• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co oznacza ta instrukcja w returnie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2016 w C i C++ przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
bool cos(){

int i;
cin >> i;

return i == 0;

}

O co chodzi z tym operatorem porównania przy returnie?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)
wybrane 30 sierpnia 2016 przez Sinnley
 
Najlepsza
W returnie zwracana jest wartość wyrażenia logicznego. Stosując operator ==, tworzysz wyrażenie logiczne, które może być prawdziwe lub fałszywe. Wyrażenie i == 0 jest prawdziwe wtedy i tylko wtedy, gdy i jest równe 0. Funkcja zwraca typ logiczny bool, widać do w jej deklaracji.
+2 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Funkcja zwraca typ bool, bo nazywa się bool cos(). W takim razie ta funkcja zwraca albo prawdę, albo fałsz. 1 albo 0. Return i == 0; oznacza, że jeśli zmienna i jest równa 0, to return zwróci prawdę. Jeśli tak nie jest, czyli jeśli zmienna i jest równa jakiejkolwiek innej liczbie, to wtedy zwróci fałsz. Proste? Proste :)
komentarz 30 sierpnia 2016 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

Mój błąd.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 612 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w C i C++ przez barti22062 Początkujący (370 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 534 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2016 w C i C++ przez Zeroche Obywatel (1,030 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 337 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2019 w C i C++ przez SCpl Użytkownik (590 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...