• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie plików za pomocą PHP z nazwami posiadającymi polskie znaki, wyskakują nietypowe znaki.

0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2016 w PHP przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
Witam. Natknąłem problem poprzez który mam kilka rozkmin oraz pytań do doświadczonych webmasterów. Ok no to tak - tworze sobie plik php za pomocą skryptu no i jak się tworzy to wiadomo trzeba mu pierw podać nazwę pliku.. no i zastanawiam się czy można zrobić tak aby w nazwie pliku były polskie znaki ale bez wyświetlania jakichś nietypowych znaków zamiast tych polskich bo gdy chciałem dla przykładu stworzyć katalog "tytuł" wyszło mi TytuĹ‚ <- takie cuś co wskazuje strzałeczką :( smutek i rozczarowanie.. A takim drugim pytaniem jeżeli pierwsze brzmi twierdząco czyli tak da się, to czy robią tak również doświadczeni webmasterzy którzy są właścicielami większych serwisów, bo wiadomo, że można chociażby pozamieniać te polskie znaki na zwykłe litery i problemu nie ma. No i tak dodatkowo jeżeli się da to może ktoś poratuje kilkoma wskazówkami :D Z góry dzięki

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Problemy Windowsiarzy. :D

Koduj wszystko w utf-8 (IDE automatycznie tworzy plik w utf-8), a doświadczeni webmasterzy, nie tworzą raczej katalogów / plików php z polskimi nazwami, tylko angielskimi ( w ogóle nie tworzą plików php*)

* wyjątek stanowi np. cache systemu szablonów, tam pliki "skompilowane" tworzą się same.
0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie mogę się nazwać doświadczonym webmasterem, ale wiem jedno:

doświadczeni webmasterzy”, jak ich nazwałeś, korzystają z nazw angielskich. Ci mniej doświadczeni również.

Tak z innej beczki, polecam zaznajomić się z:

Miłego wieczoru. 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 774 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2021 w PHP przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 357 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2017 w PHP przez rakito Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,239 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2020 w PHP przez Hansik Nowicjusz (170 p.)

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...