• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapytanie SQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2016 w SQL, bazy danych przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

Witam. Jak wyglądałoby zapytanie wyciągające wiersz, w którym dana kolumna jest jak (chodzi mi o operator LIKE):

(Zapytanie SELECT) + snak podkreślenia + nieokreślonej długości ciąg znaków (%).

Chodzi mi o składnię zapytania, dlatego czy mógłby mi ktoś takie przykładowe zapytanie napisać lub podesłać jakieś przydatne linki?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez itcloud Gaduła (3,380 p.)
select * from table where jak LIKE '%ciągznaków%'

Nie wiem, czy o to chodziło?
komentarz 6 sierpnia 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

Nie, nie o to mi chodzi. Chodzi mi o coś takiego:

SELECT * FROM tabela WHERE kolumna LIKE '(zapytanie)_%'

Tylko, że to jest niepoprawne składniowo. Dlatego pytam w jaki sposób to napisać, żeby działało?

komentarz 6 sierpnia 2016 przez itcloud Gaduła (3,380 p.)

Ale to jest poprawne składniowo. W miejscu:

(zapytanie)_%

A dokładniej pomiędzy znakami % wstawiasz szukany ciąg, a jeszcze dokładniej tutaj:

SELECT * FROM tabela WHERE kolumna LIKE 'szukanyciąg'

Znak % z lewej lub/i prawej strony tego szukanego ciągu dodajesz, jeśli ma on symbolizować "cokolwiek dalej", czyli tak jakbyś postawił np. * (oznacza: "cokolwiek"). Czyli jakbyś szukał wszystkich Adamów o dowolnym nazwisku to:

SELECT * FROM osoby WHERE imie_nazwisko LIKE 'Adam %'

komentarz 6 sierpnia 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
Wstawiając w nawiasach słowo "zapytanie" nie miałem na myśli słowa "zapytanie" tylko zapytanie sql :)
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2016 przez krunner Bywalec (2,180 p.)

Nie jestem pewien, czy o to chodzi, ale taki przykładowy select powinien jak najbardziej zadziałać:

SELECT * FROM tabela WHERE kolumna LIKE '(SELECT%*%FROM%tabela%WHERE%kolumna%IS%NOT%NULL)_%'

O to chodzi ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 7 września 2019 w SQL, bazy danych przez Mefju08 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 393 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,155 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2016 w C i C++ przez priestofmetal Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...