• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obiekowy kod builder c++

+1 głos
91 wizyt
pytanie zadane 4 września 2016 w C i C++ przez Iamhexi Użytkownik (860 p.)
Witam! Mam problem. Otoż wiem, że kod napisany w c++ Builderze 6 jest obiektowy, lecz kod, który tworzy programista już niezbyt. Środowisko  jak dla mnie trochę oporne. Jak na przykład stworzyć własną klasę? Jak używać jej metod. OOP znam tylko nie wiem jak zastosować w takim nietypowym dla mnie środowisku jak Borland c++ builder. Przepraszam za takie niepolskie zdania, ale jestem na prawdę zmęczony. Dzięki za pomoc i wyjaśnienia.
komentarz 4 września 2016 przez jpacanowski Szeryf (89,500 p.)

lecz kod, który tworzy programista już niezbyt. 

What? Kto tak uważa?

w takim nietypowym dla mnie środowisku jak Borland c++ builder.

Nietypowym? What...?! Klasy tworzysz i używasz normalnie. Problem np. stworzyć Samochod.cpp ?

komentarz 4 września 2016 przez Iamhexi Użytkownik (860 p.)
Nie wiem czy można, gdyż czasami taki errorami rzuca, że za głowę się łapię. Ale dzięki już umiem.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 września 2016 przez Thomas Frost Bywalec (2,520 p.)
edycja 5 września 2016 przez Thomas Frost
Cześć,

​Polecam ci przesiąść się na Visual Studio Community 2015, wbudowany intellisense w Visual Studio nie tylko ułatwi, ale również przyspieszy pracę!
​Aby stworzyć klasę (w obu programach) należy stworzyć nowy plik z rozszerzeniem .cpp (nie wiem jak Borland, ale VisualStudio ma predefiniowane template'y do klas, headerów itd.) następnie dodajemy standardowe linijki (tj. include<iostream>; using namespace std; itd. - wraz z innymi jeśli potrzeba), kolejnym krokiem jest stworzenie namespace'a (np. namespace MojaKlasa), otwarcie nawiasów klamrowych i stworzenie własnej klasy (np. class MojaKlasa) wraz z nawiasami klamrowymi! Nie zapomnij o średnikach! Na zakończenie klasy, również powinien być średnik za nawiasem klamrowym!

​EDIT: Visual Studio Community 2015 jest darmowy dla wszystkich!

Pozdrawiam,
Tomek
komentarz 4 września 2016 przez Ehlert VIP (105,110 p.)
Podzielam zdanie kolegi. Mając tak potężne IDE jak VS szkoda marnować swój czas na Buildera, tylko dlatego, że był w poradniku MZ.
komentarz 12 września 2016 przez Iamhexi Użytkownik (860 p.)
W sumie mam zainstalowanego Visuala 2015 Community, ale nie za bardzo umiem się nim posłużyć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia w C i C++ przez jekjekjoker Nowicjusz (220 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 71 wizyt
Obowiązuje już zaktualizowany regulamin.

Czy wiesz, że nie musisz już odświeżać strony głównej?

Lista pytań i odpowiedzi aktualizuje się automatycznie!

38,498 zapytań

76,315 odpowiedzi

149,017 komentarzy

17,980 pasjonatów

Przeglądających: 286
Pasjonatów: 24 Gości: 262

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...