• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwukropek po konstruktorze?

+1 głos
67 wizyt
pytanie zadane 2 września 2016 w C i C++ przez Michał Gibas Dyskutant (8,220 p.)

Witam!

Ostatnio przeglądając kod C++ (dokładniej z biblioteki SFML) spotkałem się z takim zapisem konstrukora:


Game::Game()
: mWindow(sf::VideoMode(640, 480), "SFML Application")
, mPlayer()
{
   ...
}

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co to za dziwny (z mojego punktu widzenia) zapis?(Chodzi o ":" i "," )

Z góry dziękuję!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 2 września 2016 przez afferu Gaduła (4,760 p.)
wybrane 2 września 2016 przez Michał Gibas
 
Najlepsza
To jest tzw lista inicjalizacyjna. Po dwukropku wywołujesz konstruktor klasy bazowej danej klasy albo wpisujesz nazwy pól klasy i w nawiasach argumenty ich konstruktorów, jeśli ich nie podasz, dla memberów wywołane zostaną konstruktory domyślne.

Ogólnie, poszukaj sobie w google co to jest lista inicjalizacyjna.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 70 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 44 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia w C i C++ przez robRoy Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 62 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Java przez itcloud Gaduła (3,090 p.)
Obowiązuje już zaktualizowany regulamin.

Czy wiesz, że nie musisz już odświeżać strony głównej?

Lista pytań i odpowiedzi aktualizuje się automatycznie!

38,715 zapytań

76,648 odpowiedzi

149,823 komentarzy

18,118 pasjonatów

Przeglądających: 310
Pasjonatów: 22 Gości: 288

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...