• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wolne wczytywanie się zdjęć do galerii.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
626 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w PHP przez Wojtaz Nowicjusz (240 p.)
edycja 8 września 2016 przez Wojtaz
Witam. Mam taki problem, iż wysłałem na serwer zdjęcia ponad 100. Znajdują się one w folderze update, który jest w tym samym folderze co pozostałe pliki strony  czyli web. Kiedy wchodzę na stronę zdjęcia potrafią ładować się nawet kilka minut. Co zrobić? Mógłby mi też ktoś w miarę dokładnie wytłumaczyć jak to działa? Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że mam pętle, która wyciąga te zdjęcia z folderu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 września 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Może wyjaśnię to w taki sposób. Otóż rozdzielczość zdjęcia ma duże znacznie przy jego ładowaniu. Maksymalna rozdzielczość jakiej używam przy galeriach to 800 x 600 px. Możesz też przygotować sobie miniatury i podpiąć do nich linki.
+1 głos
odpowiedź 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Jest bardzo możliwe, że zdjęcia są dość dużego rozmiaru, przez co wyświetlenie ich na stronie www trwa tyle czasu.
komentarz 8 września 2016 przez Wojtaz Nowicjusz (240 p.)
Tylko, że własnie mam skalujące się miniatury i po kliknięciu pojawia się ciemne pole z duzym rozmiarem zdjęcia gdzie mogę go przewijać.
komentarz 9 września 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Rozumiem że używasz jakiegoś skrypciku do galerii. Jakiego?
komentarz 9 września 2016 przez Wojtaz Nowicjusz (240 p.)

tutaj skrypt wyswietlajacy zdjęć

<?php

$katalog = "upload";
$galeria = opendir( $katalog );
while ( $zdjecie = readdir( $galeria ) ){
   
$odczyt = pathinfo( $katalog.'/'.$zdjecie );
  if ( $odczyt['extension']  == 'JPG'  ){
  
  


    echo '<li><div data-alt="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-description="<h3>Zoom</h3>" data-max-width="1800" data-max-height="1350">
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="1300"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="1000"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="700"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="300"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="200"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" data-min-width="140"></div>
							<div data-src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'"></div>
								<noscript>
									<img src="'.$katalog.'/'.$zdjecie.'" alt="img03"/>
								</noscript>
						</div></li>';
  }

}

closedir($galeria);

?>				

 

komentarz 9 września 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)

Do poczytania - link

komentarz 9 września 2016 przez Wojtaz Nowicjusz (240 p.)
Dobra uporałem się z tym problem. :D Po prostu zeskalowałem obrazki. Tylko teraz zauważyłem inny problem (zauważyłem go wcześniej ale teraz stwierdziłem, że osoba, która ogląda taką stronę może automatycznie ją wyłączyć ). Mianowicie kiedy włączam stronę i przechodzę do galerii to jest tam puste miejsce i zdjęcia pojawiają się dopiero wtedy, gdy załadują się wszystkie czyli jakieś 10s. A mi zależy aby wyświetlały się od razu po kolei te juz załadowane aż do końca. Mam pętle wyciągającą obrazki z foldera, więc własnie nie wiem gdzie może być ten problem.  Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi.
komentarz 9 września 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Bez kodu ciężko.

Ja tu widzę potrzebę użycia AJAX'a :-)
komentarz 10 września 2016 przez Wojtaz Nowicjusz (240 p.)
Okej spróbuje. Dzięki wszystkim za pomoc :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 213 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Michał Wołoszyn Początkujący (380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 129 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2016 w JavaScript przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 229 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w JavaScript przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...