• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serwery dla dużej strony ogłoszeniowej

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
687 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez adam.adam Początkujący (270 p.)

Witajcie,

jak myślicie,jaki serwer np. ovh  https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/ byłby dpowiedni dla platformy ogłoszeniowej typu otodom.pl? zawsze zastanawiało mnie jaki serwer tego typu musi mieć strona, aby tak dobrze funkcjonowała. Dzięki!

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 września 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 1 września 2016 przez adam.adam

Najlepsza
  • Te serwery są dobre, ale...
  • nie powinno się trzymać wszystkiego na jednym serwerze kanapce, gdzie trzymasz serwer www, bazę danych, storage, serwery pocztowe...
  • lepiej użyć klastrów serwerowych, które są mniej podatne na awarie, oraz wydajniejsze, trzeba również pamiętać o tym, że klaster to nowe wyzwania i inny pogląd na administracje.
  • można też użyć chmury, dzięki której płacisz tyle ile rzeczywiście wykorzystujesz, możesz napisać program który dokłada ci serwery itp. oraz nie musisz się martwić o to, że miejsce się kończy ponieważ problemem zajmuje się dostawca chmury np. Amazon, Google, Microsoft, OVH... Trzeba pamiętać o tym, że chmura może kosztować wiele.
  • Z chmury może korzystać zarówno zwykły programista jak i korporacja np. Samsung korzysta z usług Amazon Web Services.
+1 głos
odpowiedź 1 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Nie znam się jakoś bardzo na administracji serwerami, ale z mojej wiedzy wynika, że duża platforma nie powinna stać na pojedynczym serwerze, tylko na całej architekturze klastrów. Wtedy, gdy jakaś część takiego ekosystemu mniejszych serwerów siądzie, nie spowoduje to zatrzymania całej aplikacji.
0 głosów
odpowiedź 1 września 2016 przez adam.adam Początkujący (270 p.)
dzięki za odpowiedź. Jaką polecacie literaturę bądź portale internetowe aby swoją wiedzę w tym zakresie poszerzać?
1
komentarz 1 września 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

http://www.uw-team.org/

Jak dla mnie najfajniejsze źródło wiedzy na ten temat. 

komentarz 1 września 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
oh hahahah naprawdę?
komentarz 1 września 2016 przez adam.adam Początkujący (270 p.)
tylko tyle? ;) może warto też dodać źródło, które uważasz za odpowiednie?

Gdy autor sprecyzuje swoje wymagania, to z chęcią. wink

0 głosów
odpowiedź 1 września 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
To wszystko zależy od ruchu który generują użytkownicy. Czasem wystarcza jeden klaster a czasem wynajęta na własność serwerownia.

Jeśli niezawodność jest ważna to trzeba zadbać o wyłączniki różnicowoprądowe, dodatkową linię zasilania z innego providera, agregaty prądotwórcze w połączeniu z wielkimi UPSami redudantnymi. To jest architektura utrzymaniowa, która nie ma żadnego związku z sieciowcami czy programistami.

Jaką literaturę chcesz dokładniej? Bo "w tym zakresie" to żaden zakres bo mogę Ci polecić Euklidesa byś mógł podszlifować swoje matematyczne zdolności a następnie Feynmana byś wiedział jak działa fizyka, w tym prąd. W końcu "ten zakres" również wpisuje się w to czego nam nie opisałeś.

Bądź precyzyjny, proszę.
2
Trudno MI być precyzyjnym uwierz mi proszę. Uczę się programowania webowego, robię to jako pasjonat a nie człowiek, który się tym nie zajmuje zawodowo więc w tym temacie bardziej sprecyzowane pytania mógłbym Ci zadać, jeżeli natomiast nie mam o czymś pojęcia kieruję się do Was, często praktyków, którzy mogą rzucić hasłem, podpowiedzieć gdzie szukać, co robić by te wiedzę pogłębić. Nie oczekuję profesjonalnych wywodów, które pokażą jaki to mądry jest autor odpowiedzi i jaką to on ma przewagę nad głupim pytającym. Zawodowo zajmuję się całkiem czymś innym i wierz mi, zadając mi pytanie z mojej dziedziny starałbym się odpowiadać prosto, zrozumiale i starałbym się nakierować na pewne rozwiązania. Wiem, że domyślasz się o co mi chodziło, bo jesteś inteligentną osobą i z mojego pytania wnioskujesz, że jestem laikiem, dlatego też jak byś chciał mi pomóc, nakierowałbyś mnie trochę w inny sposób.
Naprawdę tak trudno jest zadać pytanie typu "czy znacie literaturę odnośnie tworzenia serwerowni", albo "(...) odnośnie tworzenia wydajnych aplikacji webowych" albo "zasada działania serwera"?
2

widzisz? mówiłem, że wiesz o co może mi chodzić i powiem Ci nawet więcej, ze względu, że masz wiedzę wiesz lepiej jak tego typu pytania zadawać, dlatego też nie rozumiem pokazywania swojej wyższości. To tak samo, jak bym mojemu synowi nie pokazywał jak się chodzi, a dał mu książkę z anatomii, żeby nauczył się jak funkcjonują stawy kolanowe. Ja jestem tym dzieckiem wiesz? Ty tym dorosłym którego poprosiłem o pomoc, dlatego tak cenię odpowiedzi od MichuDev i od Kornelia Kobiela które były dla mnie wskazówkami. No nic mimo wszystko dzięki Ci za chęci, po prostu nie nadajemy na tych samych falach :) miłego dnia Ci życzę.

dlatego też nie rozumiem pokazywania swojej wyższości

Niby kiedy i gdzie? Nie jest ktoś tu nadwrażliwy? 

2
komentarz 4 września 2016 przez maczlord Początkujący (360 p.)
Wow, nie wywnioskować z tematu, że chodzi o literaturę w zakresie tworzenia i zarządzania serwerami to trzeba być bardzo "specjalnym" człowiekiem, jeszcze twierdzić, że równie dobrze mógłbyś zaproponować źródła do nauki filozofii, bajka! Więcej takich ludzi powinienem mieć w pracy, od razu byłoby zabawniej kręcić się wśród takich "specjali". Wracając do tematu, kończę o 20 pracę i podeślę kilka tytułów z których ja się uczę czy sięgam jak czegoś nie pamiętam :)
komentarz 4 września 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Być na tyle niedorozwiniętym, by wyczuć ironię również jest bajką.

Jeśli ktoś zadaje pytanie, to wymagam od tej osoby chociaż trochę precyzji. Wiedza z zakresu działania serwerów jest na tyle szeroka, że można ją uściślić do kilku rzeczy: tworzenia, utrzymania, rozszerzania, zabezpieczania, zarządzania. Każdy z tych zakresów jest dużo bardziej szczegółowy niż "chcę wiedzieć coś o serwerach". Tym bardziej jeśli rozchodzi się o literaturę.

Równie dobrze bardzo przydatną wiedzą o serwerach są książki o TCP/IP czy Netware.

Radzę pohamować swoje słownictwo. ;)
komentarz 5 września 2016 przez adam.adam Początkujący (270 p.)

Możesz WYMAGAĆ jeżeli ktoś kieruje pytanie BEZPOŚREDNIO do Ciebie ;-) inaczej nie wymagaj proszę bo nie masz czego, przynajmniej od forumowiczów. maczlord byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2022 w Hostingi, domeny, usługi przez Podlasianin Początkujący (400 p.)

93,103 zapytań

142,079 odpowiedzi

321,591 komentarzy

62,445 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...