• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki program do kodowania wybrać ?

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
3,337 wizyt
pytanie zadane 10 września 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Wookiee Użytkownik (980 p.)
zmienione kategorie 10 września 2016 przez Arkadiusz Waluk
Witam,

chciałbym się dowiedzieć jakich edytorów używacie wy jak i profesjonalni programiści. Miałem styczność tylko z Notepad ++, więc nie znam się na wadach i zaletach tego edytora. W internecie pełno jest edytorów o ubogich możliwościach niewiele odstających od zwykłego notatnika Windowsa. Proszę podajcie mi wady i zalety waszych edytorów:)
2
komentarz 10 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Doprecyzuj o jakim języku/językach mowa, do każdego można użyć innych edytorów/IDE. Przykładowo polecę PHPStorma (IDE do PHP) i co Ci po mojej poradzie jeśli chcesz pisać np. w C++?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 września 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
edycja 10 września 2016 przez MichuDev
  • Firma JetBrains tworzy bardzo dobre IDE, do wielu języków, jednak trzeba trochę zapłacić. Ich IDE posiadają wielkie możliwości.
  • Jeśli programujesz w  .NET lub C/C++ pod system Windows możesz użyć VisualStudio.
  • Jeśli zajmujesz się frontendem masz ogromny wybór, oczywiście tutaj również JetBrains ma IDE (WebStorm, Intellij IDEA, Ruby Mine, PHP Storm, PyCharm), przystosowane do frontendu i backendu (w innym języku), ale są też inne również dobre rozwiązania takie jak: Sublime Text, Atom, Brackets...
  • Jeśli nie zamierzasz wydawać pieniędzy na produkty JetBrains (lub korzystać z triali i wersi community), to warto zastanowić się nad Eclipse lub ewentualnie NetBeans.
  • Możesz również korzystać z IDE w przeglądarce.
komentarz 10 września 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

IDE w przeglądarce.

Browserowe DevToolsy porównujesz do IDE? 

komentarz 10 września 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Raczej tylko zaznaczam możliwość używania czegoś takiego jak c9, eclipse che i innych.
0 głosów
odpowiedź 10 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
Nie nazywa się tego programem! Edytorem lub IDE! Jeżeli chodzi o IDE używam Code Block'sa do c++. Do C Geany. Do html i css używam Notepad'a ++ . Zaletą jest to że te narzędzia są dla mnie wygodne. Kolorowanie składni to mój wymóg. Do reszty się przywyczaić zawsze można. Pozdrawiam!
komentarz 10 września 2016 przez Wookiee Użytkownik (980 p.)
Dziękuje za odpowiedź! Nawet zwrócenie uwagi na błąd już mnie czegoś nauczyło. Chciałbym tylko dodać odnośnie kodowania, że widziałem u jakiegoś programisty na YT, że używał programu, który automatycznie go poprawiał, dawał mu gotowe szablony podstawy HTML itp. Uważałem to za zbyt upraszczający program ale miał on dużą zaletę. Na bieżąco pokazywał zmiany na stornie.
komentarz 10 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
Nie ma za co ;) Grunt to się doskonalić. O takim programie nie słyszałam szczerze powiem, ale dzięki Tobie się tym tematem zainteresuje. Pozdrawiam!
3
komentarz 10 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie nazywa się tego programem!

A niby dlaczego edytora lub IDE nie można nazwać programem?

komentarz 10 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
Bo to jest aplikacja
3
komentarz 10 września 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
komentarz 10 września 2016 przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)
Zgadzam się. Szukałam i tez cos podobnego znalazłam. Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 486 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2018 w C i C++ przez migrad Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 178 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 168 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2021 w C i C++ przez Sk66 Nowicjusz (130 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...