• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najlepsza droga programów dla początkującego?

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
550 wizyt
pytanie zadane 12 września 2016 w C i C++ przez Michał Paprzycki Nowicjusz (140 p.)
Witam, zwracam się do wszystkich zapalonych programistów, a konkretniej do tych bardziej doświadczonych z prośbą o pewne rady. Otóż można powiedzieć ,że zaczynam dopiero z programowaniem, z tego powodu ,że sprawia mi to przyjemność. I wiem ,że to będzie troszkę kontrowersyjne pytanie, ale jakie warto języki opanować w kolejności od najważniejszych. Zasugerowałem się główną opinią ,że najlepiej zacząć od C++ tak więc tak uczyniłem, jestem na razie na 7(z18) odcinku z kursu C++ po skończeniu mam zamiar nauczyć się "Obiektowy C++". I teraz nurtujące pytanie, za jaki język wziąć się dalej? Parę lat temu bardzo dużo czasu spędzałem przed edytowaniem serwerów (CS 1.6) gdzie pluginy były w C++ pisane, pamiętam wtedy ,że często odpięcie jednej klamry albo mały błąd kończył się crashem, ale uczenie na błędach i jeszcze robienie swojego ulubionego serwera to coś pięknego, tak samo z forami serwerów dawałem sobie rade które były w PHP By Przemo i po zrozumieniu całkiem fajnie można było tam się bawić a jeszcze ten fakt ,że w internecie jest przepis do kodów na wszystko, istna zabawa do ciężkiej nocy żeby mieć głupie bzdety na swoim forum. Teraz pytanie czy PHP By Przemo różni się czymś od samego języka PHP czy jak to wygląda ? I Czy warto na drugi język zająć się PHP.

 

Tak więc jeszcze powracając do pytania, bardzo proszę żeby ktoś mi ułożył "drogę" językową. Wiem ,że jakbym ogarnął o wiele lepiej parę języków wcześniej to chciałbym się zająć programowaniem na Androida czyli chyba Javą. Oraz dodam ,że też bardzo chce wrócić do tworzenia normalnych stron.

Mniej więcej widzę to tak:

1. Nauczyć się podstawowych języków programowania ( Najlepsze programy?)

2. Zacząć zabawę ze stronami internetowymi ( Jaki kurs do nauki tworzenia stron?)

3. Nauka programowania na Androida ( I czy to dobry pomysł, czy jednak warto odpuścić?)

Z góry dziękuje za pomoc, i każdą odpowiedź przemyślę i wezmę do serca :)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 14 września 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Poczytaj sobie ten temat wraz ze wszystkimi komentarzami. Myślę, że da to Ci pogląd na pewne sprawy.

Teraz pytanie czy PHP By Przemo różni się czymś od samego języka PHP czy jak to wygląda ?

Mówisz o phpBB by Przemo. To jest skrypt dla forów dyskusyjnych, pisany w PHP. Zaś PHP to język programowania. Dzisiejszy PHP różni się od PHP z czasów wzmiankowanego skryptu.

Mniej więcej widzę to tak:

1. Nauczyć się podstawowych języków programowania ( Najlepsze programy?)

2. Zacząć zabawę ze stronami internetowymi ( Jaki kurs do nauki tworzenia stron?)

3. Nauka programowania na Androida ( I czy to dobry pomysł, czy jednak warto odpuścić?)

Skoro chcesz programować aplikacje dla Androida, to zacznij się tego uczyć. Jeśli chcesz tworzyć strony internetowe - zacznij się uczyć HTML5 i CSS i/lub PHP. Nie ma czegoś takiego, jak "podstawowe języki programowania", chyba że wziąć pod uwagę języki maszynowe, bez których nie działałoby nam nic.

komentarz 14 września 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Tak samo jak nie ma czy dobry pomysl czy nie.... podoba Ci sie to piszesz w nim nie to nie..... nie ma tez uasady musze zaczac od C++, zacznij od czego chcesz, a najlepiej pobaw sie jezykami i wybierz ten ktory Ci pasuje.... Ja wybralem C++, ale nie stety ostatnie 2 miesiace nie mam czasu przez szkole (ciagle referaty do robienia itd), i musialem odlozyc poki co.....Jak znajde wolna chwile to przepisuje sobie kalkulator na klasy i sprawdze jak bedzie dzialal.... Zeby uczyc sie kilku jezykow, to trzeba znac jeden chociaz dobrze, bo po co jest mi znac jezyk Java, C++, python, C# itd, skoro i tak potrafie w nich napisac tak naprawde nic. Skup sie na jednym narazie, albo ucz sie dwoch i je skiluj. Chcesz androida to usiadz na tylku odpal yt i pisz na androida, chcesz stronki to tak samo ale pisz stronki, kursow i poradnikow na necie nie brak
–1 głos
odpowiedź 12 września 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
yy.. ja bym zaczal strony na poczatek kurs miroslawa plus pelno innych i dojdziesz do etapu gdzie js php i html i css beda sie mieszac.. i albo pojdziesz w frontend albo js i backend albo full stack i do tego warto opanowac pythona albo ruby ewt. jave java typowo pod andka i na programy tez spk..
komentarz 12 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
kanał pasja informatyki. Polecam pisanie własnych projektów oprocz tego.
–1 głos
odpowiedź 14 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
Podstawowy język to c++. Warto zrobić w nim jakiś projket przy tym się wiele nauczysz. Kurs do tworzenia stron u pana Mirosława. W tym momemnie androida odpuścić.
komentarz 14 września 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie prawda, jezyk C++ jest dobry poniewaz wiele jezykow czerpie skladnie z niego, ale nie trzeba go znac zeby potrafic kodzic stronki czy na jave
komentarz 14 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
no tak, ale jest dobrą podstawą
komentarz 14 września 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Podstawe daje dobra i jak dla mnie jest universalny, jezeli chodzi o systemy to da sie odpalic na kazdym na telefonach tez
komentarz 14 września 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
C++ nie jest dobrym wyborem jako język wprowadzający w programowanie (a już w technologie webowe w szczególności). Jest to język skomplikowany i zawierający sporo pułapek. Już sporo lat znamy się z C++, a on nadal potrafi mnie zaskoczyć.

To, że składnia C++ jest podobna do mnóstwa innych języków nic nie znaczy - równie dobrze można to powiedzieć o każdym z tych "innych języków". Mechanizmy, dostępne w tym języku są powodem bólu głowy niejednego ucznia i tylko zniechęcają do dalszej nauki.

Podobne pytania

+1 głos
6 odpowiedzi 518 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2017 w Offtop przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 8 października 2022 w Java przez Tukidydes Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,365 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez Ganci Użytkownik (670 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...