• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wykorzystanie pamięci skacze nagle powyżej 80%

+3 głosów
647 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Igor Łęgowski Użytkownik (590 p.)
edycja 8 sierpnia 2016 przez Igor Łęgowski

Cześć,

Mam takie pytanko. Od 2 tygodni mam Lenovo z i7 6700HQ i z 8GB pamięci. Często się zdarza, że jej wykorzystanie sięga 80 lub wyżej no i cały sprzęt siada. Spodziewam się, że to może być jakiś ściski soft który zamula mi sprzęt abym kupił program do przyśpieszania pracy komputera.

Czy wykorzystanie pamięci może sięgać powyżej 80% gdy mam odpalone tylko Excela, Outlooka i Chroma. Aha mam tex office 365 - co może być przyczyną no i niestety Win 10.

Dzięki za wszelką pomoc.

Poniżej efekt moje łapania procesów bez efektów... jak pamięć jest ponad 90% to zadne okienko nie chce się wyświetlić :(

Igor

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 sierpnia 2016 przez Mr. Szanowny Bywalec (2,180 p.)
Patrzyłeś w menadżerze zadań co tak pamięć ci zżera?
komentarz 8 sierpnia 2016 przez Igor Łęgowski Użytkownik (590 p.)
Hej - oczywiście ale to jest jak wyczekiwanie na piorun z aparatem. Nigdy nie wiesz kiedy wyskoczy ;) A jak widzę, że mi zmula i tak powoli odpala mi monitor zasobów, że jak już go mam to wraca z powrotem... ale pamiętam ostatnio to był ten DVB czy DBV serwer... czy coś takiego ale nex time szybko zrobię screenshota i dam znać.
komentarz 8 sierpnia 2016 przez Mr. Szanowny Bywalec (2,180 p.)
W procesach ustaw sobie ich wyświetlanie na podstawie wykorzystania pamięci i nie wyłączaj tego podczas korzystania z komputera. Gdy ci zamuli to dowiesz się co jest tym potworem zjadającym pamięć.
Łatwo powiedzieć. To ja potrafię.. ale pracować muszę i nie mogę mieć monitora cały czas na wierzchu. Dodałem screena dopiero po tym jak udało mi się okno monitora zasobów wyświetlić.
edycja 8 sierpnia 2016 przez Mr. Szanowny
Ale to okienko mnie nie interesuję i nic nie wnosi, chodzi mi o pierwszą zakładkę z procesami i tam jaki proces używa tyle pamięci. Tylko ty znasz swój komputer i wiesz co na nim jest zainstalowane. A żeby problem jakiś rozwiązać to potrzeba czasem trochę czasu poświecić.
Wiem, ze nie o to Ci chodziło i rozumiem Twoje pytanie. Z moich obserwacji wynika ze najczęściej i najwięcej pamięci zabiera proces Broadcast DVR server. Ktoś wie po co to jest i czy jest to niezbędne?
Mr. Szanowny - bardzo dziękuję za natchnienie i motywację do rozwiązania problemu. Jak często bywa - człowiek nie patrzy na to co ma przed oczami. K woli wyjaśnienia ten DVR server byl połączony ze steamem, który to sam sobie włączył opcję, ze chce streamować gry - LOLLLLOLOLOL. W ustawieniach Win10 oczywiście nic na ten temat nie było ale w steamie już tak.. wyłączyłem uruchamianie przy starcie Win i wyłączyłem streaming... i teraz max mi sięga do 30% wykorzystanie pamięci. Jeszcze raz wielkie dzięki
Bardzo się cieszę, że Ci się udało rozwiązać ten problem - zawsze to doświadczenie co pozwala szybko sobie radzić w takich sytuacjach. Jak widać, trochę cierpliwości i sami jesteśmy wstanie szybko rozwiązywać ciężkie sytuacje :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 242 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 2,896 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,273 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2018 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany

93,631 zapytań

142,555 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,139 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2900p. - dia-Chann
  2. 2870p. - DziarnowskiJ
  3. 2827p. - Łukasz Piwowar
  4. 2783p. - raydeal
  5. 2758p. - Adrian Wieprzkowicz
  6. 2713p. - rucin93
  7. 2579p. - Łukasz Eckert
  8. 2523p. - Maurycy W
  9. 2459p. - CC PL
  10. 2082p. - Michal Drewniak
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1851p. - Mariusz Fornal
  13. 1811p. - rafalszastok
  14. 1600p. - Rafał Trójniak
  15. 1588p. - Tomasz Bielak
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...