• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hover w css3

0 głosów
398 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w HTML i CSS przez Madar Obywatel (1,560 p.)
Witam
Piszę projekt w bootstrapie i podczas stylizacji natknąłem się na pewien problem.

https://blackrockdigital.github.io/startbootstrap-agency/

Powyższy link przeniesie Was do strony, którą piszę. Linki w portfolio po najechaniu zmieniaja kolor na żółty i na środku pojawia się plus. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? Nie da się nadać background color na obrazek, próbowałem.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Ten obrazek może tam cały czas być, ale pobawić się możesz jego widocznością. W skrócie: gdy mysz nie jest nad elementem żółte tło ma przezroczystość na 100%, gdy najeżdżasz to się zmienia.
komentarz 8 września 2016 przez Madar Obywatel (1,560 p.)
To nie zadziała, gdyż obrazek przysłania kolor :(
1
komentarz 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Eee, dlaczego. Tworzysz nowy div, który ustawiasz na tym z pierwotnym obrazkiem. Temu divovi nadajesz tło w kolorze żółtym i jako obrazek tła dajesz +. Oczywiście ikonka musi mieć przezroczyste tło. Później tylko manipulujesz widocznością.
+2 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Dokładnie zbadaj ten snippet - nie jest on wybitnie dobry, ale spełnia swoje zadanie ;)
http://codepen.io/radek024/pen/VKLNwd
komentarz 8 września 2016 przez Madar Obywatel (1,560 p.)
Gdybyś miał chwilkę i wytłumaczył mi co się dzieje w tym kodzie, byłoby cudownie. Dopiero się uczę :(
komentarz 9 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Jest div.checkout, który posiada jakieś tam wymiary. W tym divie jest kolejny div - mieszczący się w tym pierwszym i zajmujący full szerokość oraz wysokość, ale i jakiś obrazek. W środku tego diva jest znowu kolejny - o klasie woop, który posiada wartość opacity: 0 - czyli jest niewidoczny. Dodatkowo w tej klasie ustalone jest, aby treść w dalszych blokach była wyświetlana centralnie w środku elementu. Dalej mamy tekst, który jest dowolnie wystylizowany.

Następnie są style dla klasy checkout, jeżeli mysz będzie nad elementem(:hover) - wtedy dla klasy woop zostanie dodana animacja o nazwie opacityup o długości trwania 3s. Dodatkowo będzie się powtarzała - dzięki właściwości infinite.

komentarz 9 września 2016 przez niezalogowany

'#checkout' i '.description' to powinny być <section> a nie <div> -> link

Uczenie się dobrych nawyków na początku to dobry pomysł ;) Ale oczywiście bez tego również będzie działać.

komentarz 9 września 2016 przez Madar Obywatel (1,560 p.)
Ok, prześwietliłem kod i zauważyłem że wszystko działa dzieki temu, że zamiast img, jest background-image ;p Dzięki za pomoc :))
komentarz 9 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
To tylko snippet - jego zastosowanie nie jest określone, więc kod nie jest semantyczny ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 360 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Tigran Hovsepyan Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,312 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 891 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...