Siemka, chciałbym się was poradzić jak mogę zacząć na poważniej swoją przygodę z IT, już piszę co i jak :)
Mam 23 lata, jestem po filologii hiszpańskiej z portugalskim, obecnie będę na ostatnim roku z magisterki stosunków międzynarodowych. Moją domeną jest hiszpański,portugalski, rumuński. Angielki jest bo musi być. Akurat mam tak,ze lepie znam hiszpański i portugalski niz angielski, to bedzie spory problem? ;)
Obecnie też jestem na stażu w korpo z językami obcymi, też i jestem lektorem w szkole językowej.
Jeśli chodzi o informatykę, jedyne co mam wspólnego to moje własne zainteresowania w domu. Przyzwoicie ogarniam popularne dystrybucje linuxa w użytku domowym, bawiłem się też nieco w pisanie stron internetowych, od html5, css3, javascript, mysql i tym podobne, aby zobaczyć co to jest.
Bardziej jednak mnie interesuje chyba administracja serwerów, kwestie bezpieczeństwa w sieci. Nie mam pomysłu jak mogę zacząć i czy od razu nie będę skreślony przez to,że jestem spoza świata IT. Bo jak nie patrzeć nie mam ani studiów, ani certyfikatów, tylko zainteresowania i szczere chęci...
Rzecz w tym,że nawet gdybym poczytał nieco mądrych książek, nie zmieni to faktu,że nie mam formalnego przygotowania. Jak zacząć zakładając,że już bym się pouczył. Wolę wiedzieć na przyszłość czy mam jakieś szanse, nie ze względu na wiedze lecz mój status.
A jeśli tak? Od czego zacząć, gdzie próbować pierwszych stażów, praktyk, jako kto?
Trzymajcie się :)