• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyskość diva zależna od rodzica

Object Storage Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 13 września 2016 w HTML i CSS przez Maciek Gamrot Bywalec (2,830 p.)
Cześć, jak zrobić aby wysokość była zależna od wysokości rodzica, a reszta normalnie zależna od wysokości całej strony? Czyli:

height: 80% rodzica

width: 90% całej strony

Dzięki za pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 września 2016 przez Spiral Obywatel (1,330 p.)
wybrane 14 września 2016 przez Maciek Gamrot
 
Najlepsza

Możesz do szerokości użyć jednostki vw (procenty szerokości okna).

width: 90vw;

W ten sposób możesz mieć inne wymiary zależne od rodzica, a szerokość zależną od okna.

komentarz 14 września 2016 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
edycja 14 września 2016 przez pablop76

Porostu daj padding: 10% 5%;  dla in i po sprawie. :) (przy in brakuje " )

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title></title>
	<meta name="description" content="Opis w Google" />
	<meta name="keywords" content="słowa, kluczowe, wypisane, po, porzecinku" />
<style>
html{
height: 100%;
}
body{
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
height: 100%;
background: gray;

}
*{
box-sizing: border-box;
}
#container{
width: 100%;
height: 100%;
 border: 10px solid blue;
}
#out{
 border: 10px solid green;
 width: 100%;
height: 100%;
}
 #in{
 border: 10px solid red;
 padding: 5% 10%;
  width: 100%;
height: 100%;
overflow: hidden;
background: yellow;
text-align: justify;
 }


</style>
</head>
<body>

<div id="container">
		<div id="out">
			<div id="in">
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut pharetra consequat lorem, sed scelerisque arcu rhoncus non. Nulla vitae rhoncus ligula. Sed molestie, est ut posuere dictum, lectus leo condimentum lacus, id blandit magna est ultrices sapien. Sed sed dui laoreet felis viverra vestibulum ac sed lectus. Praesent elementum sit amet lectus at tempus. Aenean consectetur facilisis tristique. Sed ac convallis felis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Maecenas in purus purus.

Phasellus non feugiat ex. Ut vestibulum, felis sit amet venenatis egestas, leo risus ultricies diam, sit amet lobortis nisi mi a magna. Vestibulum ornare, enim in molestie maximus, magna arcu viverra tortor, vitae tristique purus lectus ut nibh. Integer in dapibus lectus. Sed bibendum malesuada velit et semper. Phasellus ac rhoncus ante. Donec sapien eros, suscipit at massa congue, dapibus feugiat tortor. Curabitur placerat molestie auctor. Mauris consectetur, odio non congue convallis, urna velit mollis massa, eget finibus justo arcu at tellus. Donec volutpat quam vitae nisi tempor, vel mattis dolor lobortis. Suspendisse vehicula enim ante, at mollis ipsum molestie eget. Donec bibendum odio sed egestas imperdiet. Vestibulum consectetur porta finibus. Donec tincidunt magna sed nisi dapibus maximus. Integer dapibus molestie lectus quis molestie. Donec ut tellus ut massa ullamcorper semper non sit amet est.

Fusce quis commodo tortor. Curabitur ultrices at felis at sollicitudin. Phasellus eu consectetur velit. Nam malesuada massa quam, id feugiat orci viverra non. Suspendisse sed magna sollicitudin, fringilla est in, blandit neque. Fusce tempus nulla aliquam metus laoreet efficitur. Sed ac sodales elit. Aenean interdum sit amet massa sed feugiat. Duis eget sapien sed massa pharetra iaculis. Nam a nisi risus. Nulla facilisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus lobortis aliquam elit, quis tincidunt justo. Quisque consectetur scelerisque dolor, a dapibus libero feugiat ut.

Integer viverra non risus mollis mattis. Quisque vestibulum magna sapien, non maximus lorem venenatis a. Vivamus dictum, leo at placerat gravida, risus leo placerat sapien, et finibus odio justo nec metus. Donec non felis non odio tristique commodo vitae id est. Duis accumsan metus lectus, eget maximus elit mattis vitae. In in quam mollis, feugiat nisi lobortis, suscipit turpis. Cras eu venenatis nibh, eu commodo lacus. Donec vel luctus justo. Integer interdum tellus quis est tristique dapibus. Donec egestas sagittis massa in aliquam. Donec id ipsum et ligula pretium sagittis vel vitae mi. In vitae scelerisque odio, sed viverra lectus. Nulla vulputate, nulla vel efficitur tincidunt, odio lacus hendrerit est, nec vulputate ante lacus id lorem. Ut imperdiet lectus in lectus rhoncus luctus. Fusce facilisis tortor tortor, id hendrerit nisi sodales in.

Cras porttitor ornare sapien, ut vehicula ex imperdiet in. Quisque auctor justo in augue congue imperdiet. Mauris bibendum turpis at ligula bibendum iaculis. Proin dui est, scelerisque eu mollis vitae, lacinia eget augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quam turpis, commodo eu cursus eget, faucibus ut justo. In ac est viverra, cursus massa ac, rhoncus ipsum. Mauris feugiat sapien vitae consequat malesuada. Integer a tellus imperdiet, varius felis ut, porttitor ex. Pellentesque sagittis lobortis luctus. Suspendisse sit amet dapibus nunc. Proin felis ante, vestibulum vitae nisl ac, accumsan viverra purus. Nunc aliquam lorem sed dui lacinia facilisis. Nunc maximus pellentesque egestas. Curabitur augue leo, maximus eu velit et, fringilla scelerisque mauris.

Suspendisse rhoncus iaculis lacus ac euismod. Nunc consequat ullamcorper neque et interdum. Nam id luctus nulla. Fusce et risus tellus. Nulla a mauris ex. Morbi id dolor vehicula, pretium sem eu, faucibus justo. Aenean sodales leo sit amet tristique sagittis. Mauris eu arcu semper, lobortis risus quis, venenatis sapien. Etiam vestibulum risus facilisis sem aliquam, viverra lacinia arcu varius. Proin non nibh dignissim, ultricies metus quis, mollis odio. Fusce posuere lectus ultrices nisi condimentum, in rhoncus lectus eleifend. Etiam justo tortor, efficitur sit amet ligula cursus, cursus lobortis risus. Suspendisse dignissim quam in est viverra lobortis.

Nullam elit sapien, malesuada non ante in, viverra aliquam ex. Pellentesque lacinia diam sed nisi auctor iaculis. Praesent mollis eros nisl, in porta quam volutpat sit amet. Sed commodo venenatis nulla nec blandit. Nullam a lorem est. Aenean ac molestie nisl. Pellentesque fringilla, erat quis dignissim viverra, leo sapien tempor nisi, eu luctus ipsum dolor vitae neque. Aliquam eleifend rhoncus lacus vel vulputate. Sed nec lorem nisi. In fermentum, ex sit amet volutpat ultricies, risus nibh porta nisl, et luctus ligula arcu quis augue. Nunc sed sem venenatis, scelerisque lectus nec, congue neque. Nam fringilla dapibus sapien et gravida. Phasellus ut dui quis turpis efficitur hendrerit.

			</div>
		</div>
</div>

</body>
</html>

 

0 głosów
odpowiedź 13 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
position relative dla rodzica, position absolute dla dziecka+ overflow:hidden na dziecku aby nie wyjeżdżał po za rodzica.
komentarz 13 września 2016 przez Maciek Gamrot Bywalec (2,830 p.)

Ale chodzi mi żeby dotyczyło to tylko jednej wartości nie zmieniając innych. Może dałem zły przykład. Dam inny: 

<div id="container">
<div id="out">
<div id="in>
</div></div></div>

I jak zrobić żeby div in miał :

80% wysokości containeru

90% szerokości diva out

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,345 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w HTML i CSS przez Maciek Gamrot Bywalec (2,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2022 w JavaScript przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 415 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w JavaScript przez RysiekB Nowicjusz (130 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...