• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Programowanie dla początkujących ( C++)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,106 wizyt
pytanie zadane 14 września 2016 w C i C++ przez Dawid Kuraś Nowicjusz (150 p.)
zamknięte 14 września 2016 przez Dawid Kuraś

Witam , dopiero co zacząłem  przygodę z kodowaniem i oglądając filmy Mirosława na którego forum się znajdujemy 

wysłuchałem rady która mówi żeby nie przepisywać tego co on robi tylko samemu tworzyć itd. Więc samodzielnie , mając na uwadze jaka metodę chce wykorzystać tworzyłem swoje własne zadania. Chciał bym po prostu żeby ktoś zerknął na to i mi powiedział czy jest to do przyjęcia.Tak btw to zacząłem wczoraj wieczorem :D Chcę poprostu wiedziec czy dobrze zastosowalem pętle ? 

Dziękuje za poświęcona uwagę :D

#include <iostream>
//jas przeszedl 2 km w 20 min ile jas przejdzie kilometrow po uplywie 2 h
//wykozystaj petle while lub do while... :D

int godzina=0; int kilometry=0;

using namespace std;

int main()
{
    while(godzina<=10)
    {
        godzina++;
        kilometry++;
        kilometry=godzina*6;
        cout<<"ile godzin:"<<godzina<<endl;
        cout<<"dystans:"<<kilometry<<endl;

}

return 0;
}
//program pokazuje poprawne wartosci w kazdym przypadku gdy np chcemy sprawdzic jaki
//dystans przeszedl jasio po uplywie wiekszej ilosci czasu :d

sorry za dobry polski ;// nauczyciel dalej mnie nienawidzi xd

komentarz zamknięcia: dziekuje wszystkim za użyczenie swoje wiedzy i porady. Nie ma juz sesu tego dalej walkowac, trzeba dzialac ! :D

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 września 2016 przez niezalogowany
wybrane 14 września 2016 przez Dawid Kuraś

Najlepsza
Nie ma tu zbyt wiele do oceny. Możesz teraz rozbudować program np użytkownik podaje prędkość i czas jaki Jasio szedł. Wtedy program dla zadanych wartości będzie liczył ile przeszedł.
1
komentarz 14 września 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Czym zamienic mozna pisac std::cout..... ale z tego co wiem to nie ktorzy programisci to odradzaja.... Wiadomo to jednak podstawy tak to sie robi w c ale teraz musialbys pododawac std:: i dopiero by dzialalo. Zmienne globalne sa pomiedzy using namespace std a main () i je takze radzi sie wywalac ze wzgledu ze w pamieci moga byc smieci. Wrzuc je wszystkie do main() i bedzie ok. Tak jak kolega wyzej zmien int na float albo double, predkosc czy droga lub czas takze moga byc z przecinkiem.
1
komentarz 14 września 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

je takze radzi sie wywalac ze wzgledu ze w pamieci moga byc smieci.

Zależy od kompilatora. Większość inicjalizuje zmienne globalne wartością domyślną. Zmienne lokalne mają w sobie śmieci.

1
Ja uzywam lokalnych bez przypisania wartosci i nie mam smoeci w srodku
1
komentarz 14 września 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

Ja uzywam lokalnych bez przypisania wartosci i nie mam smoeci w srodku

Albo je inicjalizujesz, albo przypadek.

1
Inicjalizacja :D nic nie zostawia sie przypadkowi.... wiadomo zawsze wartosc domyslna mozna dodac a pozniej umienic tu nie ma problemu
+1 głos
odpowiedź 14 września 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Ja ci proponuje kupić książkę http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

Według mnie fajnie wprowadza w programowanie

Przerobić kursy Mr.Zelenta

Rozwiązywać zadania na Spoju

Do tego wdrożyć jakieś algorytmy i struktury danych

Ale to tylko moja propozycja : )

Pozdro
komentarz 14 września 2016 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
Ja jednak odradziłbym zakup „Praty”, w moim przypadku był to przestrzelony pomysł, pętle dopiero w okolicach dwusetnej strony, funkcje dopiero w okolicach trzysetnej. Wg mnie nie tyle strata pieniędzy, co czasu... Uważam, że nie jest to książka dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z programowaniem, owszem jeśli chcemy się zagłębić w smaczki języka i gdybanie co by było gdyby tutaj było np. dziedziczenie prywatne zamiast chronionego to owszem, ja jednak odradzałbym. Kurs na cpp0x.pl jest o niebo lepszy ;) Krótki, zwięzły bez rozwlekania tematu, z różnymi poziomami i zagadnieniami, tak jak wiele materiałów dostępnych w sieci za darmo.
1
komentarz 14 września 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
No spoko spoko

faktycznie jest tak jak mówisz

jednak ja jestem w stanie przeczytać do 50 str dziennie więc dość sprawnie to szło
1
komentarz 15 września 2016 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
Rzeczywiście, jeśli się czyta w takim tempie to książka jest przydatna, teraz na wakacjach czytałem końcowe rozdziały w podobnym tempie, ale bardziej jako zapoznanie z tematem, układaniem sobie pewnych schematów w głowie i wybraniem tego co mi będzie potrzebne przy tworzeniu programów w przyszłości, jednak taka umiejętność przyjdzie dopiero po napisaniu i przeanalizowaniu setek linijek kodu :)
Przepraszam jeśli uprzedni mój komentarz mógł wydawać się impertynencki, nie miałem złych zamiarów :D
0 głosów
odpowiedź 14 września 2016 przez niezalogowany

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,201 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 599 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 424 wizyt

93,018 zapytań

141,988 odpowiedzi

321,281 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...