• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ogłoszenia - zmiany w administracji, nowe funkcje

VPS Starter Arubacloud
+16 głosów
1,034 wizyt
pytanie zadane 14 września 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Witam! Dzisiaj mam do przekazania kilka różnych ogłoszeń.

1. Nastąpiła mała zmiana w składzie administracji forum. Funkcji redaktora został pozbawiony użytkownik szmq. Powodem tego jest brak aktywności na forum. Nie zamierzam robić niczego po kryjomu, odwołując osobę z danej funkcji czuję się zobowiązany krótko to wyjaśnić. Nie ma tutaj żadnych przesłanek osobistych ani tym bardziej nikt nie powinien mieć żadnych pretensji do kogokolwiek. Szanuję każdego, do tego wiem, że szmq często udziela się na IRC. Rozumiem też, że każdy ma swoje życie i sprawy, ale brak regularnej aktywności przez aż tak długi czas u osoby, która jako członek administracji powinna chociaż troszkę orientować się w życiu forum, jest nie do przyjęcia. Liczę zarówno na Twoje zrozumienie szmq, jak i na zrozumienie wszystkich pozostałych forumowiczów. Dziękuję Ci jednocześnie za włożoną w forum pracę i pomoc. Mam nadzieję że pomimo tej zmiany będziesz tu zaglądał.

Wczoraj na własną prośbę odszedł z administracji także event15. Z tego miejsca również i jemu chciałbym podziękować za pomoc i wkład włożony w rozwój tego miejsca.

2. Postanowiłem też zaprosić do administracji nową osobę. Jednogłośną decyzją pozostałych członków do grona redaktorów dołączył właśnie ScriptyChris. Myślę, że jest to osoba, której nie trzeba specjalnie przedstawiać, głównie za sprawą pomocy przy rozwoju forum od strony technologicznej – pisania nowych funkcji. Zwijane bloczki kodu z dodatkowymi funkcjami, alerty o serwisie SPOJ przy zadawaniu pytania czy komunikat o możliwości wybrania najlepszej odpowiedzi przy zamykaniu pytania to właśnie jego dzieła. Oprócz tego często przebywa na forum i aktywnie się udziela, wie "co tu słychać". Nie traktujcie więc tego jako nadanie uprawnień tylko za napisany kod, jest to nagrodzenie całej aktywności i jednocześnie zachęcenie do dalszych i jeszcze intensywniejszych działań już jako członek administracji.

3. W ostatnich dniach udało mi się skompletować mały changelog zmian wprowadzonych na forum. Ma to być informacyjny dokument pokazujący co się zmienia i kto się angażuje, wypisane są z pewnością nie wszystkie zmiany (bo dokument musiałby być bardzo duży), ale większość będę starał się tam na bieżąco umieszczać. Link umieściłem również w stopce ("Historia zmian").

4. Prace nad kodem: w ciągu ostatnich minut pojawiły się na forum dwie nowe funkcje. Pierwsza z nich to zaznaczanie w tematach obramowaniem wszystkich wystąpień nicku autora pytania. Dzięki temu przeglądając forum łatwiej będzie zorientować się wśród dyskusji kto jest pytającym. Jest to sugestia z tego tematu, a zaprogramował ją nasz świeżo mianowany redaktor ScriptyChris. Druga to możliwość ustawienia w danych konta użytkownika, aby opcja powiadomień e-mail o aktywności do danego posta była domyślnie zaznaczona. Do tej pory było to globalnie wyłączone, tzn. jeśli ktoś chciał musiał zawsze zaznaczać tego checkboxa, aby otrzymać powiadomienia na e-mail. Było to z pewnością uciążliwe, tak samo uciążliwe byłoby domyślne zaznaczenie tej opcji dla wszystkich (tak było dawien dawno temu), bo część osób nie chce być informowana o wszystkim e-mailowo i musiałaby to ciągle odznaczać. Dlatego też zdecydowałem się na indywidualną możliwość ustawienia dla każdego, domyślnie funkcja ta pozostanie wyłączona. Opcji szukajcie na swoich profilach w zakładce "Moje dane", jej wdrożeniem zająłem się ja.

W tym miejscu mogę również ponownie zachęcić wszystkich do pomocy przy kodzie forum. Wszystko szczegółowo opisałem w tym temacie, jeśli tylko ktoś ma ochotę pomóc to zapraszamy. Osoby nieposiadające umiejętności programistycznych lub nieznające danego języka również są pomocne - testowanie zmian i opinia o nich to też ważna część ulepszania forum.

Ze zmian planowanych na najbliższy czas: od dawna przymierzam się do dodania możliwości wpisywania powodów do zgłoszeń, czasem byłoby to bardzo pomocne dla administracji. Chcę też zająć się ogólnie mówiąc kategoriami na forum - jest kilka propozycji nowych kategorii (np. ogłoszenia, matematyka/logika). To jednak większe zmiany, pojawi się na nie osobny temat, bardzo możliwe, że z jakąś ankietą. Ale wszystko w swoim czasie, zmiany jak widać postępują do przodu.

To wszystko co chciałbym dzisiaj przekazać – dziękuję za uwagę :)

4 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 16 września 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 16 września 2016 przez ScriptyChris

Bardzo serdecznie dziękuję za mianowanie mnie na rangę Redaktor. Choć właściwie bardziej jestem wdzięczny za w ogóle wzięcie mnie pod uwagę jako kandydata na to stanowisko, to dodanie mnie do grona „Ekipy ninja” wiele dla mnie znaczy (osobiście). Bowiem czuję, że jest to nagroda za wysiłek włożony we własny rozwój i pomoc innym – która też rozwija.

Chciałbym z tej okazji podziękować ludziom, którzy pomogli mi osiągnąć pewne cele w życiu (choć to dopiero początek mojej kariery, to już sam początek uważam za duże „coś”). Dzięki którym w przeciągu 1.5 roku udało mi się z osoby, dla której kod jakiegokolwiek języka programowania był zbiorem hieroglifów, czy też chińskich znaczków, stać się osobą której udało się znaleźć pracę w zawodzie sprawiającym osobistą przyjemność. Chciałbym, aby ten czas był o wiele krótszy, bo są osoby które potrafią ogarnąć zagadnienia programistyczne w przeciągu od 3-6 miesięcy do roku i po tym czasie znaleźć pracę. Szanuję i zazdroszczę takim osobom, ale nie każdy jest geniuszem.

Zatem, wyrazy wdzięczności kieruję głównie do:

  • Mirosław Zelent – to dzięki Jego kursowi z C++ udało mi się zacząć nadrabiać różnice programowe na studiach. Co prawda język ten nie przypadł mi do gustu, ale sam fakt że byłem w stanie zacząć rozumieć co oznacza kod, który czytam i po kilku tygodniach potrafiłem napisać własny program (ucząc się w między czasie do innych przedmiotów). Ostatecznie zaś zaliczyć przedmiot którego bardzo się obawiałem sprawił, że uwierzyłem w to, że uda mnie się jakoś wyrzeźbić umiejętności programistyczne i może „coś z tego będzie”.
    Jestem niezmiernie wdzięczny Mirosławowi za stworzenie kursów, z których da się uczyć mając dotychczas zerową styczność z jakimkolwiek językiem programowania, programowaniem w ogóle. Miałem tego pecha, że na wcześniejszych etapach mojej edukacji nie trafiłem na nauczycieli (czy też prowadzących zajęcia na uczelni), którzy nie tyle umieli by przystępnie wytłumaczyć materiał ale po prostu zachęcić do jego poznania i przedstawienia możliwości jakie płynął z programowania. Ja w kursach Mirosława znajduję właśnie tą bardzo ważną rzecz, którą jest umiejętność ciekawego i przystępnego przekazu contentu – to nie odrzuca od danego zagadnienia i pomaga się przekonać do rozpoczęcia samodzielnej nauki.
    W tym miejscu chcę odnieść się do negatywnych wypowiedzi o wyżej wspomnianych kursach. Ale, zanim to uczynię, to bardzo proszę o nie wszczynanie w komentarzach „gówno burzy” odnośnie twórczości Mirosława – takie tematy już były i myślę, że co miało zostać wyjaśnione, to zostało (jeśli nie, to proszę to robić w odpowiednich tematach). Moim zdaniem – mimo tego iż w kursach są pokazane przestarzałe i złe praktyki. To jednak sposób ich prowadzenia, montaż, umiejętności dydaktyczne, treść w języku polskim, bezpłatny dostęp i powstanie tego forum w wyniku implikacji (prawdopodobnie jedyne trudne słowo w tym poście – oby napisane w dobrym kontekście ;)) rozwoju kursu – myślę że dla ludzi, którzy: faktycznie chcą się uczyć programowania, poszukują lepszych rozwiązań, zauważają i poprawiają swoje błędy, biorą pod uwagę CodeReview innych i pragną „więcej”; ma mniej istotne znaczenia. Owszem, najważniejsze są początki i od nich zależy, czy się człowiek zniechęci, czy nie wpadnie w pułapkę „nie ważne, że zły kod, ważne że działa”. Jednak moim zdaniem, jeśli chodzi o kursy – w języku polskim, darmowe, z przystępnym przekazem oraz montażem na bardzo dobrym poziomie, to kursy te są bardzo przyjazne początkującym. Pewnie, gdybym to pisał jako programista z kilkuletnim doświadczeniem (prawdopodobnie uczącego się na początku z innych źródeł, mającego zatem porównanie), to miałbym inne odczucia. Ja oceniam te kursy i osobę Mirosława Zelenta, jako środek na przezwyciężenie niechęci do zaczęcia nauki programowania i początkowych trudności z nią związanych. Dla mnie, sam fakt że się zachciało i ruszyłem z miejsca, nie poddając się przy tym – to sukces tych kursów. Mirosławie – bardzo Ci za to dziękuję.
  • Comandeer – jak dla mnie i pewnie też dla większości społeczności tego forum – ogromny szacunek, podziw i wdzięczność za to, że chce i znajduje czas na (jak to gdzieniegdzie wspominał) powtarzanie jak mantra słów o pisaniu czytelnego i dostępnego (dla przeglądarek i czytników stron internetowych) kodu HTML, a także modularnego, skalowalnego i prawidłowego składniowo JavaScript. Można sobie przejrzeć pierwsze (choć właściwie to i gdzieś do połowy aktywności) moje pytania – porównywalne do tego, o co do tej pory pytają użytkownicy. A Comandeer ciągle stara się uświadamiać ludzi, dodaje ciekawe linki, wyjaśnia dlaczego coś jest złe, dlaczego przestarzałe, dlaczego strona nie będzie przyjazna dla osób niepełnosprawnych, zapowiedział (w którymś temacie, szkoda że nie zapisałem sobie linka) napisanie własnego kursu – ba wspomina o tym w swojej niedawno wydanej książce (z braku czasu rozpocząłem dopiero rozdział drugi, ale już coś o BEM się dowiedziałem. Nie mogę się doczekać w końcu poznania modułów w ES6. P.S. Troszkę sarkastyczny ten wstęp ;)). Szkoda, że na forum nie ma więcej osób z taką wiedzą (o JavaScript i HTML) i, póki co, niestrudzonym podejściem do tłumaczenia oraz podejmowania dialogu z osobami mającymi pytania/wątpliwości/inne zdanie. Dzięki Comandeer’owi myślę, że udało mi się nie wpaść właśnie w pułapkę (a przynajmniej być jej świadom), o której wspomniałem punkt wyżej – dostrzegłem, że jest coś takiego jak czysty kod, prawidłowe operowanie na DOM, IIFE, że skrypty JS umieszcza się tak, aby odczytywana i modyfikowana przez nie treść zdążyła się załadować na stronie, wiem co nieco o asynchroniczności i parę innych rzeczy. Jednak, z każdym Jego kolejnym postem, którym przeczytam zdaje sobie sprawę, że nadal raczkuję.
    Bardzo chciałbym, aby powstał kurs, który łączył by potężną dawkę wiedzy jaką posiada Comandeer z przystępnym przekazem i ciekawym tłumaczeniem w wykonaniu Mirosława Zelenta – moim zdaniem byłby to kurs prawie idealny, jeśli nie idealny (ciężko mi oceniać, ale takie mam przeczucie). @Comandeer: dziękuję, że nadal chce Ci się uświadamiać ludzi i przekazywać dobre praktyki pisania kodu. Miej chęci do stworzenia kursu o JavaScript – uprzejmie proszę. :)
  • Arkadiusz Waluk – bez niego nie zacząłbym bywać na IRC, bo uświadomił mnie, że nie muszę non stop mieć otwartej karty w przeglądarce z wbudowanym na forum klientem. :D Bez niego nie miał bym tylu okazji i pomysłów do pisania skryptów w JavaScript, który tak bardzo chcę lepiej poznać – bo pewnie nie zainteresowałbym się dołączeniem do forumowego repozytorium na GitHub. Arek mnie wprowadził i pokazał co mogę zrobić, otrzymywałem od niego praktycznie natychmiastowy feedback o funkcjonalności danego ficzera. Dzięki Arkowi miałem pierwszy kontakt z większym projektem informatycznym, jakim jest forum, od środka. Oczywiście, gdyby nie bezpośrednia decyzja Mirosława Zelenta o udostępnieniu społeczności kodu forum, nie mógłbym tego robić, albo w bardzo ograniczonej formie (wydajności tworzenia), ale to Arek mnie wprowadził i dzięki temu mogłem napisać jeden z bardziej skomplikowanych skryptów podczas mojej nauki. No i finalnie, to Arek zaproponował moją osobę na Redaktora. Arkadiuszu: dziękuję, że wspomagasz rozwój tego forum, bo tworząc kod dla większego, niekomercyjnego (nie liczę reklam) „ekosystemu” można się w domowym zaciszu oswajać z pisaniem kodu, z którego korzysta kilkaset osób dziennie i móc w razie czego poprawiać błędy albo usprawniać go w razie potrzeb.
  • mowmiheniek: jednorazowa pomoc, ale dzięki Twoim wskazówkom zaliczyłem część laboratoryjną z przedmiotu Bazy danych. Dzięki za pomoc w stworzeniu modelu bazy, połączenia relacji itd. Mała rzecz, ale efekt „uff, zdałem” jest bezcenny :)

 

Dziękuję też osobom, o których się nie rozpisałem. Ale każda odpowiedź do mojego tematu kogokolwiek, kto mi pomógł dołożyła cegiełkę do tego, że teraz ja mogę więcej pomagać innym.

Jako Redaktor będę starać się pomagać w utrzymaniu porządku na tym forum – właściwie to już zacząłem, a ten post piszę 48 godzin po otrzymaniu rangi i utworzeniu tego tematu przez Arkadiusza, gdyż wcześniej nie miałem pomysłu jak ładnie napisać podziękowania. Nadal będę, w miarę możliwości czasowych – bo, o czym już wspomniałem, udało mi się znaleźć pracę (zaczynając od praktyk) i jeszcze piszę pracę magisterską – pisał ficzery i usprawniał kod dla forum i zachęcam do tego również innych, jeśli nie czujecie się na siłach aby tworzyć coś, to chociaż udzielajcie się na IRC i/lub GitHub w formie opinii, sugestii, wyłapywania błędów. Przecież wszyscy korzystamy z tego forum i na pewno przyjemniej się z niego korzysta, jeśli są jakie dodatkowe przydatne funkcje i usprawnienia.

 

Pozdrawiam, Krzysztof.

1
komentarz 16 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Witamy w administracji :)
komentarz 16 września 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
A dziękuję. Również witam i mam nadzieję na owocną współpracę ;)
1
komentarz 16 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Napisałeś tak długą wypowiedź, że aż sam nie wiem co odpisać i od czego zacząć... :)

Dziękuję bardzo za miłe słowa skierowane do mnie. Faktycznie te pierwsze rozmowy przez PW nie były zbyt wygodne, dlatego cieszę się, że dałeś się zachęcić do przebywania na IRC (z resztą wszystkich zachęcam). Wprowadzenie osoby chętnej do pomocy to powiem, że wręcz mój obowiązek. Znaczy "formalnie" nic nie muszę, ale jeśli jestem administratorem, któremu zależy na rozwoju forum i jest osoba chętna wspomóc rozwijać to miejsce to czemu miałbym nie pomóc tam gdzie potrzeba? Z resztą moja pomoc to nic w porównaniu z tym ile czasu poświęciłeś na napisanie wszystkich dotychczas wprowadzonych funkcji, przetestowanie tego, dostosowanie do uwag użytkowników itd. (ja oczywiście też byłem w razie potrzeb do dyspozycji i pomocy, mam nadzieję, że zawsze kiedy tego potrzebowałeś to nie zawiodłem). Także nie ma za co dziękować w tym przypadku, raczej ja powinienem Tobie dziękować.

Co do samego kodu jeszcze to może silnik Q2A nie jest najlepszym skryptem (jak zapewne sam już zauważyłeś), niekoniecznie poleciłbym go do nauki czy brania z niego przykładu, ale faktycznie jest to działające forum, gdzie możemy robić zmiany i nowe funkcje przydatne dla użytkowników. Jest to na pewno coś innego niż napisanie jakiegoś kodu, jak to się mówi "do szuflady", który w praktyce nie jest przez nikogo wykorzystywany i w zasadzie nie wiadomo jakby się sprawował - tutaj wszystko widzimy, wprowadzone przez Ciebie zmiany codziennie widzą i wykorzystują forumowicze.

Tak jak napisałem w moim poście nikt z administracji nie miał wątpliwości, że dużo już zrobiłeś dla naszego forum (chociaż czasem mówisz, że to nic wielkiego, ale uważam, że trochę się nie doceniasz ;) ). Było to na pewno dodatkowym atutem, dzięki któremu finalnie wszyscy członkowie administracji byli za powołaniem Cię na redaktora. Poza tym przecież na bieżąco tu jesteś, udzielasz się i angażujesz - właśnie takich osób potrzebujemy. Przez ten czas (w zasadzie to już będzie kilka miesięcy odkąd regularnie coś działasz) zdążyłem Cię już troszkę poznać i na ten moment jestem przekonany, że wybraliśmy dobrą osobę, która faktycznie jest na forum aktywna, pomaga innym i rzeczywiście może coś od siebie dorzucić - oby tak pozostało na zawsze.

Cóż, życzę Ci wszystkiego dobrego zarówno w sprawach osobistych (praca i inne) jak i tutaj na forum jako redaktorowi - oby było jak najmniej ogólnie mówiąc interwencji. Działaj gdy masz czas i ochotę, nie ma co się przemęczać, aby się nie przepracować i nie znudzić - gdybyś potrzebował odpocząć to nie ma problemu, możesz ewentualnie dać mi znać w razie dłuższej nieobecności (ale co ja tu będę o odpoczywaniu jak dopiero co zostałeś mianowany). W imieniu całej społeczności dziękuję też za ciągły rozwój forum właśnie poprzez dodawanie nowych funkcji, pod zachęceniem innych do pomocy mogę się tylko podpisać.

Także jeszcze raz: dzięki, powodzenia jako redaktor :)
komentarz 17 września 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Co do samego rozwoju forum i pisania nowych ficzerów. To fajnie jeśli event15 uda się skończyć pisać nowy silnik forum, pewnie było by więcej możliwości komunikacji klient - serwer poprzez RESTy (chyba tak planował?). Chciałbym też (albo alternatywnie), aby hosting wspierał node.js - wtedy mógłbym uczyć się JSowego "backendu" i jeszcze bardziej wspomagać forum :)

komentarz 17 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Tak jak już kiedyś (tutaj) mówiłem - życzę mu powodzenia i jeśli będę w stanie (czas, umiejętności) to też mogę coś pomóc przy nowym silniku. Ale na razie nawet dobrze nie zaczęło się jego tworzenie, w związku z czym nie mogę zaprzestać rozwoju tego co mamy teraz.

O node.js na hostingu nic mi nie wiadomo, ale też przyznam, że nie pytałem. Przy jakiejś okazji zapytam z ciekawości Mirosława jak wygląda ta kwestia.

1
komentarz 17 września 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Ładnie napisane. Życzę Ci przyjemnie spędzonego czasu z nindżami. ;)
+3 głosów
odpowiedź 14 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
Fajnie, żer wszystko tak sprawnie działa, ale mam nadzieję, że szmq nie zrazi się przez to do forum - co prawda ja także nie jestem stałym bywalcem i na forum i na IRC, ale na tym drugim jest chyba zawsze aktywny(Malyna to chyba jeden z dwoch botow, jakie się utrzymały?). Szkoda że event15 odszedł, miałem coś skrobnąć w temacie, ale później mi uciekł(książka, którą prowadzi na githubie bodajże z efikiem jest nadal tworzona? :D).

Natomiast co do zgłoszeń: super sprawa. To samo tyczy się Krzycho92, który już uczynił forum przyjemniejszym. Kod, jaki jest modyfikowany na forum jest jakoś podłączony pod ten oryginalny silnik na GH? Myślę, że wprowadzane tutaj zmiany jak najbardziej mogłyby mieć miejsce również w natywnych funkcjach.
4
komentarz 14 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Też mam nadzieję, że szmq (i nikt inny) nie zrazi się do forum. Taka zmiana była konieczna, ponieważ jak mówiłem bywał tu zbyt rzadko. O tym, że udziela się na IRC wiem, a Malyna to bot, którego właśnie on napisał i stoi ciągle na IRC. Ale tak jak napisałem - fajnie, że przebywa na IRC, ale jednak brak go na forum.

Event15 z efikiem tworzą bardziej kurs niż książkę z tego co mi wiadomo. Ostatnio nic się nie działo, ale nie słyszałem też żeby oficjalnie zaprzestali, z resztą najlepiej niech sami się wypowiedzą jak jest. Mogę podać link do repozytorium: https://github.com/php-kurs/php-kurs

Jeśli chodzi o forum i zmiany to modyfikowany jest wprost oryginalny kod Q2A, wszystko można zobaczyć również w repozytorium: https://github.com/CodersCommunity/forum.pasja-informatyki.local
komentarz 17 września 2016 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Nie zrażę się. Już długo nie przebywałem na forum.
+3 głosów
odpowiedź 23 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Macie naprawione ładowanie komentarzy i głosowanie 

Dzięki @Patrycjerz  [PR}

Yoł.

0 głosów
odpowiedź 17 września 2016 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Fajnie.

Podobne pytania

+14 głosów
3 odpowiedzi 716 wizyt
+32 głosów
5 odpowiedzi 985 wizyt
+38 głosów
7 odpowiedzi 1,343 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...