• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto kupić książkę do nauki programowania czy lepiej uczyć się z internetu ?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+6 głosów
2,952 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w Offtop przez Adrian Klejs Początkujący (340 p.)

13 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Qhoros Mądrala (7,110 p.)
To zależy. ;) Książki są zawsze dobre do poczytania, gdy jesteśmy offline. Jedziesz pociągiem etc. Można podejść do problemu od strony teoretycznej. Niemniej zawsze powtarzam, że w teorii praktyka i teoria to to samo, w praktyce nie. ;)) Dlatego ważne jest by siąść przy komputerze i programować, a do tego masz już mnóstwo poradników online. Wszystko zależy oczywiście od danego języka. C++ jest bardzo rozglegle opisane, dodatkowo mamy zawsze kochany i sprawdzony MSDN. Z mniej popularnymi językami bywa róźnie, a przyjamniej jeżeli chodzi o te poradniki pisane w języku polskim. Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Jeżli pytasz, czy książki są niezbędne - odpowiedź brzmi nie. Jeżeli o to, czy się przydają - dobre książki jako rodzaj odnośnika i urozmaicenie zawsze i wszędzie. ;)
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Adrian Klejs Początkujący (340 p.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Polecam gorąco poradniki pana Mirosława a i książka też nie zaszkodzi.
+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
W internecie znajdziesz podstawy i ogólne zagadnienia. W książce będziesz miał szczegółowy opis kodu, wyjątkowe sytuacje, zadania etc :) Polecam książke jak i internet ale książka to Twoj przyjaciel ktorego mozesz rowniez zabrac ze soba na wczasy, na dwor itp
+2 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez niezalogowany

Czy warto kupić to nie wiem bo ja mam tylko jedną książkę do programowania i ogólnie jej nie polecam (Szkoła programowania c++ Stephrn Prata) ale może inne książki warto kupować np. Symfonia C++ podobno jest bardzo dobra

+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez EmenKa Bywalec (2,960 p.)

Hej,

zdecydowanie warto kupić książkę. Należy łączyć naukę poprzez różne sposoby i platformy. Codzienna praktyka pozwoli na opanowanie programowania w dużo wyższym stopniu.

Proponuję łączyć: youtube (filmiki, tutoriale m.in. Pana Mirosława, ale nie tylko), książkę (Java - Thinking in Java, C++ - Symfonia C++ itd.), aplikacje na telefon (seria "Learn" lub Java Course), praktykę (samodzielne pisanie kodu, aplikacji, projektów, stron), internetowe akademie (codeacademy i inne) oraz testy jak codility.com.

To właśnie poprzez połączenie wielu technik i sumienną pracę osiągniesz efekty. :)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości!

+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
szczerze? jedno nie wyklucza drugiego. W książce wiele rzeczy mamy opisane bardzo szczegółowo, dużo się dzieje między kolejnymi wydaniami, ponieważ nim zostanie napisana, przetłumaczona mija sporo czasu. Natomiast dokumentacja jest aktualizowana na bieżąco, szybka i łatwa dostępność do treści etc.

W wolnych chwilach czytaj książki a pisząc projekt korzystaj z dokumentacji ot taki myczek ;)
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Radziłbym to i to. Fachowa literatura i internet to są dwie różne sprawy i pozwalają spojrzeć na naukę kodowania z dwóch różnych perspektyw.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez AwsD Użytkownik (920 p.)
Moim zdaniem obie opcje są dobre. Dodatkowom, jeśli masz czas i środki proponuje jakieś kursy, lub po prostu porozmawiaj z osobą, która na tym się zna i może Ci pomóc.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Nie ma jakiegoś sztywnego schematu, że masz się uczyć z książki, a z kursów na internecie czy z YT nie. Ja na przykład w tej chwili łączę książkę S. Pratha i kursy Pana Mirosława. Fajnie się to wszystko uzupełnia jak na razie i radzę nie trzymać się schematów tylko uczyć się tak żeby było jak nabardziej efektywnie.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez NetR3aper Obywatel (1,060 p.)

Warto! Przedewszystkim za ich, zwykle, drobiazgowe podejście do tematu. Przed zakupem poczytaj koniecznie opinie i komentarze wróżnych miejcach w internecie na temat danej pozycji.W ten sposób unikniesz kupna przepisanej i wydrukowanej dokumentacjilaugh

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez PoCoKomuTo Użytkownik (980 p.)
Ja osobiście zakupiłem książkę jest dosyć gruba więc i mało poręczna. Są w niej zawarte bardzo ważne i szczegółowe informacje, ale czy znajdziesz czas na jej wykorzystanie? Większość czasu spędzasz przed komputerem, możesz znaleźć barrdzo szybko rozwiązanie w różnych poradnikach albo na forach. A jeśli chodzi o poczytanie to najlepiej wrzucać sobie poradniki w pdf na telefon lub tablet :). Ważne żeby działać, nie ważne jak ;).Pozdrawiam!
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Christopher Użytkownik (670 p.)
Osobiście polecam książkę, ale radzę też sprawdzać wszelki wątpliwości w internecie.
Często różne pomyły i uwagi innych mogą być być bardzo cenne i pomocne. ;) Z książek polecam wyżej już wymienioną : Symfonia C++ pana Jerzego Grębosza.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
Osobiście to ja uczyłem się z internetu. Były przypadki, że musiałem gdzieś na zadupie, a tam internetu nie było, to przed wyjazdem zapisywałem stronę CTRL+S i po kłopocie. Książki mają dużo przykładów i wiele ćwiczeń praktycznych. Ucząć się ze strony cpp0x.pl było niewiele zadań domowych ;/
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
Ksiażka to dobra rzecz, ale uwazaj i najlepiej zdąbądź jakąś wersję próbną zanim ja nabędziesz. Jeżeli to twoj pierwszy kontakt z programowaniem to czesto mozesz spotkac sie z nieznanymi zwrotami, ktorych nikt ci nie wytłumaczy dogłębnie, jezeli jednak juz troche na ten temat wiesz i znasz troche informatycznego slownictwa, a komputer jest twoim dobrym przyjacielem, to ksiazka poruszy wiele zaawansowanych zagadnien, ktore bardzo cie rozwina. W skrocie zacznij od poradnikow a potem mozesz bez problemu przerzucic sie na ksiazki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 686 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 398 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,211 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,694 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...