Witam! Dzisiaj mam do przekazania kilka różnych ogłoszeń.
1. Nastąpiła mała zmiana w składzie administracji forum. Funkcji redaktora został pozbawiony użytkownik szmq. Powodem tego jest brak aktywności na forum. Nie zamierzam robić niczego po kryjomu, odwołując osobę z danej funkcji czuję się zobowiązany krótko to wyjaśnić. Nie ma tutaj żadnych przesłanek osobistych ani tym bardziej nikt nie powinien mieć żadnych pretensji do kogokolwiek. Szanuję każdego, do tego wiem, że szmq często udziela się na IRC. Rozumiem też, że każdy ma swoje życie i sprawy, ale brak regularnej aktywności przez aż tak długi czas u osoby, która jako członek administracji powinna chociaż troszkę orientować się w życiu forum, jest nie do przyjęcia. Liczę zarówno na Twoje zrozumienie szmq, jak i na zrozumienie wszystkich pozostałych forumowiczów. Dziękuję Ci jednocześnie za włożoną w forum pracę i pomoc. Mam nadzieję że pomimo tej zmiany będziesz tu zaglądał.
Wczoraj na własną prośbę odszedł z administracji także event15. Z tego miejsca również i jemu chciałbym podziękować za pomoc i wkład włożony w rozwój tego miejsca.
2. Postanowiłem też zaprosić do administracji nową osobę. Jednogłośną decyzją pozostałych członków do grona redaktorów dołączył właśnie ScriptyChris. Myślę, że jest to osoba, której nie trzeba specjalnie przedstawiać, głównie za sprawą pomocy przy rozwoju forum od strony technologicznej – pisania nowych funkcji. Zwijane bloczki kodu z dodatkowymi funkcjami, alerty o serwisie SPOJ przy zadawaniu pytania czy komunikat o możliwości wybrania najlepszej odpowiedzi przy zamykaniu pytania to właśnie jego dzieła. Oprócz tego często przebywa na forum i aktywnie się udziela, wie "co tu słychać". Nie traktujcie więc tego jako nadanie uprawnień tylko za napisany kod, jest to nagrodzenie całej aktywności i jednocześnie zachęcenie do dalszych i jeszcze intensywniejszych działań już jako członek administracji.
3. W ostatnich dniach udało mi się skompletować mały changelog zmian wprowadzonych na forum. Ma to być informacyjny dokument pokazujący co się zmienia i kto się angażuje, wypisane są z pewnością nie wszystkie zmiany (bo dokument musiałby być bardzo duży), ale większość będę starał się tam na bieżąco umieszczać. Link umieściłem również w stopce ("Historia zmian").
4. Prace nad kodem: w ciągu ostatnich minut pojawiły się na forum dwie nowe funkcje. Pierwsza z nich to zaznaczanie w tematach obramowaniem wszystkich wystąpień nicku autora pytania. Dzięki temu przeglądając forum łatwiej będzie zorientować się wśród dyskusji kto jest pytającym. Jest to sugestia z tego tematu, a zaprogramował ją nasz świeżo mianowany redaktor ScriptyChris. Druga to możliwość ustawienia w danych konta użytkownika, aby opcja powiadomień e-mail o aktywności do danego posta była domyślnie zaznaczona. Do tej pory było to globalnie wyłączone, tzn. jeśli ktoś chciał musiał zawsze zaznaczać tego checkboxa, aby otrzymać powiadomienia na e-mail. Było to z pewnością uciążliwe, tak samo uciążliwe byłoby domyślne zaznaczenie tej opcji dla wszystkich (tak było dawien dawno temu), bo część osób nie chce być informowana o wszystkim e-mailowo i musiałaby to ciągle odznaczać. Dlatego też zdecydowałem się na indywidualną możliwość ustawienia dla każdego, domyślnie funkcja ta pozostanie wyłączona. Opcji szukajcie na swoich profilach w zakładce "Moje dane", jej wdrożeniem zająłem się ja.
W tym miejscu mogę również ponownie zachęcić wszystkich do pomocy przy kodzie forum. Wszystko szczegółowo opisałem w tym temacie, jeśli tylko ktoś ma ochotę pomóc to zapraszamy. Osoby nieposiadające umiejętności programistycznych lub nieznające danego języka również są pomocne - testowanie zmian i opinia o nich to też ważna część ulepszania forum.
Ze zmian planowanych na najbliższy czas: od dawna przymierzam się do dodania możliwości wpisywania powodów do zgłoszeń, czasem byłoby to bardzo pomocne dla administracji. Chcę też zająć się ogólnie mówiąc kategoriami na forum - jest kilka propozycji nowych kategorii (np. ogłoszenia, matematyka/logika). To jednak większe zmiany, pojawi się na nie osobny temat, bardzo możliwe, że z jakąś ankietą. Ale wszystko w swoim czasie, zmiany jak widać postępują do przodu.
To wszystko co chciałbym dzisiaj przekazać – dziękuję za uwagę :)