• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Padding - wypośrodkowanie napisu w Logo

0 głosów
103 wizyt
pytanie zadane 18 września 2016 w HTML i CSS przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)

Cześć,

w kursie HTML#4 mam problem z wypośrodkowaniem w pionie tekstu diva Logo. Starałem się zrobić wszystko jak w kursie, ale Tekst jest bliżej górnej krawędzi, niż dolnej. Proszę o wskazówki, co powinienem zrobić.

Dzięki. 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<!--Background pattern from subtlepatterns.com -->
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>Monitory Komputerowe</title>
	<meta name="description" content="Zapoznaj się z rodzajami monitorów i zasadą ich działania!" />
	<meta name="keywords" content="monitory, monitory komputerowe, LCD, OLED" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
</head>
<body>

	<div id="logo">
		Wykład #1: Monitory komputerowe
	</div>
	<div id="container">
		<div id="spis"></div>
		<div class="slajd"></div>
	</div>
	<div id="stopka"></div>

</body>
</html>
body
{
	/* Background pattern from subtlepatterns.com */
	background-image: url(img/tlo.png);
	margin: 0px;
	font-family: 'Open Sans', sans-serif;
	font-size: 20px;
}

#logo
{
	width: 100%;
	height: 50px;
	background-color: #485b3b;
	color: #ffffff;
	font-size: 36px;
	text-align: center;	
	text-transform: uppercase;
	padding: 5px 0px 5px 0px;
	letter-spacing: 3px;
	border-bottom: 2px solid #33402a
}

#container
{
	width: 900px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

#stopka
{
	width: 100%;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 września 2016 przez Kamil Naja Pasjonat (23,570 p.)
Jak nie ma łamania linii, to może dla #logo (a lepiej dla .logo) dać line-height: 50px?
komentarz 18 września 2016 przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)
Generalnie po zamknięciu i otwarciu edytora i przeglądarki kod z filmu zadziałał - nie wiem, czym to jest spowodowane ale to już któryś raz tak się dzieje. (korzystam z Chrome).

Spróbowałem jednak Twoją wersję i również zdawała się działać. Dzięki :)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2016 przez Cinnamon Użytkownik (640 p.)

w #logo { border-bottom: 2px solid #33402a; } średnik dodaj tak na marginesie :P

komentarz 20 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,650 p.)
Przy ostatnim nie musi być.
komentarz 20 września 2016 przez anemo187 Nowicjusz (140 p.)
W którym miejscu dokładnie uważasz, że powinien być średnik?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 12 lutego w HTML i CSS przez vingilot85 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez zielonyjoe Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 71 wizyt
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

64,865 zapytań

111,325 odpowiedzi

234,206 komentarzy

46,727 pasjonatów

Przeglądających: 222
Pasjonatów: 6 Gości: 216

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...