• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python, jak zainstalować bibliotekę mysql na windowsie?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,330 wizyt
pytanie zadane 1 września 2016 w Python przez Werran Użytkownik (730 p.)
Jak wyżej, jeżeli jest jakaś ustandaryzowana metoda na dodawanie jakiejkolwiek biblioteki, nie tylko mysql to byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.
komentarz 1 września 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Mysql  to nie biblioteka tylko baza danych
komentarz 1 września 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
(Przecież wiadomo że chodzi o connector)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 września 2016 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
wybrane 5 września 2016 przez Werran
 
Najlepsza
Python posiada package manager `pip`

https://pip.pypa.io/en/stable/installing/

Do instalowania służy komenda `pip install <lib_name>`
1
komentarz 1 września 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
NIe trzeba się przejmować instalacją, nowe wersje Pythona dodanią Pip przy instalacji samego Pythona (nie pamiętam jednak czy to jest zaznaczone domyślnie).
komentarz 1 września 2016 przez Werran Użytkownik (730 p.)

Hej, dzięki za pomoc! Trochę poszperałem, w między czasie przesiadłem się na VirtualBoxa z Ubuntu 16.04 MATE, żeby wygodniej sie pracowało z pythonem i dostałem taką zwrotkę podczas instalacji biblioteki z pipa: 

użyłem komendy "sudo pip install mysql-python" co widać na screenie. Dodam, że wcześniej uczyłem się podstaw c# i nie znam się za bardzo na pythonie, właściwie to nawet dobrze nie zaczynam, ale mam wielkie ambicje. laugh

Pip install

1
komentarz 1 września 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Na linuxie jest znacznie prościej, bo wystarczy:

sudo apt install python-mysqldb

Który zainstaluje https://mysqlclient.readthedocs.io

(lub python3-mysqldb dla Py3)

(Gdybyś bardzo chciał zainstalować przez pipa, i tak musiałbyś najpierw apt'em zainstalować libmysqlclient-dev. No i dla izolacji virtualenv też by się przydał...)

 

komentarz 5 września 2016 przez Werran Użytkownik (730 p.)
Dzięki wielkie za pomoc, udało mi się zainstalować i zaimportować biblioteke by wszystko wczytywało, znalazłem też sobie do niej tutorial jak się nią posługiwać więc temat do zamknięcia :)

P.S @adrian17 szkoda, że nie mogę dać Ci najlepszej odpowiedzi, bardzo mi pomogłeś :D
komentarz 5 listopada 2016 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)
Ten komunikat to ic innego jak informacja, że na Twoim ubuntu nie jest zainstalowany mysql (lub mariadb)

podczas instalacji python korzysta z konfiguracji mysqla (np /etc/mysql/my.ini)

 

apt-get install mysql mysql-server (lub mariadb)

i dopiero potem wywołaj pip install mysql-python (choć osobiście polecałbym używania mysqlclient co najmniej w wersji 1.3.7 )
komentarz 5 listopada 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Odpowiedasz na komentarz sprzed 2 miesięcy, i to błędnie.

podczas instalacji python korzysta z konfiguracji mysqla (np /etc/mysql/my.ini)
 

Dowód? Do instalacji biblioteki klienckiej powinna wystarczyć paczka deweloperska, a nie cały serwer.

(przy okazji, apt-get install -> apt install)

komentarz 5 listopada 2016 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)
próbujesz udowodnić moją niższość czy swoją wyższość ? 17 w nicku to wiek czy dlugosc ... ?

założyłem, ze user, który ma problem chce skorzytać z mysqla na tej samej maszynie, na której chce używać pythona, poza tym nie odpowiadam błędnie bo jak wół jest napisane że pip ma problem bo nie może się odwołać do konfiguracji mysqla.

zgadza się (jesli mysql jest na zdalnej maszynie to wystarczy python-dev i python-mysql)

ale nie wciskaj mi bzdur, że odpisałem błędnie

(przy okazji, apt-get install -> apt install)  przy okazji apt-get != apt

difference between apt and apt-get? = google will help you!

poza tym, skoro wątek nie jest zamknięty tzn, że może komuś przyda się informacja o w/w błędzie bardziej niż informacja "po co piszę na komentarz sprzed 2 miesięcy"...

za karę do konta i przemyśl swoje złe zachowanie ! :)
komentarz 5 listopada 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

próbujesz udowodnić moją niższość czy swoją wyższość ? 17 w nicku to wiek czy dlugosc ... ?

Nie tolerujemy ataków osobistych.

konfiguracji mysqla.

mysql_config to nie konfiguracja mysqla (nie ma np. żadnego związku z /etc/mysql/my.ini), tylko generator opcji dla kompilatora.

difference between apt and apt-get? = google will help you!

Znam różnicę. W nowych wersjach systemów (Ubuntu 16, następny Debian) apt jest rekomendowany dla userów.

poza tym, skoro wątek nie jest zamknięty

Nie ma tu "zamykania wątków" ani nawet "wątków". Odpowiedź jest oznaczona za "najlepszą", co jest traktowane jako rozwiązanie problemu, a ewentualne dalsze problemy pojawią się w nowym pytaniu.

komentarz 5 listopada 2016 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)
ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Jest profesjonalna.

błędem moim było to, że z przyzwyczajenia napisałem ..install mysql-server ciągnąc w kierunku konfiga my.ini.

instalując aptem lub apt-get :)) sam mysql-client, z automatu instaluje się libmysqlclient (biblioteki klienta mysql, a dev to biblioteki rozwojowe i pliki nagłówkowe do libmysqlclient) wymagany do mysql-pythona jeśli te bez -dev są niewystarczające.

Teraz się nie czepiam ale nie zgadzam się z Tobą, ze stwierdzeniem, że skoro jest flaga: "Najlepsza odpowiedź" z vote 1 to jest już po problemie. zawsze może pojawić sie jakaś odpowiedź uzupełniająca/z innej perspektywy, która dla zadanego problemu również może być pomocna (i nie chodzi mi tu o zbieranie vote tylko o wyczerpanie tematu)

Oczywiście zgadzam się z odpowiedzią Tomatosoup odnośnie pip (bo najlepiej przez pip) ale i jego odpowiedź nie wyczerpuje pytania.
nie zapominajmy o easy_install (które nie tylko służyło do instalacji pip ale jest stosowane zamiennie z pip) ,które posiada swoje repo z paczkami, sam też staram się instalować wszystko przez pip ale gdy pojawi się problem z paczką używam easy_install albo ciągnę ze źródeł i instaluję ręcznie(jesli ani pip ani easy_install jej nie znajdzie)

Reasumując:

pip - rekomendowane

easy_install - zamiennie z pip

ze źródeł (setup.py install)

p.s. za  te"17" wybacz, teraz wiem, że napewno nie to 1 ;)

pozdr!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 309 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2016 w C i C++ przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 173 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2022 w Python przez MichaelM Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 805 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2016 w C i C++ przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...