• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca bez studiów - C#/C++

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+3 głosów
1,526 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Yaren Nowicjusz (150 p.)

Cześć.

Po wakacjach idę do czwartej klasy technikum, więc wybór studiów nie jest już tak odległą przyszłością, jak do tej pory. Od jakiegoś czasu programuję — do tej pory w PHP, przyswajając jednocześnie wiedzę z OOP, wzorce projektowe etc. Uznałem jednak, że nie chciałbym, aby PHP stanowiło mój główny język, a jako że mam jeszcze trochę czasu, zanim będę musiał szukać, pracy, to postanowiłem liznąć innych technologii.

I tutaj pojawił się problem. Spodobał mi się C++, głównie ze względu na możliwości, jakie daje. C# i Python również uznałem za języki, których chciałbym się nauczyć. Mam problem z podjęciem decyzji, głównie z powodu możliwych problemów ze znalezieniem pracy. Nie jestem najlepszy z matematyki, choć wynika to z zaległości, jakich sobie narobiłem w gimnazjum (głupi wiek, biję się w pierś za ten zmarnowany czas), a nie z problemów z logicznym myśleniem. Nie sądzę, że udałoby mi się zdać rozszerzoną maturę z tego przedmiotu (tym bardziej że w szkole mam tylko podstawę), więc studia informatyczne nie wchodzą w grę. Myślałem raczej o anglistyce, czyli human. Przeglądałem ogłoszenia o pracę i bez studiów technicznych znalezienie pracy, jako programista C++ jest chyba niemożliwe. W C# też wiele firm wymaga studiów.

I teraz pytanie do Was — jeżeli nie wybieram się na studia techniczne, to czy jest sens uczyć się takich języków jak C++, czy C#? Może lepiej będzie, jak skupię się na Pythonie, czy Rubym, bo te języki nie są wykorzystywane głównie w korporacjach i nie ma takiego nacisku na papierki o ukończonych kierunkach?

komentarz 17 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 17 sierpnia 2016 przez jpacanowski

I teraz pytanie do Was — jeżeli nie wybieram się na studia techniczne, to czy jest sens uczyć się takich języków jak C++, czy C#?

Nie, nie warto... Wtedy to kosmonautą musisz zostać najlepiej... :) Wszystkiego warto się uczyć i zawsze masz szanse, zwł. bez studiów w zawodzie programisty.

Może lepiej będzie, jak skupię się na Pythonie, czy Rubym, bo te języki nie są wykorzystywane głównie w korporacjach

Python jest wykorzystywany w Google.

Przeglądałem ogłoszenia o pracę i bez studiów technicznych znalezienie pracy, jako programista C++ jest chyba niemożliwe. W C# też wiele firm wymaga studiów.

Te wymagania co do studiów to głownie aby odsiać pewną grupę osób. Nie patrz na to tylko się ucz programowania i ślij CV... I nie wybieraj języków programowania pod wymagania. Ucz się tego / tych języków programowania w których lubisz programować. Jeśli zrobisz portfolio, pokażesz swoje projekty na Githubie - pokażesz co potrafisz, to masz duże szanse dostać pracę.

W bardzo wielu studiach gamedev (głównie język C++) w ogóle nawet nie patrzą na papierek. Skąd wiem? Mój znajomy pracuje w Green Genie Games.

komentarz 17 sierpnia 2016 przez Yaren Nowicjusz (150 p.)
Jasne, nie mówię, że Python w ogóle nie jest wykorzystywany w korporacjach, ale nie jest to język typowo korporacyjny i korzysta z niego wiele pomniejszych firm. Z kolei taki C# to głównie duże firmy, gdzie liczą się papierki. Przynajmniej tak wnioskuję z ogłoszeń.

Dzięki za odpowiedź, trochę mi to rozjaśniło.
komentarz 17 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Edytowałem komentarz.
komentarz 17 sierpnia 2016 przez Yaren Nowicjusz (150 p.)
Rozwiałeś moje obawy, wielkie dzięki : D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)

Oczywiście da się pracować bez studiów znając dowolny wymieniony przez Ciebie język programowania, nawet i C++, ale naprawdę dobrze. I to nawet nie tyle język, co tworzenie jakiegoś oprogramowania, bo na to składa się cała masa technologii pobocznych. Język to akurat najprzyjemniejsza rzecz do nauki.

Druga sprawa to matematyka. Zaległości nie mają znaczenia, liczy się chęć. Zdając podstawową, co i tak zrobić musisz, możesz się dostać na informatyki na niektórych uniwersytetach. Na wybranych z nich poziom matmy na 1 roku będzie bardzo niski. Zresztą nawet jak będzie porządny to sobie poradzisz, jeśli poświęcisz temu czas. Nie mówię, że koniecznie musisz na studia iść, ale jest to całkowicie wykonalne.

czy jest sens uczyć się takich języków jak C++, czy C#? Może lepiej będzie, jak skupię się na Pythonie, czy Rubym,

Generalnie twórz aplikacje, programy, strony internetowe, przy okazji ucząc się technologii, w której je wykonujesz. Czy jest sens uczyć się C++, jeśli chcesz robić w małych firmach wykorzystujacych coś innego? Jakoś głęboko nie, ale tematy poruszane np. w kursie C++ Zelenta powinieneś rozumieć, niezależnie od tego czy potem o samym języku zapomnisz.

0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2016 przez Ferdu Gaduła (4,150 p.)
Jeśli chcesz pracowac jako programista nie musisz mieć wyższej szkoły. Dobrym przykładem jest Barncules Nergasm. Koleś prowadzi kanał na yt, był programistą w microsofcie przez 15 lat. Koleś chodził na studia ale życie zmusiło go aby przerwać edukację ale to nie przeszkodziło mu aby rozwijać swoją karierę. Jedyne co robił to rozwijał swoje hobby, co pozwoliło wyłowić go z reszty. Dzisiaj również tak jest, jeśli trafisz na jakiegoś normalnego pracodawce który zna się na rzeczy, to pierwsze co zrobi podczas rozmowy kwalifikacyjnej to zapyta się o twoje portfolio a nie o szkoły. Nie martw się o to czy się dostaniesz czy nie, bo nigdy nie jest za późno. Zawsze maturę możesz pisać za rok.
komentarz 18 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Albo John Carmack, czy Steve Jobs.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 922 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 708 wizyt

93,176 zapytań

142,186 odpowiedzi

321,981 komentarzy

62,507 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1572p. - Tomasz Bielak
  6. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  7. 1531p. - rucin93
  8. 1509p. - rafalszastok
  9. 1356p. - ssynowiec
  10. 1341p. - Mikbac
  11. 1328p. - Michal Drewniak
  12. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...