• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie C++ - Tablica

Object Storage Arubacloud
0 głosów
875 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2016 w C i C++ przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
Witam.

Próbowałem na podstawie tego odcinka zrobić program do obliczania średniej: https://www.youtube.com/watch?v=Rt1HnMdzINo&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo&index=6

Niestety w 13:15 jak pan który to pokazywał dał taką linijke kodu : cout <<endl<<"suma = "<<suma;

u mnie ona niestety nic nie robi ,a zrobiłem tak jak na filmie. Dam tu mój kod:

#include <iostream>

using namespace std;

float oceny[5]; float suma=0, srednia;

int main()
{
    for(int i=0; i<5; i++)
    {
       cout<<endl<<"Podaj "<<i+1<<" ocene: ";
       cin>> oceny[i];
       suma += oceny[i];
    }

    cout <<endl<<"suma = "<<suma;     <<----nie pokazuje tego w programie

    return 0;
}
komentarz 16 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
A w jakim IDE to robisz?
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
chyba 16.01   jeśli to jest
komentarz 16 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Visual studio/code blocks czy cos innego?
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
code blocks
komentarz 16 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
A jakies bledy wyskakuja?
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)

żadnych nie widze

komentarz 16 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
http://cpp.sh/ sprawdz tutaj
komentarz 16 sierpnia 2016 przez matemika Obywatel (1,550 p.)
Setting -> Compiler -> Reset defaults

przeładuj kompilator GCC w Code Blocks.
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
Dzięki za pomoc ,zrobiłem to co napisałeś i jeszcze raz 'zbudowałem" ten program (tzn przycisk build) i pomogło ,dzięki
komentarz 16 sierpnia 2016 przez matemika Obywatel (1,550 p.)
to poproszę "ptaszka" pod komentarzem :D

pozdrawiam

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2016 przez matemika Obywatel (1,550 p.)
wybrane 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101
 
Najlepsza
dodam jeszcze raz, bo nie wiem czy w komentarzach się już nie pogubiłeś :)

Setting -> Compiler -> Reset defaults

przeładuj kompilator GCC w Code Blocks. Może pomoże.
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

1) Kod wrzucamy za pomocą specjalnego znacznika

2) Na pewno w dobry sposób kompilujesz i odpalasz? Mi działa:

komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)

u mnie wygląda to tak :/

I przepraszam ze żle kod dałem :/

komentarz 16 sierpnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Troszkę za mały ten screen żeby się czegokolwiek doczytać :(
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
powiększyć?
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)

Program, który przesłałeś jest prawidłowy. (wysyłaj kod przy użyciu bloczka, regulamin II, 2.E)

Jedyne co mogę Ci polecić, to wypisanie całej zawartości strumienia przed zakończeniem funkcji main. Dopisz na końcu flush. W taki sposób:

cout << endl << "suma = " << suma << flush;

Sprawdź czy zadziała,
Pozdrawiam ;-)

komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)
wiesz ja dopiero z programowaniem zaczynam i nie wszystko jeszcze rozumeim ale co to jest strumień?
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Kup sobie albo znajdź w pdf książkę do C++. Na forum masz polecane. Pozdrówki !
komentarz 16 sierpnia 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)

C++/Strumienie - Wikibooks

A co do mojej odpowiedzi, to po zakończeniu funkcji main, a więc zakończeniu programu obiekt cout jest kasowany, a więc wywoływany jest jego destruktor, który automatycznie flushuje strumień. Nie pomyślałem o tym wcześniej. To takie uzupełnienie dla bardziej zaawansowanych Pasjonatów ;-)

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w C i C++ przez Wilczek1288 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 3,848 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2019 w C i C++ przez Nicekovsky Dyskutant (9,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 780 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w C i C++ przez four Użytkownik (720 p.)

92,565 zapytań

141,417 odpowiedzi

319,601 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...