Witaj, jestem rok starszy od ciebie, więc doświadczenia zawodowego raczej nie mam, ale myślę, że mogę Ci coś doradzić.
Sam łapie się na tym, że gdy coś mi wychodzi, robię coś dobrze, to zaczynam myśleć o tym w kategoriach "wiązania przyszłości", zarobkowych.
Napisałeś, że jesteś dobry z przedmiotów ścisłych, ale humanistyczne sprawiają Ci przyjemność.
Nie ma co ukrywać, że w obecnej chwili rynek jest raczej bardziej chłonny dla ludzi o bardziej ścisłym, technicznym umyśle, więc faktycznie, proponowałbym Ci iść w tę właśnie stronę.
Jednocześnie - nie wykluczaj swojego zainteresowania historią i innymi "dziedzinami humanistów". Każdy z nas potrzebuje odskoczni od wykonywanej pracy, masz szczęście, że będzie to coś wartościowego, zamiast np. przeglądanie fb.
Kiedyś ludzie studiowali, uczyli się nie tylko z myślą o przyszłym zarobku, a raczej dlatego, że ich dziedzina ich pasjonowała, studiowali dla samego faktu studiowania, zdobywania nowej wiedzy. Wiele kierunków studiów, głównie humanistycznych, jest teraz wyśmiewanych. Przykład - Socjologia. Faktycznie - na rynku pracy nie jest to najbardziej poszukiwane słowo, ale takie studia, ten temat, dają ci mase wiedzy i umiejętności, które być może nie staną się bezpośrednio twoim sposobem zarobku, ale mogą być jego dopalaczem. Umiejętności interpersonalne są zawsze porządane i każdy pracodawca ci to powie, włącznie z tymi prowadzące "firmy ścisłowców" np. Developerskie. Żaden jednak z nich nie przyjmie cie ze względu na papier ze studiów humanistycznych, ale umiejętności, które byś na nich zdobył na pewno byłyby dla niego cenne. Z historia i całą resztą dziedzin jest dokładnie tak samo, bo z każdej można coś sensownego wyciągnąć.
Podsmowując, w kwestiach zarobkowych - proponuje ci faktycznie zostać przy twojej obecnej drodze, ale jednocześnie reszte zainteresowań wciąż rozwijać i zajmować się nimi hobbystycznie, bo i tak przyniosą przyjemne rezultaty. Nie traktuj wszystkiego jako źródlo zarobku, sporo rzeczy zawsze pełni pośrednie środki do jego zdobywania. No i przedewszystkim - lubisz to :)