• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# czy Java - pomożecie wybrać?

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
1,110 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany

Witam, mam za sobą spory bagaż doświadczenia z C++, jednak postanowiłem, że złapię się czegoś nowego, chciałbym was spytać o radę - co dalej? Czego się uczyć, którego języka?  Wiem, że już było trochę takich tematów, jednak odsyłanie do wątków z forum sprzed paru lat mija się z celem, języki dynamicznie się rozrastają, przyda się świeża dawka informacji od tutejszych pasjonatów, ogólnie jako kryteria stawiam sobie takie rzeczy jak:

  • Zdatna ilość ofert pracy (akurat raczej w obu językach o to się nie muszę martwić?).
  • Pisanie aplikacji deskoptowych, ewentualnie gier choć nie jest to warunek konieczny, (osobiście wolałbym się bardziej zaangażować w jakieś projekty z AI ale raczej ściśle język nie ma tu znaczenia, jeśli się mylę to proszę by ktoś mnie poprawił).
  • ! Co ważne, o to by była jakaś zdatna, solidna dawka poradników, dobrze ogarniętej dokumentacji, (czy też książek?)bardzo by było dobrze gdyby były w rodzimym języku(można od razu podlinkować jakieś tytuły albo poradniki, jeśli ktoś ma coś wartego do polecenia)
  • (subiektywnie) język, który ma potencjał na przyszłość - subiektywnie, bo trudno przewidzieć drogi dynamicznie rozrastających się języków, czy któryś nie zaliczy klapy, np. Java na TIOBE (http://www.tiobe.com/tiobe-index/) java troszkę podupadła chodź i tak ma wiodącą pozycję, za to np. C widać, że pikuje w dół.

Jeśli ktoś z was ma do dodania jakieś dodatkowe atuty danego języka to bardzo bym prosił aby je napisał, to jest trudny wybór więc z chęcią poczytam opinie bardziej doświadczonych. Pozdrawiam

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
C nie pikuje w dół. Większość języków w nim powstało. A co do tematu to polecam Jave. Android... To ma przyszłość.
komentarz 23 sierpnia 2016 przez niezalogowany

C nie pikuje w dół. 

 Pikuje się tylko w dół ;)

Większość języków w nim powstało.

O, z chęcią posłucham jakie (a raczej ile faktycznie ich jest ;) ).

A co do tematu to polecam Jave. Android... To ma przyszłość. 

Android faktycznie ją ma, ale z tą JAVA to bym się tak nie zapędzał.
1. W przypadku zwykłych aplikacji użytkowych, dużo lepszym (IMHO) rozwiązaniem są technologie hybrydowe (tudzież cross-platform).

2. Samo Google przedstawiało jakiś czas temu ideę Progressive Web Apps. Całkiem ciekawa i z JAVA ma tyle wspólnego co ryba z ręcznikiem.

1
komentarz 23 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

C nie pikuje w dół

To był cytat.

 Całkiem ciekawa i z JAVA ma tyle wspólnego co ryba z ręcznikiem.

To, że Ty sobie tak uważasz, ba! To, że nawet tak duża korporacja jak Google przedstawiła jakąś sobie ideę to jeszcze nic nie znaczy. Jest masa czynników, zmiennych i zdarzeń które wpływają na to co będzie mieć przyszłość. Java jako sam język co prawda jest powolna, ale w tym momencie dzięki jej mobilności (nie mówię o telefonach, a o JVM) zajmuje pierwsze miejsce w Tiobe Indexie. A pro pos mobilności obecnie króluje tez na telefonach. 

Możesz sobie wróżyć i prognozować, ale takie technologie jak Android SDK są teraz tak zakorzenione w rynek, że szybko się to nie zmieni. 

komentarz 24 sierpnia 2016 przez niezalogowany

Jest masa czynników, zmiennych i zdarzeń które wpływają na to co będzie mieć przyszłość.

Exactly. Więc już nie sugerując się ideami i moimi widzimisię prędzej celowałbym w stronę JS, a przemawia za nim choćby fakt, że do frontu wypycha się coraz większą część logiki biznesowej i mimo zakorzenienia wielu natywnych technologii na wielu różnych platformach, to WEB zaczyna wieść prym.

Java jako sam język co prawda jest powolna

To nie JAVA jest powolna, bo jak sam wspomniałeś to tylko język. Powolna może być co najwyżej JVM, ale poważnie? Ktoś jeszcze dzisiaj rzuca takimi argumentami? ;)

ale w tym momencie dzięki jej mobilności (nie mówię o telefonach, a o JVM) zajmuje pierwsze miejsce w Tiobe Indexie. 

Nie zajmuje pierwszego miejsca ze względu na jej mobilność, tylko ze względu na mnogość ofert pracy - i IMHO to już nie kwestia jej faktycznej "popularności" wynikającej z jakości, a faktu utrzymania starego oprogramowania (i wszechobecnego przekonania, że klepacz JAVA ma najlepszy hajs wink).

 

+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ja polecam język C#.

Dlaczego? W języku tym można programować także poza platformą Microsoft ponieważ jest Mono (aktualna wersja 4.4.2), które dodatkowo nie tylko pozwala tworzyć aplikacje Window Forms, ale też GTK#, a nawet w F# (język funkcyjny od Microsoft).

Jeśli lubisz bądź przyzwyczaiłeś się do Visual Studio a nie pracujesz (już) na Windowsie to istnieje bardzo fajne środowisko MonoDevelop. W MonoDevelop możesz także tworzyć aplikacje pod Androida czy iOS.

Do tego, Microsoft nie dość że powoli otwiera .NET Framework, to na dodatek powstaje .NET Native, dzięki któremu aplikacje w C# nie będą potrzebowały platformy .NET Framework i mają działać z wydajnością podobną do aplikacji napisanych w C/C++.

Podobne tematy już były

http://forum.pasja-informatyki.pl/5236/krotko-java-czy-c%23

http://forum.pasja-informatyki.pl/259/witam-mam-pytanie-a-mianowicie-czy-warto-uczyc-sie-programowania-w-c%23

0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Dlaczego nie spróbować po trochu z każdym? Skoro umiesz C++ to nie problem przenieść się do innego języka (a nie musisz całego języka się uczyć żeby sprawdzić czy ci się podoba). Generalnie są to podobne języki, jeśli chcesz wyłącznie pod windows (oczywiście są frameworki typu xamarin do androida i ios) to bierz się za C#, jeśli chcesz programować na androida w natywnym języku tej platformy, chcesz robić multiplatformowe programy to Java.

Podobne pytania

+9 głosów
13 odpowiedzi 28,301 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 477 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w C i C++ przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...