• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Maksymalne skrócenie kodu

0 głosów
165 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2016 w C i C++ przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)

Jest to bardziej wyzwanie niż problem. Chodzi o to, aby maksymalnie skrócić kod funkcji bądź też zmienić jego treść na krótszą (z zachowaniem poprawności działania). Ma on obliczać sumę cyfr silni dowolnej liczby (podanej na wejściu). Czyli np. dla 4! (która wynosi 24) wynik powinien dać 2+4=6.

Oto mój kod:

unsigned int sumOfFactorialDigits( unsigned short n )
{int s=1,w=0;for(int x=1;x<=n;x++)s*=x;while(s!=0){w=w+s%10;s=s/10;}return w;}

 

3
komentarz 14 sierpnia 2016 przez niezalogowany
walnij to w 1 linijce, skrócisz kod jeszcze bardziej.
komentarz 14 sierpnia 2016 przez WaxerStudio Bywalec (2,080 p.)
Nazwę funkcji możesz skrócić do jednej litery ;)

I tak jak napisał kolega wyżej wrzucić do pierwszej linii ;)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 sierpnia 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,380 p.)
wybrane 15 sierpnia 2016 przez thekibi27
 
Najlepsza
int F(int n){int s=1;while(n)s*=n--;while(n+=s%10,s/=10);return n;}

Skrócić się da, lecz pamiętaj, że krótszy kod nie równa się efektywniejszemu.

komentarz 14 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,330 p.)
Nie lepiej to walnąć wszystko w #define x i udawać czy ma się kod o 1 literze który robi to i tamto?
komentarz 14 sierpnia 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,380 p.)
I tak sam w sobie kod pozostałby nieskrócony... Zresztą nie polecam nadużywania makr.
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,330 p.)

Ja też nie polecam nadużywania. Używam tylko wtedy gdy mam np. Że kod 1 oznacza biom x, a kod 2 oznacza biom y, to sobie robię:

#define x 1
#define y 2

Oczywiście nie nazywam biomów x i y xD

komentarz 15 sierpnia 2016 przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)
O to chodziło, lecz teraz pojawił się taki problem, że dla większych liczb int już był zbyt mały. Zmieniłem zmienne na long, ale teraz przy silni 21! program zwraca liczbę (suma cyfr) -84. Znalazłem, że powinna wynosić 63 ;)

Przy zmiennej unsigned long daje wynik 85.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w JavaScript przez blackvten Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 111 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 51 wizyt
pytanie zadane 13 października 2021 w SQL, bazy danych przez NoteDS Początkujący (390 p.)

86,483 zapytań

135,239 odpowiedzi

300,480 komentarzy

57,230 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...