• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komenda w C++ wyłączająca komputer.

+1 głos
3,107 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2016 w C i C++ przez Mrcixx Początkujący (290 p.)
Czy w C++ jest jakaś funkcja lub komenda wyłączająca komputer? Mam komputer do którego lubią się włamywać współlokatorzy i niszczą moje projekty... Chciałbym komputer zabezpieczyć innym sposobem niż windowsowy (na moim lapku się gliczuje i nie mogę w ogóle wpisać hasła) wrzucając mój program do autostartu i program prosi o hasło i gdy po 40 sek nie poda nikt dobrego hasła komputer się wyłącza.
1
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)

Będziesz hakerem? smiley

komentarz 2 września 2016 przez Mrcixx Początkujący (290 p.)
Chyba nie :) A może ;P

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 19 sierpnia 2016 przez Mrcixx

Najlepsza

W <cstdlib> jest funkcja system, która przyjmuje C String (const char*) do wysłania polecenia do systemu. Każdy system ma swoje polecenia, są to takie polecenia jak masz w terminalu. Jeśli chodzi o komendę do wyłączenia komputera pod Windows zainteresuj się komendą shutdown. Więcej informacji: http://stackoverflow.com/questions/162304/how-do-i-shutdown-restart-logoff-windows-via-a-bat-file.

komentarz 19 sierpnia 2016 przez Mrcixx Początkujący (290 p.)
Dzięki za przypomnienie... O shutdown wiedziałem, ale totalnie zapomniałem o funkcji system(const char*) :-)
A czy system(const char*) z cstdlib działa w C++ Borland 6?
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
Warto wspomnieć, że użycie funkcji system w swoim programie może spowodować, że antywirus będzie wykrywał aplikację jako szkodliwą i ją usunie. (jakbyś mi przesłał swój program przez Google Dysk, to po pobraniu pliku mój antywirus zaprotestuje).

Jest ku temu powód. Za pomocą funkcji system() możesz masowo usuwać dane, całe katalogi, otwierać inne aplikacje i ogólnie zarządzać systemem. Dlatego należy mieć ograniczone zaufanie do programów, które używają system ;-)
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)

A czy system(const char*) z cstdlib działa w C++ Borland 6?

Jeśli dodasz bibliotekę, to powinieneś móc bez problemu wywoływać polecenia przy użyciu funkcji system. Jest tylko jedna uwaga. Jeśli efektem działania polecenia będzie wypisanie czegoś na ekranie, to wyświetli się systemowa konsola. W przeciwnym wypadku system wykona polecenie i konsola się nie pokaże.  

W windowsie znalazłem (a dokładniej kom poniżej podesłał funkcję ExitWindowsEx(unit,dword) która chyba nie powinna mieć problemów z usuwaniem danych po zamknięciu (z tego co wyczytałem po wpisaniu odpowiednich parametrów powinna robić to co Start->Zamknij system). , ale zbyt dużej pewności nie mam...
komentarz 19 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Warto wspomnieć, że użycie funkcji system w swoim programie może spowodować, że antywirus będzie wykrywał aplikację jako szkodliwą i ją usunie. (jakbyś mi przesłał swój program przez Google Dysk, to po pobraniu pliku mój antywirus zaprotestuje).

Jest ku temu powód. Za pomocą funkcji system() możesz masowo usuwać dane, całe katalogi, otwierać inne aplikacje i ogólnie zarządzać systemem. Dlatego należy mieć ograniczone zaufanie do programów, które używają system ;-)

Wszystko rozumiem, ale pamiętaj, że można to zmienić dając aplikację / folder do wykluczeń w skanowaniu :)

Ale trzeba być przy tym ostrożny!

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez matiit Użytkownik (560 p.)
Jeśli chodzi tylko o Windows to tak na szybko:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa376868(VS.85).aspx

Ogólnie wrzuć w google:

NAZWA SYSTEMU C++ shutdown computr.
0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 803 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2021 w C i C++ przez Hubert_123 Początkujący (380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,452 wizyt
pytanie zadane 16 września 2020 w C i C++ przez Hubert_123 Początkujący (380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,908 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w C i C++ przez Kolo32 Nowicjusz (190 p.)

93,754 zapytań

142,714 odpowiedzi

323,356 komentarzy

63,348 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...