• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak uczyć się programowania w sposób najbardziej efektywny?

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
975 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
zamknięte 22 czerwca 2017 przez Krzysztof Trybuś
Cześć. Jak uczyć się programowania w sposób efektywny, naturalny? Jak Wy uczycie się języka od kompletnego "zera"? Filmy na Youtube i wykorzystywanie zdobytej wiedzy od razu w jakimś projekcie, czy może czytanie dokumentacji? Podstawowego szkieletu HTML uczycie się na pamięć, czy może inaczej? Nie chodzi mi o żadne książki, źródła, tylko metody służące do najskuteczniejszego opanowania danego języka. Istnieje jakiś powtarzalny, duplikowalny, skalowalny model za którym podąża każdy programista kompletnie zielony w języku? W odniesieniu do języka obcego wiem ,iż model jest następujący, a mianowicie :

- nauka zdań w kontekstach

- nauka gotowych struktur

- słuchanie

-intonacja

- wykorzystywanie ośrodka Wernickiego i Broki

Czy podobny model obowiązuje w programowaniu? Wiem, iż tutaj podobnych tematów jest od groma jednakże pomimo skorzystania z wyszukiwarki nie uzyskałem pełnej informacji.
komentarz zamknięcia: Uzyskano rozwiązanie zagadnienia.

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)

Pan Jerzy Grębosz nie bez powodu napisał na początku swojej książki "żeby pisać trzeba pisać". Stosuje się do tego i naprawdę przerobiłem już prawie cały pierwszy tom Symfonii i mało co nie pamiętam ponieważ staram się jak najczęściej pisać własne (czasem głupie programy) w oparciu o to czego właśnie się nauczyłem. Jak będziesz się czegoś uczył HTML-a , C++ czy Javy obojętnie czego to przepisuj kody , które podane Ci są jako przykład tylko po to aby samemu się im poprzyglądać sprawdzić co by było gdybym dodał albo usunął, warto je również modyfikować i edytować oraz dodawać to co już umiesz. Praktyka najszybciej Cie nauczy i napotkasz jak napotkasz problem to za wszelką cenę chciej go rozwiązać a już jak Ci się uda i znajdziesz odpowiedź to zapamiętasz ja na pewno. Nie załamuj się jak czegoś zapomnisz. Nawet Ci zaawansowani programiści co przez całe życie piszą w jednym języku nie pamiętają wszystkiego i przypominają sobie to i owo smiley. A i na początku jak będziesz czytał jakąś książkę pierwszy raz to skup się na ogółach a szczegóły dotyczące jakiegoś języka zostaw na drugie czytanie smiley (Tylko nie pomijaj 90% całej książki wink). Pisz jak najwięcej projektów własnych, nie poddawaj się i nie załamuj się jak coś nie wyjdzie, nie spiesz się w nauce czasem warto trochę więcej czasu poświęcić na jakieś zagadnienie aby w 100% je zrozumieć.  Powodzenia 
POZDRO !

+2 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nic tak nie rozwija jak praca przy jakimś projekcie i rozwiązywanie napotkanych problemów.

 

Jeśli myślisz nad frontendem, to nie ucz się z tych filmów Zelenta, bo nabawisz się niepoprawnych nawyków.
komentarz 6 sierpnia 2016 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
No właśnie.... Jak to wszystko selekcjonować? Skoro nie Zelent, to co konkretnie?
2
komentarz 6 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
komentarz 6 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Podasz jakies przyklady?
komentarz 6 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Czego przykłady?
komentarz 6 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Bledow jakie popelnia p Zelent?
komentarz 6 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nie oglądałem tych jego kursów jakoś dogłębnie, przeleciałem tylko wzrokiem. Semantyka leży i kwiczy, stylowanie po tagach, skrypty w head, onclicki, onloady, target blank, brak labelów przy inputach i pewnie jest tego więcej. Zresztą widać to przy każdym temacie z prośbą o ocenę strony, jak widzę tam klasy 'tile1, 2, 3 4 to nawet nie czytam dalej ;)
komentarz 6 sierpnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
spoko
0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
Najpierw najlepiej jest ustalić co chcesz wykonać. Jeśli np. chcesz wykonać stronę internetową no to się uczysz HTML, CSS. Jeśli chcesz zrobić porządną stronę internetową to uczysz się HTML , CSS, JS, PHP, MySQL, no i jakiś framework do tego.
–1 głos
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
Jeżeli chodzi o programowanie w HTML i CSS to polecam obejrzeć wszystkie filmiki Pana Zelenta, zapisać swoje projekty stworzone za pomocą filmików i zacząć robić swoje strony, biorąc przykład z tych stron robionych z pomocą filmików. Możesz też kupić jakiś podręcznik i poznawać język na większy horyzont. Rób sam wiele projektów i zadawaj pytania, jeśli nie wiesz jak coś zrobić, albo masz jakiś problem.

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 626 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2023 w C i C++ przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 344 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...