• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C++] Odpowiedź na czas, da się?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
582 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2016 w C i C++ przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Mianowicie chodzi mi o to, że jak jest jakiś program (w konsoli) np. z jakimiś zagadkami to czy jest możliwość, żeby ustawić czas w jakim będzie się musiało podać odpowiedź? I po jego minięciu wyskakuje następna zagadka, jest czas na odpowiedź i tak dalej? Oczywiście jak się poda szybciej odpowiedź to żeby się normalnie pokazywało następne pytanie :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)
Oczywiście, że się da. Problem polega na wymyśleniu odpowiedniej implementacji tego pomysłu. Możesz zrobić jakąś pętlę, która cały czas się iteruje zliczając czas na odpowiedź na pytanie itp.
komentarz 26 sierpnia 2016 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
A da się jakoś zrobić, żeby równorzędnie działała ta pętla i żeby cały czas można było wpisywać odpowiedź?
komentarz 26 sierpnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

W konsoli musiałabyś się bawić z asynchroniczną jej obsługą lub użyć nieblokującego sposobu pobierania znaków, niestety standard C++ nie przewiduje takiej funkcji - co nie znaczy że takowego sposobu nie ma. Pod Windows jest dostępny nagłówek conio.h, w którym masz dostępną funkcję kbhit() - kombinuj z nią. ;)

0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
edycja 26 sierpnia 2016 przez MetRiko

To jest link do jednej z moich odpowiedzi na forum..
W punkcie 6. napisałem jak pobrać stan dowolnego klawisza w systemie Windows, przy pomocy biblioteki <windows.h> (bez oczekiwania na wciśnięcie klawisza). Do tego możesz dodać timer, który działałby przy pomocy std::clock().

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 472 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2017 w C i C++ przez Andruh Początkujący (390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 520 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w C i C++ przez Pixel040 Gaduła (3,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w SPOJ przez Filip Stolarczyk Nowicjusz (200 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...