• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukanie współrzędnych wielu punktów

0 głosów
89 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w Offtop przez Alterwar Mądrala (7,280 p.)
Witam,

potrzebuję strony/programu, który poda mi współrzędne geograficzne kilkuset rekordów. Otóż posiadam bazę składającą się z około 500 rekordów (nazwy ulic) i potrzebuję się zamienić na współrzędne. Czy spotkał może ktoś coś takiego?
komentarz 21 sierpnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (186,230 p.)
Przecież ulica to nie punkt, tylko krzywa. Może chodzi o adres, czyli nazwa miejscowości, nazwa ulicy i numer budynku?
komentarz 21 sierpnia 2016 przez Benek Maniak (72,120 p.)
To nic, zazwyczaj jak nie podasz numeru budynku, to wyszukiwarka i tak pokaże ulicę, umieszczając wskaźnik w jej połowie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez Benek Maniak (72,120 p.)
wybrane 21 sierpnia 2016 przez Alterwar
 
Najlepsza

Jeśli pracujesz z Linuxem, to sprawa jest prosta. Generujesz sobie za pomocą awk lub pythona hiperłącza o następującej strukturze:

http://nominatim.openstreetmap.org/search?q=nazwaulicy+numer+cotamchcesz

Za pomocą curla pobierasz sobie ich zawartość i grepem wyłuskujesz współrzędne:

curl http://nominatim.openstreetmap.org/search?q=nazwaulicy+numer+cotamchcesz > tmp
grep lon tmp | tail -n 1 | awk '{print $NF}' | sed 's,",,g' | sed 's/,//g'
grep lat tmp | tail -n 1 | awk '{print $NF}' | sed 's,",,g' | sed 's/,//g'

Oczywiście należy zrobić to w skrypcie, by za jednym zamachem pobrać wszystkie rekordy.

Na przykład dla adresu: Warszawa, ul. Woronicza 17 mamy:

curl http://nominatim.openstreetmap.org/search?q=Warszawa+Woronicza+17

21.0020228, 52.1890042

 

komentarz 21 sierpnia 2016 przez Alterwar Mądrala (7,280 p.)
ok dzięki za pomoc! ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 114 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 285 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2016 w C i C++ przez vasiv Użytkownik (590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 69 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w C i C++ przez sWinny Nowicjusz (200 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

65,683 zapytań

112,321 odpowiedzi

237,044 komentarzy

46,657 pasjonatów

Przeglądających: 258
Pasjonatów: 11 Gości: 247

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...