• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Xampp, odcinek PHP 2

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
219 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2016 w PHP przez thedzusi Nowicjusz (190 p.)
Cześć, po dwóch dniach poszukiwań w internecie, poddaję się i proszę Was o pomoc.

Zainstalowałam Xamppa, zmieniłam port na 88 (mam Windows 10), robię wszystko tak, jak jest na kursie Pana Mirosława. Niestety kiedy chcę się np. zalogować (w akcie desperacji skopiowałam paczkę z bloga do htdocs, żeby przekonać się czy to nie moje literówki) wczytywanie strony zaloguj.php trwa około 2 minuty, po czym wyświetla się pusta strona, prawdopodobnie to jakiś błąd połączenia z bazą danych (?). Ktoś miał podobny problem?

Oczywiście w pliku connect.php zmeniłam z $host = "localhost"; na $host = "localhost:88";

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 sierpnia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
wybrane 15 sierpnia 2016 przez thedzusi
 
Najlepsza
Pytanie czy port zmieniłaś dla serwera Apache, czy MySQL? Jeśli to pierwsze to w przeglądarce, aby uruchomić stronę musisz wejść pod adres http://localhost:88/, natomiast host dla mysql zostanie po prostu localhost (jeśli jego port to 3306).
komentarz 15 sierpnia 2016 przez thedzusi Nowicjusz (190 p.)
Wielkie dzięki!!
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2016 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z tym portem 80? Na win 7 zainstalowałem xamppa,  nic nie przestawiałem i wszystko hulało bez najmniejszego problemu. Teraz gdy na laptopie chciałem sobie zainstalować xamppa na win 10 to nie chce działać, tylko jak wpiszę w przeglądarkę localhost to przekierowywuje mnie na http://localhost/dashboard/ i nie pojawia się ta strona z ustawieniami xampp. Czy muszę przestawić ten port, jeśli chcę korzystać z xamppa na win10?

Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o wmiarę proste wytłumaczenie tego. Pozdrawiam.
komentarz 16 sierpnia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Nic nie musisz zmieniać. Wszystko ci działa poprawnie.
komentarz 16 sierpnia 2016 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dzięki. Masz rację serwer działa, bo jak wrzucę jakieś pliki php to mogę je spokojnie otworzyć, tylko nasuwa się jedno pytanie dlaczego jeśli wpiszę samo localhost to nie otwiera się ta strona z ustawieniami xamppa?
komentarz 16 sierpnia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Nowa wersja xampp nie ma już takiego panelu. Ustawienia możesz zmienić w plikach konfiguracyjnych. Wszystko masz tam opisane.

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 1,748 wizyt
–1 głos
0 odpowiedzi 446 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w PHP przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2016 w PHP przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...