• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Qt] QTextEdit -> QString

Object Storage Arubacloud
0 głosów
379 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2015 w C i C++ przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Mam problem. Chcę, aby tekst z textedita przypisać stringowi. Jak to zrobić? Myślę to zrobić w slocie po naciśnięciu buttona.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2015 przez adrian17 Ekspert (346,320 p.)

Coś takiego?

QString str = my_text_edit->toPlainText();
komentarz 4 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Program wysypuje się wtedy. Jest jakiś inny sposób?
komentarz 4 maja 2015 przez adrian17 Ekspert (346,320 p.)
Co to znaczy, że się wysypuje? Ta linia jest ok, gdzieś indziej jest raczej błąd jakiś
komentarz 4 maja 2015 przez niezalogowany
Jeśli zrobiłeś ten obiekt w designerze, czyli na interfejsie, czyli nie za pomocą kodu, tylko przeciągnąłeś ikonkę tego widgeta, to ten kod powinien wyglądać tak: QString nazwa=ui->nazwaWidgeta->toPlainText() Jeśli to też nie działa, to upewnij się, że QTextEdit jest wystarczająca duży, żeby pomieścić znaki.
komentarz 4 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Zrobiłem kodem
komentarz 4 maja 2015 przez niezalogowany
W takim razie sprawdź, czy widget jest wystarczająco duży, albo sprawdź czy zainkludowałeś #include
komentarz 5 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Zinkludowałem, lecz jakbym nie zrobił tego to wywaliło by mi błędy, że nie wie co to za funkcja. W tym miejscu bo po naciśnęciu button'a program "wyłącza się"("Przepraszamy za problemy. Microsoft itd.(ten komunikat)").
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2015 przez niezalogowany
Jeśli zrobiłeś ten obiekt w designerze, czyli na interfejsie, czyli nie za pomocą kodu, tylko przeciągnąłeś ikonkę tego widgeta, to ten kod powinien wyglądać tak: QString nazwa=ui->nazwaWidgeta->toPlainText() Jeśli to też nie działa, to upewnij się, że QTextEdit jest wystarczająca duży, żeby pomieścić znaki.
komentarz 5 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Nie robiłem w Designerze
komentarz 6 maja 2015 przez niezalogowany
Znaczy się, w sensie nie że w programie, tylko w zakładce Qt Creator, ta zakładka z pędzlem.
komentarz 6 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Robię bez tego. Sam kod, tak wolę. Ktoś mi zabroni?
komentarz 6 maja 2015 przez niezalogowany
OK, spoko, możesz robić co chcesz, jesteś wolnym programistą :|
0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)
Może być problemem to że robię to w oknie QDialog?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w C i C++ przez L33TT12 Gaduła (3,950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 97 wizyt

92,684 zapytań

141,589 odpowiedzi

320,073 komentarzy

62,044 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...