• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

VS Code konfuguracja nowego IDE pod prace z C++

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,594 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2016 w C i C++ przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)

Czesc, 

Niedawno MS wydal na linuxa wersje VS ktora o dziwo dziala i to nawet ladnie tylko jako ze nigdy nie uzywalem VS to nie umiem go sobie odpowiedno skonfigurowac do pracy.

Juz tlumacze napisalem glupi plik main.cpp ktory mi sie nie kompiluje.

Wrzucam ss main'a oraz json'a "tasks" z folderu z projektem (Juz go troche przerobilem ale i tak nie dziala).

https://zapodaj.net/5650a25cbcb44.png.html

https://zapodaj.net/6de307004643e.png.html

Pozdrawiam, z gory dzieki

komentarz 28 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
No nie tylko na Linuksa, bo też na Mac OS X i Windowsa ;)

Ten twój Linux, co to za dystrybucja? Fajna.
komentarz 28 sierpnia 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Apricity OS (user-friendly arch)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
komentarz 29 sierpnia 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Tak teraz wyglada moj json

{
    "version": "0.1.0",
    "command": "make",
    "isShellCommand": true,
    "tasks": [
        {
            "taskName": "makefile",
            // Make this the default build command.
            "isBuildCommand": true,
            // Show the output window only if unrecognized errors occur.
            "showOutput": "always",
            // No args
            "args": ["all"],
            // Use the standard less compilation problem matcher.
            "problemMatcher": {
                "owner": "cpp",
                "fileLocation": ["relative", "${workspaceRoot}"],
                "pattern": {
                    "regexp": "^(.*):(\\d+):(\\d+):\\s+(warning|error):\\s+(.*)$",
                    "file": 1,
                    "line": 2,
                    "column": 3,
                    "severity": 4,
                    "message": 5
                }
            }
        }
    ]
}

i mam teraz inny blad:

make: *** No rule to make target 'g++'.  Stop.
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)
1. Czy masz zainstalowany w ogóle kompilator  c++? jak nie, to zainstaluj sobie pakiet build-essentials.

2. W VS code masz taką konsolę, i w niej prawdopodobnie musisz użyć gcc, aby skompilować i zlinkować program.

3. Jak nie chce ci się bawić w takie rzeczy, to zainstaluj sobie 2 pakiety : build-essentials, codeblocks i możesz pisać na spokojnie w cpp.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
O gustach się nie dyskutuje.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 29 sierpnia 2016 przez manjaro
Dwie sprawy.

1.  Do kodowanie C++ polecam QtCreator - tak to wygląda https://i.imgur.com/e5xTzv0.png

2. Czy VS wspiera RAD? bo na screenach tego nie widać.

Edit: Zainstalowałem właśnie VS Code ale to nie jest to co VS na Windows https://www.youtube.com/watch?v=Is1EHXFhEe4
komentarz 29 sierpnia 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Uzywalem qtCreator. Ale ja nie pisze w Qt wiec wole VS code tak zeby sprobowac. Poki co ten projekt w ktorym musze skonfigurowac jsona bede pisal w Wt+Pqxx.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
VS Code jest bardziej do języków webowych + to jest edytor a nie IDE.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

No właśnie też to stwierdziłem, myślałem że to VS 2015 pod Linuxa i trochę mnie to zdziwiło.

@Jonbi2 nie trzeba pisać w Qt, QtCreator także świetnie się nadaje do samego C++ konsolowego. Podpowiada kod, uzupełnia wcięcia i klamry... Zobacz https://i.imgur.com/syC5G6H.png

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,049 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 267 wizyt
+2 głosów
7 odpowiedzi 3,661 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2016 w C i C++ przez programmero Bywalec (2,420 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...