• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Excel][VBA][Automatyczna data] Uzupełnianie aktualnej daty w komórkach.

0 głosów
5,975 wizyt
pytanie zadane 16 września 2016 w Visual Basic przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Witam Was!

Ostatnio zacząłem coraz częściej używać excela i się w nim szkolić. Poszukuję funkcji, która uzupełni się dzisiejszą datą, jeżeli w komórce obok zostaną wpisane jakiekolwiek dane. Wpadłem na coś takiego:

=JEŻELI(B1="";"";DZIŚ())

Jedyny problem polega na tym, że następnego dnia excel zmieni mi datę na dzień kolejny, a chodzi mi tu raczej o prowadzenie wpisów i wypisów w danych dniach. chciałbym też podkreślić, że wiem jak to zrobić w formie makra, aczkolwiek musi to być wykonywane za pomocą tylko i wyłącznie formuły oraz automatycznie. Z góry dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam,

Marcin

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 16 września 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,520 p.)

Spróbuj tak

=JEŻELI(B1="";"";TEKST(DZIŚ();"DD-MM-RR"))

komentarz 16 września 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Przetestowałem funkcję TEKST na liczbach i jeżeli zmodyfikuje się jakąś liczbę to ta funkcja nadal modyfikuje komórkę docelową. Zobaczę w poniedziałek jak zmienia się to z funkcją DZIŚ(), czy gdy nastąpi kolejny dzień to zostanie stara data czy nowa. Dzięki bardzo za pomoc ;)
+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2016 przez MarKust71 Użytkownik (640 p.)
Data w komórce C1:

=JEŻELI(B1="";"";JEŻELI(C1="";DZIŚ();C1))

Poprawne zadziałanie wymaga jednak zaznaczenia w opcjach Excela "Włącz obliczanie iteracyjne". W przeciwnym przypadku formuła będzie powodować błąd o odwołaniach cyklicznych.

Rozwiązanie znalezione tu:
http://superuser.com/questions/124818/automatically-update-cell-in-excel-with-current-timestamp-when-another-cell-is-c
http://chandoo.org/wp/2009/01/08/timestamps-excel-formula-help/

Pozdrawiam

Marek

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,413 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,400 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 350 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2017 w Visual Basic przez alchem Obywatel (1,210 p.)

93,786 zapytań

142,748 odpowiedzi

323,418 komentarzy

63,391 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...