• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wysłanie zmiennej z js do php

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
504 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w JavaScript przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)

Witam,

Mam taki kod:

if (navigator.geolocation) {
						          navigator.geolocation.getCurrentPosition(function(position) {
						            var pos = {
						              lat: position.coords.latitude,
						              lng: position.coords.longitude
						            };

						            infoWindow.setPosition(pos);
						            infoWindow.setContent('Tutaj jesteś');
						            map.setCenter(pos);

						            document.getElementById('wykaz').innerHTML='Szer. Geo: '+pos.lat + ' Dl. Geo: ' +pos.lng;

Chciałbym zmienną pos.lat oraz pos.lng przesłać do php, zamiast wyświetlać w DIV aby móc ją zinsertować do bazy. Próbowałem przy pomocy funkcji z ajaxa jednak nie działa. W innym miejscu wykorzystuję już ajaxa i jest wszystko ok.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2016 przez Royd Obywatel (1,250 p.)
Hej!

No ale pokaż jak wysyłasz tą zmienna przez AJAX. Bo co to znaczy nie działa? Komputer Ci się wyłącza?

Musisz jasno precyzować swoje problemy.
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
$(document).ready(function() {        
        $.ajax({
            url: 'pobierz.php,
            type: "POST",
            data: ({zmienna: pos.lat}),
            success: function(data){
                console.log(data);
                           }
        });  



a w php
<?php
$zm = $_POST['zmienna'];
echo $zm;
?>

Wykonuję to tym kodem

 

Wyświetlenie tych wartości (szer. geo oraz dł. geo) bez przeładowania działa. Potrzebuję wysłać te wartości do php by móc wrzucić to do bazy i obliczyć odległość jednej lokalizacji od drugiej.

komentarz 24 sierpnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Poczytaj o zasięgu zmiennych.
0 głosów
odpowiedź 24 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
  1. AJAX (opcjonalnie + jQ)
  2. Jeśli masz formularz możesz stworzyć niewidzialnego inputa (lepiej ajax)
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Otóż nie mogę stworzyć inputa. Problem polega w tym, że po wejściu na stronę mam kod który ustala naszą obecną aktualizację. Potrzebuję aktualną lokalizację wrzucić do bazy, ponieważ ajaxaem pobieram zmienne lokalizacji i potrzebuję określić odleglość mojej lokalizacji do punkty który został pobrany z bazy.
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Potrzebuję aktualną lokalizację wrzucić do bazy

Pobierasz je po stronie klienta, ok.

 ajaxaem pobieram zmienne lokalizacji

Kogo? Gdzie? Pogubiłem się. 

komentarz 24 sierpnia 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Wybacz może dość chaotycznie to napisałem. Postaram się to rozjaśnić bardziej, a jeśli będzie potrzeba załączę resztę kodu. Otóż w tym kawałku kodu co wstawiłem ustawiam moją aktualną lokalizację. Chciałbym ją przesłać do PHP do pliku pobierz.php abym mógł insertem moją lokalizację wstawić do db. Kolejno mam przycisk, który jest podpięty pod ajaxa i wyciąga mi on nazwy obiektów (załóżmy sklepy) i ich współrzędne. I wyświetla pod mapą tj. : 1. Sklep "Rybus" wsp. x: 5.324234 wsp. y: 6.239847   itd.

Kod przycisku działa z 'pobierz.php'. Jest tam select, który wyciąga mi określoną liczbę obiektów wraz z ich lokalizacji bez przeładowania strony. Chciałbym aby w momencie kliknięcia w ten przycisk, moja lokalizacja zapisała się do bazy, po czym od razu została wyciągnięta, abym mógł sprawdzić odległość punktów. Tak to wymyśliłem, chyba że sposób jest zły. Czyli jak kilknę w przycisk to w tym momencie bez przeładowania strony obliczy mi odległości do kilku najbliższysch lokalizacji i wyświetli ich nazwy.
1
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)

pos.lng i pos.lat są zmiennymi lokalnymi, więc poza funkcją one nie istnieją. Możesz ustawić je jako funkcje globalne, lecz jest to zła praktyka lub kod ajax przenieść w miejsce innerHTML. 

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2020 w JavaScript przez saseq Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2019 w JavaScript przez Bartłomiej Bolesta Obywatel (1,630 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,026 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...