• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Animacja strony obok strony głównej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
175 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)

Witam, zrobiłem stronę główną z kategoriami do przejścia do innych części strony 


<nav>
                <ul class="ul1">
                      <li class="Strona główna"><a href="#index.html">Strona główna</a></li>
                      <li class="O mnie"><a href="#omnie">O mnie</a></li>
				</ul>
			</nav>
			<nav>
				<ul class="ul2">
                      <li class="Moje projekty"><a href="#mojeprojekty">Moje projekty</a></li>
                      <li class="Kontakt"><a href="#kontakt">Kontakt</a></li>
                 </ul>
              </nav>

Chcę, aby po kliknięciu na daną kategorię strona przesunęła się w prawo lub lewo zależnie od tego w co klikniemy a pasek kategorii został na miejscu. Czy zna ktoś sposób na zrobienie czegoś takiego?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Hmmm, no to wtedy scroll na osi x w jquery robisz i tyle
komentarz 17 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
jakiś link może czy poradnik? Mało umiem z js i jquery

Ps. Nie chcę, aby trzeba było przesuwać stronę, tylko animacje która by sie przesuwała po nacisnieciu na kategorie
komentarz 17 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ale jaką animację? Przesuniecie tła w osi x? Rozjaśnij trochę, nawet możesz narysować w paincie o co Ci chodzi :D
komentarz 17 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)

Chce zeby menu zostało tam gdzie jest, ale po nacisnieciu jakiejś kategorii, np kontakt, przesunął się cały ten div który jest teraz na stronie głównej i zastąpił go ten dla przykladu zielony div kontakt

0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2016 przez niezalogowany
edycja 17 sierpnia 2016

Użyj pluginu do jQuery:

https://github.com/jquery/jquery-mousewheel

dodaj w swoim js:

$("body").mousewheel(function(event, delta) {
this.scrollLeft -= (delta * 30); //30 to szybkość scrolla
event.preventDefault();
});

Dla menu dodaj w css position:fixed;

EDIT: do animacji scrolla dodaj taki skrypt:

$(function() {
  $('a').click(function() {
    if (location.pathname.replace(/^\//,'') == this.pathname.replace(/^\//,'') && location.hostname == this.hostname) {
      var target = $(this.hash);
      target = target.length ? target : $('[name=' + this.hash.slice(1) +']');
      if (target.length) {
        $('html,body').animate({
          scrollLeft: target.offset().left
        }, 500);
        return false;
      }
    }
  });
});

 

Nie za piękne ale zobacz działanie tutaj:

http://codepen.io/anon/pen/mEoxxp

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w HTML i CSS przez Anetka Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2019 w HTML i CSS przez Anetka Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
pytanie zadane 25 października 2019 w JavaScript przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...