• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwukropek po konstruktorze?

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
+1 głos
100 wizyt
pytanie zadane 2 września 2016 w C i C++ przez Michał Gibas Dyskutant (8,500 p.)

Witam!

Ostatnio przeglądając kod C++ (dokładniej z biblioteki SFML) spotkałem się z takim zapisem konstrukora:


Game::Game()
: mWindow(sf::VideoMode(640, 480), "SFML Application")
, mPlayer()
{
   ...
}

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co to za dziwny (z mojego punktu widzenia) zapis?(Chodzi o ":" i "," )

Z góry dziękuję!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 2 września 2016 przez afferu Gaduła (4,760 p.)
wybrane 2 września 2016 przez Michał Gibas
 
Najlepsza
To jest tzw lista inicjalizacyjna. Po dwukropku wywołujesz konstruktor klasy bazowej danej klasy albo wpisujesz nazwy pól klasy i w nawiasach argumenty ich konstruktorów, jeśli ich nie podasz, dla memberów wywołane zostaną konstruktory domyślne.

Ogólnie, poszukaj sobie w google co to jest lista inicjalizacyjna.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 85 wizyt
pytanie zadane 3 października 2017 w Java przez heartagram Obywatel (1,160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 75 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2017 w JavaScript, jQuery, AJAX przez Alex.Ironside Dyskutant (7,620 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 44 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2017 w C i C++ przez robRoy Początkujący (460 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

43,969 zapytań

83,714 odpowiedzi

166,597 komentarzy

20,997 pasjonatów

Przeglądających: 274
Pasjonatów: 23 Gości: 251

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...