Słowo na temat pliku wykonwalnego. W Linuksie plik wykonywalny łączy z biblioteką Qt w naszym sprzęcie i gdy go uruchamiam (klikając na plik) nie powinno być problemów. W Windows wyskoczy komunikat o braku jakiejś biblioteki. Kopiujemy ją (o rozszerzeniu .dll) z katalogu, gdzie umieszczone jest Qt i wklejamy do katalogu z plikiem wykonywalnym. Zazwyczaj tych bibliotek .dll trzeba dołączyć kilka.
Teraz pokaże to bardziej "łopatologicznie":
Stwórz nowy projekt np. QWidget nazwij go Na_Forum. Dodaj sobie coś do widżetu lub zostaw go pustego ale pamietaj o zkompilowaniu projektu. Zamknij QtCreator i odszukaj folder(tam gdzie posiadasz zapisane projekty z Qt):
build-Na_Forum-Desktop_Qt_5_3_MinGW_32bit-Debug->debug
W tym folderze powinny być następujące pliki.
- main.o
- moc_widget
- moc_widget.o
- Na_Forum
- widget.o
Kliknięcie na plik wykonywalny Na_Forum spowoduje pojawienie się błędu informującego o braku biblioteki .dll.
Musisz wejść do folder tam gdzie masz zainstalowane Qt i skopiować bibioteki(u mnie jest tak).
D:/Qt/5.3/mingw482_32/bin
Aby wiedzieć jakie biblioteki potrzebujesz klikasz na plik wykonywalny(Na_Forum) i widzisz jaką bibliotekę brakuję. Brakuje Qt5Cored.dll to ją kopiuesz do build-Na_Forum-Desktop_Qt_5_3_MinGW_32bit-Debug->debug i znów klikasz na Na_Forum, patrzysz jakich bibliotek brakuje i dalej kopiujesz.
Takie biblioteki są potrzebne bym mógł odpalić ręcznie program:
Następnie klikasz na plik wykonywalny(Na_Forum) i :
powinno działać. Mam nadzieje, że pomogłem.