• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Już druga finalna wersja mojej strony. Dalej bez responsywnosci ( ͡° ͜ʖ ͡°)

VPS Starter Arubacloud
–11 głosów
650 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
edycja 8 września 2016 przez Mistrz0000000
WItam, to już druga finalna wersja mojej strony. Co zostało dodane ? Formularz kontaktowy, fitrowanie produktów(od najniższej lub od najwyższej ceny, kategorie), płatność paypal(w przyszłości jeszcze dotpay)

link: polygonlombard.esy.es

Skoro wszscy oceniają nie to co chcę to powiem tak. Proszę o ocenę tego jak strona funkcjonuje. Mianowicie jakieś propozycje jakie funkcje dodać i td.
2
komentarz 8 września 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Który to już twój temat dt. oceny tej strony? 4? Popraw w poprzednie błedy i wróć.
komentarz 8 września 2016 przez Kratos133 Początkujący (460 p.)
Pod napisem "dlaczego my", nie interesuje mnie czy zaczynanie czy nie, ktoś kto wchodzi na stronę nie chce czytać że się postaracie, napisz profity jakie klient dostaje w pierwszej kolejności a potem plusy strony/serwisu.

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Nawet nie zaglądam w kod, a już mi się nie podoba. Kolorystyka ogólnie spoko, ale już przy zakładce oferta to jakiś koszmarek. W sensie, skoro zacząłeś buttony bez ramki, to kontynuuj, żeby była jakaś spójność w projekcie. Widzę tę stronę już któryś raz i czytam twoje komentarze. Z tego, co kojarzę, to chcesz napisać system do obsługi sklepu internetowego, komercyjny, płatny i z zamkniętym kodem źródłowym. Masz pomysł na biznes i zarobienie wielu złotych monet. Tyle, że brakuje ci umiejętności, zarówno ze strony back, jak i front-endu, a także testowania własnego oprogramowania. Do tego ostatniego służą odpowiednie narzędzia.

Jeżeli front-end cię nie interesuje, a ty poważnie myślisz o swoim projekcie, to może zatrudnisz kogoś, kto ci go zakoduje w odpowiedni sposób. Użytkownicy tego forum, którzy testują twoje oprogramowanie, zwracają uwagę na wszystkie istotne szczegóły podczas przeglądania i użytkowania twojej strony. Oczywiście w zakresie, w którym mogą sobie na to pozwolić. Pamiętaj, że to front-end odpowiada za bezpośrednią komunikację z użytkownikiem i jego odbiór twojego produktu. Komunikację pomiędzy back, a front-endem można sprawdzić automatycznie.
komentarz 8 września 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Co do front endu, to task jak pisałem, ma on tylko za zadanie ułatwić poruszanie się po stronie, a w realnych projektach to raczej każyd kto używał by tego systemu, zakodował by llayout samodzielnie
3
komentarz 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Ok, rozumiem, że chcesz napisać framework do obsługi sklepu i na tym zarobić dużo złotych monet. To sorry, ale bez kodu źródłowego nawet najlepszy master nie będzie wróżył z fusów. Trochę przeczysz sam sobie, bo z jednej strony projektujesz bibliotekę, framework, która ma służyć do konkretnego celu. Przy czym działać dobrze i zarobić dla ciebie. Z drugiej dajesz demo do przetestowania za darmo ogółowi społeczności. Poświęcają swój czas za darmo, po to żebyś ty zarobił. Wiesz, zamknięcie kodu, szczególnie przy bibliotekach i narzędziach dla developerów - to nie jest zbyt mądre posunięcie. Szczególnie kiedy robisz coś sam i jak sam przyznałeś nie znasz jeszcze technologii od podszewki. Ale co ja tam wiem, z całą tą moją miłością do Open - Source.
2
komentarz 8 września 2016 przez Comandeer Guru (604,880 p.)

Krótkie ćwiczenie: przeleć się po kilkudziesięciu blogach z WP i sprawdź, na ilu został jeden z domyślnych szablonów.

Prawda jest taka, że klienci kupują oczami. Jeśli Twój system będzie perfekcyjny od strony backu, lecz od strony frontu będzie odstraszał, to nikt go nie kupi. A powody są bardzo prozaiczne i są trzy:

• Klienci traktują produkt jako całość. Nawet nie muszą wiedzieć, co to backend. Wchodzą na stronę. Ładne? Zastanowią się nad kupnem. Nieładne? Szukają dalej. Internet to bazar – nie zapominaj o tym!
  • Pierwsze wrażenie jest najważniejsze, bo to ono tworzy skojarzenia co do całości. Super brzydki front? Pewnie back nie lepszy… I po kliencie.
  • Klienci nie lubią wydawać więcej niż to konieczne. Jeśli mają do wyboru za podobną cenę system z dobrym frontem i backiem oraz system z wyjechanym w kosmos backiem, z którym niejeden specjalista od DDD by się ożenił, ale z brzydkim frontem, to wybiorą ten pierwszy. Bo zatrudnienie kogoś, kto ten front stworzy, to dodatkowy koszt. Klienci nie lubią dodatkowego kosztu.

No i skoro tak bardzo chwalisz ten system, do którego front jest tylko interfejsem (co jest bardzo niebezpiecznym myśleniem – klient ma bowiem dostęp tylko do tego "tylko interfejsu"!), to go pokaż ;) 

1
komentarz 8 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
@Comandeer dzięki za wsparcie
No w końcu. Dziękuję za objaśnienie mi tego Comandeer. Biorę się za naukę bootstrapa i trzeba będzie na "sucho" przygotować sobie szablony pod wszystko
+1 głos
odpowiedź 8 września 2016 przez niezalogowany

1. semantyka leży u podstaw - polecam link

2. "input:focus:placeholder" -> placeholder'y powinny zmieniać opacity, albo cokolwiek on focus, bo dziwnie to wygląda...

3. Wyjeżdżające napisy z ramek... uhhh

4. zastanowił bym się na Twoim miejscu nad dodaniem "class="current" do nav menu by ułatwić użytkownikom znalezienie się (current class == li:hover)

5. Czemu w klasach "box" i "pomoc" w stronie pomoc są szpecące side-borders? wyrzucił bym je i dodał  bym skrypt maxheight w JS by wyglądały równo (google it)

6. meta name keywords -> do wyrzucenia, nic nie daje

Będę uzupełniał jak coś  mi jeszcze wpadnie ;)

Stefan

No ja rozumiem że to wwszystko jest potrzebne we front endzie, ale cięzko jest mi się uczyć php i robić ten front-end poprawnie
1
komentarz 8 września 2016 przez niezalogowany

Rozumiem, mam tak samo ;)

Bardzo polecam Ci - link . Mi to bardzo pomogło usystematyzować pracę ;)

#dziękujęcomandeer

Stefan

Problem w tym że front-end nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu. Nie jest to strona do przedawania czegokolwiek, a ma jedynie umożliwić poruszanie się po moim systemie sklepowym. Kiedy bardziej to rozwinę i dodam więcej zabezpieczeń będzie on płatny, a narazie rozwijam go na takim sandboxie, potem ktoś kto tego użyje będzie sam tworzył wygląd, lub nie daj Boże skorzysta z tego co ja tam wyskrobałem.
6
komentarz 8 września 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Jeżeli nie interesujesz się frontend-em to dlaczego nam go dajesz?
Co mamy ocenić? Czy formularz działa? Czy filtrowanie produktów działa? Wejdź na stronę, zaznacz filtr i będziesz miał to samo co my.

Jeżeli faktycznie potrzebujesz oceny twojego kodu [backendu] to UDOSTĘPNIJ nam go. Na przykład za pomocą githuba.

Za bardzo nie widzi mi się ocena php gdy nie mam kodu php. Jest to po prostu bardzo, bardzo trudne. A może nawet nie możliwe.
Dodałem edit do tematu i zobacz co chcę zebyście ocenili
+1 głos
odpowiedź 8 września 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
No wiesz strony piszę się od mobilnej wersji, ale spoko z czasem do tego dojdziesz i będziesz miał co przepisywać :D

Wygląd słabo, nie ograniczaj się tłem każdego elementu. Ciemne strony wydają się bardziej zamknięte i ograniczone, zmień sobie na jakieś białe to zobaczysz o czym mówię. Border-radius nigdy nie dałem więcej niż 4px chyba że chciałem zrobić koło.

Ocena: 2/10

cały czas nas pytasz o ocenę bo jesteś niepewny i nie do końca wiesz co robisz.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Cały pasek wyszukiwania w panelu 'oferta' jest krzywy. Osobiście strasznie mnie to odrzuca od tej strony.
Komputer czy mobilnie ?
komentarz 8 września 2016 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Komputer.

Na innym laptopie rozjechała się dodatkowo nawigacja. Dodatkowo "kup teraz" nie mieści się w ramce. Jako klient po 1 sekundzie wyłączyłbym stronę.
komentarz 9 września 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Na rozdzielczości fullHD działa pieknie, a tak jak napisałem. Strona nie ma responsywności.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
//główna

UX leży. Jest mega nieintuicyjnie. Wchodzę na stronę i wszystko się zlewa. Od razu przykuły moją uwagę te 'buttony' z cyframi, które de facto myślałem, że są klikalne.

//oferta

Nie wiem czy jest to zamierzone, ale w ofercie zapisują się filtry, tj. jak wybiorę 'testy' i odświeżę stronę to nadal widzę tylko testy. Przy dwóch elementach masz też paginacje, której 2 strona jest pusta.

Jeżeli wyszukuję cokolwiek to w wynikach wyszukiwania znika sortowanie po kategoriach.

//pomoc

Nieczytelnie.

//zaloguj się

Klikam 'zaloguj się' a tam jest też rejestracja? Chcąc założyć konto na pewno nie szukałbym jej w 'zaloguj się' ;).

Tu jest generalnie słabo to zaprojektowane pod względem. Zobacz sobie np. jak rejestracja wygląda w Spotify.

To samo te ikony social link na dole. Zaraz po rejestracji. Co one mają robić? To są odnośniki do socialmedia czy rejestracja za pomocą fb/yt?

Generalnie, strona mnie osobiście odrzuca i nie założyłbym tam konta. ;)

Podobne pytania

–9 głosów
4 odpowiedzi 1,215 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 226 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 481 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2016 w JavaScript przez Filip2248 Dyskutant (8,840 p.)

93,006 zapytań

141,972 odpowiedzi

321,254 komentarzy

62,345 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...