div id="spis"></div>
		<div class="slajd"></div>
	</div>
	<div id="stopka"></div>

</body>
</html>
body
{
	/* Background pattern from subtlepatterns.com */
	background-image: url(img/tlo.png);
	margin: 0px;
	font-family: 'Open Sans', sans-serif;
	font-size: 20px;
}

#logo
{
	width: 100%;
	height: 50px;
	background-color: #485b3b;
	color: #ffffff;
	font-size: 36px;
	text-align: center;	
	text-transform: uppercase;
	padding: 5px 0px 5px 0px;
	letter-spacing: 3px;
	border-bottom: 2px solid #33402a
}

#container
{
	width: 900px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

#stopka
{
	width: 100%;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 września 2016 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Jak nie ma łamania linii, to może dla #logo (a lepiej dla .logo) dać line-height: 50px?
komentarz 18 września 2016 przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)
Generalnie po zamknięciu i otwarciu edytora i przeglądarki kod z filmu zadziałał - nie wiem, czym to jest spowodowane ale to już któryś raz tak się dzieje. (korzystam z Chrome).

Spróbowałem jednak Twoją wersję i również zdawała się działać. Dzięki :)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2016 przez Cinnamon Użytkownik (640 p.)

w #logo { border-bottom: 2px solid #33402a; } średnik dodaj tak na marginesie :P

komentarz 20 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Przy ostatnim nie musi być.
komentarz 20 września 2016 przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)
W którym miejscu dokładnie uważasz, że powinien być średnik?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 137 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2020 w HTML i CSS przez 42savage Bywalec (2,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 147 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2019 w HTML i CSS przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2019 w HTML i CSS przez vingilot85 Obywatel (1,150 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...