• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SFML - Aplikacja nie uruchamia się poza kompilatorem

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
880 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w C i C++ przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
edycja 24 sierpnia 2016 przez MrRozgunek

Witam! Po skompilowaniu programu w code:block otwiera się normalnie okienko z aplikacją(Gdy  w folderze nie ma libgcc_s_dw2-1.dll libstdc++-6.dll libgcc_s_sjlj-1.dll), lecz poza kompilatorem w folderze, gdy otwieram plik .exe najpierw wyskakuje błąd, że nie znaleziono tych plików, które usunąłem ale po dodaniu ich wyskakuje błąd:

(Qt creator też wywala mi błędy(0xc000007b), wiec przeniosłem się na code:block i biblotekę SFML)

W code:block aplikacja otwiera się normalnie jak wyrzucę pliki: libgcc_s_dw2-1.dll libstdc++-6.dll libgcc_s_sjlj-1.dll

Ale za to gdy wchodzę w folder z aplikacją i włączam ją pisze, że brakuje tych plików ;p

Z góry dziękuję za pomoc! :)

I tu jeszcze screen z code:block

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Z tego, co pamiętam, kompilator TDM-GCC w Code::Blocks automatycznie dołączał biblioteki standardowe jako statyczne i nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem kodu poza środowiskiem.

Sprawdź, czy masz ustawione linkowanie statyczne.
komentarz 24 sierpnia 2016 przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)

Oto chodzi? (Nie jestem, aż tak bardzo obeznany ;/)

komentarz 24 sierpnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Ja też się na tym nie znam.

Najlepiej zrobisz, jak odinstalujesz Code::Blocks i zainstalujesz go od nowa. Ja korzystałem z domyślnej wersji tego środowiska, z dołączonym kompilatorem TDM-GCC, i nie miałem żadnych problemów z linkowaniem statycznym bibliotek standardowych.

Jeśli nadal będziesz miał problemy, spróbuj uruchomić kompilator z flagami -static-libstdc++-static-libgcc - może pomoże.

I pytanie: ten problem występuje jedynie przy SFML? Może właśnie linkując go statycznie, coś się chrzani?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,951 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w C i C++ przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2020 w C i C++ przez disaster Bywalec (2,120 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 427 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2017 w C i C++ przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)

93,031 zapytań

141,995 odpowiedzi

321,298 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...