• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy programowanie desktopowe wymiera?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
367 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez CortezjuszPospolity Obywatel (1,130 p.)
Witam.

Dużo ostatnio w internecie informacji, że programowanie desktopowe wymiera i zostaje zastąpione przez webdev, czy to prawda? Czy niedługo pracę można będzie znaleźć tylko poprzez webdev?

4 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,970 p.)
Oczywiście, że nie, a gry to co? To jest bardzo potężny rynek
komentarz 23 sierpnia 2016 przez niezalogowany
No właśnie pierwsze co mi się skojarzyło z programowaniem na desktop'y to właśnie gry.
1
komentarz 23 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (586,620 p.)
A ja na to rzucę: WebAssembly ;)
komentarz 24 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,970 p.)
Master kurde. Czy widzisz sobie odpalenie GTA 5 na 3 monitorach w przeglądarcę czy coś innego tego typu? Bo ja nie bardzo
komentarz 24 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (586,620 p.)
A ja tak. Co to za problem?

Prawdę mówiąc bardziej bym się martwił o obsługę więcej niż jednego monitora niż o odpalenie samej gry ;) Bo Unreal Engine 4 odpalano jeszcze w czasach przed Web Assembly i działało.
+3 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (102,420 p.)
Na pewno nic się nie zmieni w niedalekiej przyszłości. Takie aplikacje jak np. Photoshop i wiele innych aplikacji (w tym aplikacje biznesowe) oraz gry muszą być jak najbardziej wydajne.
1
komentarz 23 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (586,620 p.)
A co z WebAssembly?
+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,820 p.)
Aplikacje biurowe lub takie podstawowe, ogólnego przeznaczenia, którymi się obecnie handluje, przechodzą na web- w tym będzie najwięcej pracy, to jest fakt.

Natomiast jak już ktoś wspomniał- jest przemysł gier komputerowych lub specjalistycznych narzędzi, które wymagają duużo zasobów sprzętowych. Nie ma sensu tworzenia takich narzędzi online- wyobrażasz sobie pobieranie za każdym razem 50+GB zrenderowanych danych z jakiegoś edytora video? (lub o wiele więcej)? Kiedyś być może tak faktycznie będzie, ale jeszcze sporo jest przed nami.
0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2016 przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
Myślę że wszystko będzie dalej prężnie się rozwijało. Obecnie komputery to najlepsza platforma do gier. I tu pewnie przez wiele lat nic się nie zmieni. A poza tym (mimo że smartfony mają coraz większe możliwości) na PC-ach  zrobisz znacznie więcej operacji. Ja, jako programista, widzę w komputerach przyszłość.
komentarz 23 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (102,420 p.)
edycja 23 sierpnia 2016 przez jpacanowski

widzę w komputerach przyszłość

Tyle, że mroczną... Big Data, chmura, nic już nie jest twoje tylko płacisz abonament za programy. A twój komputer jest terminalem tylko.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,900 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 202 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2015 w Offtop przez KULTI Obywatel (1,400 p.)

90,900 zapytań

139,572 odpowiedzi

313,905 komentarzy

60,373 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...