• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwsza finalna wersja mojej strony

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
–9 głosów
1,568 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Witam, wiem że pisałem już 2 tematy z prośbą o ocenę strony, ale zostały one już zapomniane. Teraz przedstwaiam wam pierwszą wersję mojego autorskiego systemu sklepowego z pełną funkcjonalnością (rejestracja,logowanie,kupowanie,historia zakupów, edycja profilu, a w panelu administratora dodawanie/edycja/usuwanie produktów, zatwierdzanie transakcji,)

link: PolygonLombard.esy.es

Wiem że strona posiada zerową semantyczność i nie jest responsywna. Semantyczności nie posiada, gdyż nie siedzę we front-endzie i nie za bardzo rozumiem używanie semantycznych znaczników, a co do responsywności to zostanie dodana, chociaż sam nie wiem kiedy, bo zawsze jak patrzę na kod css'a to dostaję depresji że trzeba będzie to przepisywać do @media.

Strona będzie stopniowo rozwijana, tak aby można ją było uznać za w miarę profesjonalny sytem sklepowy.

Technologie użyte do stworzenia strony HTML/CSS/trochę JS/duuużo PHP.

Chciał bym abyście ocenili funkcjonalność/wygląd, bo tak jak pisałem kod jest dość słaby.

No i tak na sam koniec, gdyby ktoś chciał ze mną współpracować w przyszłości w jakichś zleceniach to zawsze jestem chętny do php ^_^
1
komentarz 25 sierpnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Z całym szacunkiem,  ja oceniłem Twój kod nie widząc go, niech da Ci to do myślenia, że zanim coś sprzedasz, popraw jakość i doucz się.

A minusy? Mnie nie wiń, nic nie klikałem ;)

Co do layoutu: Serio jest kiepsko spróbuj zmienić wygląd na nowszy.
1
komentarz 25 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Dokładnie - wiele osób robi kaszany wyglądające jak fora phpbb z 1998r. Tak trudno napisać coś nowego? Świeżego? Jakiś parallax, jakieś animacje, jakaś innowacyjność (np. Smooth scroll or some other shit), zamiast po prostu zmieniania background colora dla opcji w menu można zrobić coś innego, nowego. Nawet danie transition na 0.2s dla zmiany koloru tla by pomogła. Pomyślisz sobie - niuanse, ale to właśnie niuanse budują wygląd strony.
komentarz 25 sierpnia 2016 przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
Użytkownik korzysta ze strony wzrokiem.
komentarz 25 sierpnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
oo a to Ty już masz technologię VR? Szacun, bogato.

To może kontrargument:

Użytkownik cierpi, bo jego dane wyciekły i ktoś zarejestrował na niego kartę sim (:
1
Efik, no to kontrargument twojego kontrargumentu: Gdyby użytkownik nie widział, nie miał layoutu przed sobą to nie za bardzo potrafiłby dokonywać requesty do plików, których nie zna :)

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
  • Słowo "bezpiecznie" na tej stronie nie jest na miejscu. Nie ma certyfikatu SSL / TLS i szyfrowania SSL / TLS. Patrząc na frontend myślę, że w backendzie jest wiele błędów bezpieczeństwa. Poza tym według prawa w różnych krajach (w tym w Polsce) obowiązuje nakaz posiadania certyfikatu w przypadku sklepu (w końcu sprzedajesz coinsy).
  • Na pewno User Expirience to rzecz której tej stronie brakuje.
  • Responsive Web Design jest ważny, a ty go pomijasz!
  • Za dużo div'ów oraz nie potrzebnych zagnieżdżeń. Zamień div z klasą nav na element nav itp.
  • Wygląd nie jest najlepszy.
  • Atrybut type przy linkowaniu styli nie jest wymagany w html5.
  • Nikt cie nie znajdzie w internecie. Musisz zadbać o SEO. 
  • Nie rozumiesz atrybutu alt w obrazku. Robisz obrazek (logo) to w atrybucie alt zamiast pisać logo napisz co się na nim znajduje w twoim przypadku powinno być: PolygonLombard.
  • Tworzysz zbyt często taki temat i nie widać dużych zmian, więc co mamy oceniać ?
komentarz 25 sierpnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Dziękuję za rady, ale co do sprzedaży to nie jest sklep w którym będę coś sprzedawał. To jest fake content do testów sytemu, a co do tego co macie oceniać to polecam jeszcze raz przeczytać temtat (podpowiem, funkcjonalność i wygląd cjociaż wygląd już oceniłeś)
+1 głos
odpowiedź 25 sierpnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
edycja 25 sierpnia 2016 przez Boshi
Nie masz pojęcia jak trzeba zabezpieczyć transakcje aby to było bezpieczne.. więc i tak tego nie sprzedaż. Trochę poklikałem, tragedia.

Na prawdę zrobienie cruda, rejestracji i logowania + profilu i akceptacji transakcji to nie jest problem.. przy wykorzystaniu frameworka idzie to postawić w 20 minut...
A możesz mi powiedzieć co dodać do SYSTEMU nie do html'a żeby nie było tej tragedii
komentarz 25 sierpnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A skąd mam wiedzieć co tam masz jak kodu nie udostępniłeś? Taką stronę bez grafiki idzie postawić w 20-30 minut.

No, ale piszesz Trochę poklikałem, tragedia. No to chyba mam nadzieję że mówisz mi tu o tym jak to wszystko działa, bo jeśli o front-endzie to ja podziękuję, a jeśli o back-endzie to słucham co jest tragedią

Po zalogowaniu, zero komunikatu, po błędnym wprowadzeniu danych wszystko się czyści. I w sumie to tyle, bo nic na tej stronie nie ma totalnie.
Przyjdź jak napiszesz coś więcej a nie pobieranie danych z bazy i wyświetlanie a do tego piszesz, że chcesz na tym "systemie sklepowym" zarabiąc..  To nie stało nawet obok podstawy podstaw programowania a Ty piszesz o jakimś sklepie, żarty na bok. crying

głowa mnie rozbolała.

A co może być więcej w takim standardowym sklepie ?? Planuję jeszcze dodać na głównej slider z nowymi produktami, filtrowanie produktów (od najniższej ceny, od najwyższej i td.) i mam dylemat nad tym czy zrobić jeszcze jedną podstronę Ogłoszenia (coś w stylu takiego uproszczonego bloga)
Może cały system transakcyjny? wraz z koszykiem, płatnościami, zabezpieczeniem tego wszystkiego ?
To właśnie zrobię ale tylko na jednym produkcie i będzie to traktowane jako dotacja bo nie mam zamiaru nic sprzedawać na tym
To dlaczego nazywasz to o zgrozo profesjonalnym systemem sklepowym?  takie miano może mieć presta/magento/ silius.. a nie jakaś stronka napisana w 30 min.
A gdzoe ty widziałeś że jest już profesjonalny. Będzie profesjonalny jak wyjdzie ostatnia wersja ;)
1
Nie, nie będzie profesjonalny nigdy, bo nie da się stworzyć profesjonalnego systemu sklepowego samemu.

No chyba, żę uda ci się napisać coś co ma 80% funkcjonalności siliusa to chylę czoła.
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2016 przez niezalogowany

napisy pomoc i zaloguj się zlewają się

komentarz 24 sierpnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Mowiłem że strona nie jest responsywna. Najlepiej działa na rodzielczości 1080p
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Ferdu Gaduła (4,150 p.)
No to tak lekko sucho z powodu braku responsywności. Druga sprawa, nie słyszałeś o tym że wszelki hazard w csgo ma się skończyć ?
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Z początku miało być to sklep z tymi coinsami na ruletkę, ale uznałem że nic tam nie będę sprzedawał i będę to ulepszał jako autorski skystem sklepowy, a cały kontent na stronie i td. jest tylko do zapełnienia tego.
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Ferdu Gaduła (4,150 p.)
aaaaa, rozumiem teraz za to nie rozumiem tego tematu w takim razie. Skoro kontent (strona front-endowa) będzie się zmieniać to powinieneś dać do sprawdzenia back-end a nie front-end. Rozumiem, że to ma być projekt komercyjny ale zawsze będziesz mógł go pomieniać pododawać różne rzeczy i takie tam.
0 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

Wiem że strona posiada zerową semantyczność i nie jest responsywna.

Chciał bym abyście ocenili funkcjonalność/wygląd

Brak semantyczności to słabe pozycjonowanie w wyszukiwarkach co dla tego typu oprogramowania ma duże znaczenie i mieści się w kategorii 'funkcjonalność'.
Responsywność to wygląd.

Kiedy nie jestem zalogowany i wybiorę coś z oferty(KUP TERAZ) przerzuca mnie na główną stronę, przyjmując że jestem trochę debilem i niewiem co dalej, to co dalej?

1
Przyjmując, że jesteś trochę debilem, to eutanazol :D (bez obrazy:))
komentarz 25 sierpnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
No i w tym problem, chciałem kupić a nie wiem jak ;)
No i weź i weź :)
1
Ja rozumiem że jest wesoło ale w ten sposób trywializujemy to o czym pisałem a nie jest to pierdoła tylko złamanie zasad Usability/UX.
NO ok, proszę bardzo masz komunikat zamiast przenoszenia

cokoliek

:)
Sprytne ale lepiej by było przerzucić użytkownika na stronę logowania z tą informacją a po zalogowaniu kontynuować dil lub wyłączyć/usunąć przycisk KUP TERAZ dla niezalogowanych.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 1,100 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
–11 głosów
5 odpowiedzi 740 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2017 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)

93,336 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,418 komentarzy

62,672 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...