• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# liczenie procentu

+1 głos
4,081 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2016 w C# przez hallyu Początkujący (370 p.)

Cześć wszystkim.

Jestem w ciężkim w szoku, coś jest nie tak. Piszę w C# metodę. Liczy ona wiele rzeczy, między innymi procent z podanych liczb. Jeśli wpiszę coś takiego:

double procent = (2 / 7)*100;
Console.WriteLine(procent);

To otrzymuję liczbę 0. Po prostu.

Jeśli wpiszę zaś (czyli dopiszę sobie kropka zero):

double procent = (2.0 / 7.0)*100;
Console.WriteLine(procent);

To otrzymuje poprawnie wynik. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Mogę taki wynik zaokrąglić sobie do całości. Ale niestety takie rozwiązanie nie jest dobre dla mnie, ponieważ dane wejściowe składowe do wyliczenia procentu, pochodzą z iteratora pętli i z ilości elementów tablicy.

Tajemnicza sprawa. O co może chodzić? Dodam, że nie odnalazłem podobnego pytania na tym forum. Dziwne :)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Zapis 2/7 dla kompilatora oznacza, że dzielisz przez siebie dwie liczby całkowite.. więc siłą rzeczy też zwróci wynik w postaci liczby całkowitej, czyli "odetnie" części dziesiętne.. natomiast 2.0/7.0 oznacza dzielenie przez siebie dwóch liczb rzeczywistych.. dlatego wynik już nie jest już równy 0 (część dziesiętna nie jest "odcinana").
komentarz 4 sierpnia 2016 przez hallyu Początkujący (370 p.)
Oczywiście masz rację.

Będę musiał wpisać (double) by liczby wejściowe z iteratora i ilości elementów tablicy były traktowane jak double. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,459 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 738 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2021 w C i C++ przez nzepik324 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 245 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2020 w Offtop przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,217 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...