• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy Pomocniczek jest na prawdę pomocny? [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
486 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez WaxerStudio Bywalec (2,070 p.)

POMOCNICZEK

Aplikacja dla podstawówki/gimnazjum. Aplikacja która sama oblicza po wpisaniu danych, pola, obwody, objętości (myślicie prościzna?) no to umie jeszcze policzyć:
Ułamki, potęgi, pierwiastki, procent z liczby, cenę podniesiono / obniżono o ...%, zamienić cyfry arabskie na rzymskie i odwrotnie, posiada konwerter długości, objętości, powierzchni, prędkości itp.

Dodatkowo aplikację planuję rozwijać o inne przedmioty takie jak fizyka, chemia.

 

Dlaczego o tym piszę?
Ponieważ jak już doskonale zrozumiałem pomysł, programowanie i wydanie produktu to jakieś 15% całej pracy, 85% to marketing.
Niestety jako 17-letni chłopak nie mam pieniędzy na reklamy, bannery itd.
Oczywiście rozsyłałem po znajomych aby wysłali to młodszym, troszeczkę działa. Wiem, że to aplikacja dla uczniów, więc zainteresowanie będzie wrzesień-czerwiec, ale koniec wakacji już tuż tuż ;)

Mam więc prośbę do Was drodzy forumowicze, czy pomoglibyście mi i podesłali link swojemu młodszemu rodzeństwu, kuzynom, młodszym kolegom, koleżankom?
Lub udostępnili link/mój plakat/film(y)na Facebooku?

Pomocniczek Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.waxer.pomocniczek&hl=pl

Plakat: https://drive.google.com/open?id=0Bz8Uchxf3OY6UmVsc0xLYmZrblk

Film #1: https://www.youtube.com/watch?v=3Ercajg4m1Y

Film #2: https://www.youtube.com/watch?v=QnMLjKRRFa4

 

 

 

Możliwe odpowiedzi:
Mega Pomocne :D (2 głosów, 17%)
Przyda się :) (6 głosów, 50%)
Nie przyda się :( (4 głosów, 33%)
komentarz 11 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
edycja 11 sierpnia 2016 przez QizmoPL
Pomysł świetny, ale powinien byc limit pomocy, bo jednak jak ktoś będzie non stop z niego korzystał to nic mu nie pomoze
komentarz 11 sierpnia 2016 przez KSYMEK Gaduła (3,280 p.)
^pomoże polecam jednak używać autokorekty,pomaga
komentarz 11 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
dzięki poprawione
komentarz 11 sierpnia 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
komentarz 11 sierpnia 2016 przez n0s1gnal Użytkownik (700 p.)
Na iOS bym pobrał ;/ Ale dam przyda się bo ogólnie spoko tylko zmieniłbym czcionkę :)
komentarz 11 sierpnia 2016 przez WaxerStudio Bywalec (2,070 p.)
Nie jest to bardzo podobne, ponieważ tamten kalkulator służy wyłącznie do wykonywania obliczeń dotyczących procentów, moja aplikacja nie jest sama w sobie kalkulatorem, jest to raczej zbiór możliwości kalkulacji opartych o wzory.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ogólnie bardzo fajny pomysł. Przyda się dla podstawówki, dla gimbów (ja do nich należę) trochę mniej, każdy ma kalkulator, więc nie jest tak trudno, te cyfry Rzymskie mogą się przydać. Ja osobiście na początku roku, gdy nie chciało mi się prac domowych odrabiać (1kl gim w tym roku skończyłem) napisałem sobie dwa programy w c++: parser rozwiązujący działania, oraz parser rozwiązujący równania (nawet z wielema niewiadomymi), przydał się wiele razy. Ogólnie pomysł spoko, rozwijaj to
+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2016 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Może się przydać. W czym napisny?
komentarz 11 sierpnia 2016 przez WaxerStudio Bywalec (2,070 p.)
Unity 3D, C#
+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2016 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
Nie przyda się, tylko jeszcze bardziej rozleniwi młodzież. Dla mnie to jest niedorzeczność żeby dzieci używały na lekcjach telefonów.
+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Osobiście sam robie taki kalkulator, ale w C++, dodatkowo dodałęm 3 jezyki bo myślę, że sam polski to nuda... :D

 

CzikaCarry, to macie dobrze :D, ja w gimnazjum t miałęm zakaz kalkulatora, jak nauczycielka raz u kogoś zoabczyłą, to odrazu zabierała, a na teście pała, więcej każdy w głowie lub na papierze liczył, a teraz wszyscy wszystko pod nosem mają. Jak ktoś sie zapyta dzieci za 5 lat ile to pierwiatek z 255 to pierwsze co zrobią to po kalkulator sięgną
komentarz 11 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Panie, to ty skitrać kalkulatora nie umiesz? Nawet telefon schować do piórnika można. Nie wiem, ja tam ściągałem na sprawdzianie siedząc w pierwszej ławce przy biurku oko w oko z nauczycielką, jeszcze w trakcie tej lekcji inny nauczyciel wbił. Co to się robiło na lekcjach.... Hmmmm... Na historii się vapowało, na muzyce wrzucało się koledze 2kg kamień do kaptura ( leżały w klasie), na matematyce się śpiewało piosenki, na seksie (lekcjach łączonych) się dziewczyny podrywało.... Piękne były czasy 1. gim, niestety, już minęły, i nigdy nie wrócą ;(
2
komentarz 11 sierpnia 2016 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
Jeśli to było do ciebie piękne to powinieneś jeszcze na trochę zostać w gimnazjum.

Edit: Mój błąd. Nie przeczytałem pierwszego komentarza.
komentarz 11 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Pierwiastek z 255? A nie przypadkiem z 256? :D nie no, nie jestem na tyle mało inteligentny, aby nie umieć tego policzyć (a nawet wiem na pamięć, ważna liczba dla każdego informatyka). Dwukrotnie byłem finalistą woj. konkursu mmatematycznrgo dla 6. klasistów (w 5kl i6), miałem ocenę celującą na koniec roku z fizyki, wiem jak się liczy, ale prace domowe uznaję za niepotrzebne trucie dupy. Uczniom nie da nic bezmyślne rozwiązywanie pierdyliarda równań o prawie tej samej strukturze, tyle, że z pozamienianymi liczbami, jest ti bez sensu, tylko zabiera czas. Jeśli uczeń coś umie to po co ma to wałkować miliard razy, jak i tak prawdopodobnie rzadko z tego będzie korzystać (o ile w ogóle), dlatego napisałem sobie ten parser, aby zaoszczędzić czas, zagospodarować go, zainwestować.
komentarz 11 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie mowie ze nie, bo pierwiastki do ilus tampowinno sie miec w glowie,ale nasze ministerium oglupia coraz bardziej zamiast podnosic poziom. Czika wiem ze sie da, w pierwszej laqce najlepiej, bo nauczyciel.mysli ze uczen sie bedzie bal sciagac.... Ale po co mam uzywac kalkulatora jak mam glowe a jak nie w glowie to na kartce....
komentarz 11 sierpnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
edycja 11 sierpnia 2016 przez CzikaCarry
Zgodzę się z tobą, aczkolwiek bezsensem jest rozwiązywanie 30 równań typu "X+(y^2)*X=h-i*j", gdzie X to niewiadoma, a y, h, i, j to 4 liczby które nauczycielka sobie wymyśliła, 30 równań o tej samej strukturze, nawet nauczycielce nie chciało się pisać,to dyżurny pisał, ona dyktowała. Uczeń z tego nic nie wyniesie (ewentualnie dostanie pale z innego przedmiotu, bo nie będzie miał czasu się nauczyć / ukochana z nim zerwie bo spędza z nią za mało czasu), jeśli założymy, ze rozwiązanie jednego takiego równania zajmuje dla przeciętnego gimnazjalisty 3 min, to będzie tą pracę domową odrabiał 1,5h (akurat 30 równań zadała tylko raz, po kartkówce z równań, w z której 14 osób z 20 os. klasy dostało pałę). Uznałem to za marnowanie czasu, więc w godzinę napisałem parser, zaoszczędziłem ok. 15 min (bo przepisywanie tego do konsoli i na kartkę zajęło trochę czasu), ale sądzę, że było warto, przynajmniej nauczyłem się czegoś, co mi się może w zyciu przydać. Jak nauczycielka od polskiego zaczęła nas uczyć rozkładu zdań na czynniki pierwsze, to myślałem, że dostanę pierdolca, aż zacytuję tu klasyka: "a na ch*j mnie ten kaktus?"
0 głosów
odpowiedź 11 sierpnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Mam trochę mieszane uczucia, sam program wygląda bardzo fajnie i gratuluję zakończonego projektu. Z drugiej strony, wydaje mi się, że uczniowie powinni sobie radzić bez tego typu rzeczy. Niby można poprzeć pomysł mówiąc, że uczeń po samodzielnym rozwiązaniu zadania będzie w stanie sprawdzić jego poprawność i porównać wyniki, jednak prawdopodobnie skończy się na tym, że jeśli ktoś faktycznie skorzysta z Twojego programu podczas robienia zadania domowego, to po prostu przepisze gotowe wyniki i na tym się skończy jego zdobywanie wiedzy... :(

Podobne pytania

+7 głosów
1 odpowiedź 682 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,659 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,541 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...