Witam wszystkich forumowiczow!
Jako, ze niedawno zaczalem przygode z java, duzo rzeczy nie wiem, lecz dzisiaj robiac sobie 'dzienne zadania' ktore sobie wyznaczam napotkalem problem ktorego nie moge rozwiazac i nie moge takze znalezc czegos, co moglo by mi pomoc go rozwiacac, ale przejdzmy do rzeczy.
Chodzi mi mianowicie o to, aby nadac klasie 'wartosc czasowa', ale najpierw pokarze kod i dopiero opisze o co mi dokadniej chodzi:
package javaapplication13;
import java.util.Scanner;
public class JavaApplication13 {
public static void main(String[] args) {
double adpackprice = 5; //cena paczki
int adpack; //paczka
double naliczenia; //dzienny przychód
int ROI; //Return of investment ROI = 110% (Czyli paczka za 5 konczy się gdy osiągnie 5,50)
double DailyCharge; //dzienne naliczenia (np.2,5%)
double AdPackTotal; //Cena wszystkich paczek razem
double money; //posiadane pieniądze
int reset = 1;
int day = 1;
Scanner input = new Scanner(System.in);
System.out.println("How many ADPack's do You have?");
adpack = input.nextInt();
System.out.println("What are Your daily charges?(in %)");
naliczenia = input.nextDouble();
System.out.println("What is the Return of investment?(in %)");
ROI = input.nextInt();
System.out.println("So You have "+adpack+" AdPack's and daily charge is: "+naliczenia+"%.");
System.out.println();
double naliczeniaproc = (naliczenia/100)+1;
DailyCharge = (ROI/naliczenia); //Po tym czasie powinno odjac od adpack -1
while(adpack<=50) //Petla ktora sie konczy po uzyskaniu 50 adpack.
{
AdPackTotal = adpackprice*adpack;
money = (AdPackTotal*naliczeniaproc/DailyCharge*reset++); //Obliczenie dziennych naliczen.
System.out.println("Day:"+(day++) +"\t AdPack's: " + adpack);
if(money>=5) //Petla ktora po uzyskaniu 5$ dodaje do 'adpack'
{
reset = 1;
adpack=adpack+1;
money = money-adpackprice;
}
}
}
}
Problemem jest to, ze do klasy 'adpack' dochodza kolejne adpack'i (z petli while) ktore powinny trwac przez czas jaki wynosi 'Daily Charge'(np. 36 'dni'), gdyz adpack powinien sie konczyc gdy dojdzie do 'ROI' (np. 110%) swojej wartosci.
Czyli kazdy kolejny dochodzacy adpack takze powinna trwac "Daily Charge"(Np. 33 dni).
(Nie chodzi mi o to, aby co '36 dni' odejmowal 1 od adpack, tylko nadal on kazdej pojedynczej paczce 'czasowa wartosc 36 dni.)
Rola programu jest taka, ze powininen on wyliczac, w jakim czasie uzytkownik jest w stanie osiagnac np. 50 adpack. Mam nadzieje, ze poprawnie opisalem problem i ze to moje 'widzi mi sie' jest wykonalne bez jakiegos strasznie skomplikowanego kodu.
Za wszelka pomoc bardzo dziekuje i czekam na Wasze odpowiedzi, pozdrawiam :)!