• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Visual Studio Windows Forms

Object Storage Arubacloud
0 głosów
585 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2015 w C i C++ przez Pinio Gaduła (3,520 p.)

Tworzę przy użyciu VisualStudio 2013 jakiś mały programik  w WindowsForms. Zastanawia mnie składnia może ktoś będzie potrafił mi to wytlumaczyć:

1.

    using namespace System;
	using namespace System::ComponentModel;
	using namespace System::Collections;
	using namespace System::Windows::Forms;
	using namespace System::Data;
	using namespace System::Drawing;

Rozumiem, że powyższy zapis to przestrzenie nazw w tym wypadku np System, natomiast każda następna to przestrzeń dziedzicząca z przestrzeni System? Dlaczego nie wystarczy podać "using namespace System" aby reszta się zaciągneła?

 

2. Przy Tworzeniu funkcji np klikając jakiś obiekt tworzy się atomatyczny wpis:

private: System::Void zapiszJakoToolStripMenuItem_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {}

Czym są argumenty tej funkcji? Pierwszy z nich rozumiem, że może być jakimkolwiek obiektem/zmienna? Natomiast drugi to jakieś wydarzenie/akcja? Pytam ponieważ nie wiem jak wywołać taką stworzoną funkcję. Nie rozumiem również wyrażen "Object^ sender" oraz "EventArgs^ e"

 

Będę wdzięczny za pomoc:)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2015 przez sprtnbst Obywatel (1,710 p.)
Korzystanie z "using namespace <wstaw dowolne>" jest niezbyt praktyczne, gdyż przy większych projektach najczęściej używa się różnych przestrzeni nazw. Stąd jest to praktyka, której nie powinno się nadużywać.

 

Sender to obiekt, który wywołuje daną funkcję, a EventArgs to argumenty do niej przekazywane. Te rzeczy są domyślnie dodawane podczas automatycznego utworzenia funkcji. Analogicznie sprawa ma się w WPF. WIęcej i znacznie dokładniej o tym pod linkiem:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.routedeventhandler.aspx

 

Mam nadzieję, że moje nie do końca precyzyjne wyjaśnienia mniej więcej rozjaśniły Ci pogląd na sprawę :)
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)

 Niestety dalej zastanawia mnie ten fragment: "EventArgs^ e"

Widzę, że mogę ustawić domyslna wartość i wywołanie funkcji wykona się prawidłowo. Ale po co ta funkcja przyjmuje az dwa parametrt? W jaki sposób ten parametr wpływa na wywołanie tej funkcji jeśli to jest zwykły onclick na menu_strip.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 153 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2017 w C i C++ przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...