• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy da się zmienić kolor tekstu w konsoli c++ i jak?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
8,042 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2015 w C i C++ przez ErDek19 Użytkownik (870 p.)

5 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
wybrane 2 maja 2015 przez ErDek19
 
Najlepsza

Napisałem kiedyś swoją funkcję do zmiany ustawień konsoli ;) Może się przyda ;)

void SetColor(string number) {

	/* Wybierz kolor według poniższego kodu:
	*
	* Pierwszy znak odpowiada za kolor tła pod tekstem, drugi za kolor tekstu
	*
	* Kolory podstawowe
	*
	* 0 - czerwony
	* 1 - zielony
	* 2 - niebieski
	* 3 - czerwony + zielony = pomarańczowy
	* 4 - czerwony + niebieski = fioletowy
	* 5 - zielony + niebieski = żółty
	* 6 - czerwony + zielony + niebieski = biały
	*
	* Kolory jaskrawe
	*
	* 7 - czerwony jaskrawy
	* 8 - zielony jaskrawy
	* 9 - niebieski jaskrawy
	* A - czerwony jaskrawy + zielony jaskrawy = pomarańczowy
	* B - czerwony jaskrawy + niebieski jasrkawy = fioletowy jaskrawy
	* C - zielony jaskrawy + niebieski jaskrawy = żółty jaskrawy
	* D - czerwony jaskrawy + zielony jaskrawy + niebieski jaskrawy = biały jaskrawy

	*/

	int color = 0;
    HANDLE hOut;

	switch (number[0]) {

	case '0':

		color += 0x40;
		break;

	case '1':

		color += 0x20;
		break;

	case '2':

		color += 0x10;
		break;

	case '3':

		color += 0x60;
		break;

	case '4':

		color += 0x50;
		break;

	case '5':

		color += 0x30;
		break;

	case '6':

		color += 0x70;
		break;

	case '7':

		color += 0xC0;
		break;

	case '8':

		color += 0xA0;
		break;

	case '9':

		color += 0x90;
		break;

	case 'A':

		color += 0xE0;
		break;

	case 'B':

		color += 0xD0;
		break;

	case 'C':

		color += 0xB0;
		break;

	case 'D':

		color += 0xF0;
		break;

	}

	switch (number[1]) {

	case '0':

		color += 0x4;
		break;

	case '1':

		color += 0x2;
		break;

	case '2':

		color += 0x1;
		break;

	case '3':

		color += 0x6;
		break;

	case '4':

		color += 0x5;
		break;

	case '5':

		color += 0x3;
		break;

	case '6':

		color += 0x7;
		break;

	case '7':

		color += 0xC;
		break;

	case '8':

		color += 0xA;
		break;

	case '9':

		color += 0x9;
		break;

	case 'A':

		color += 0xE;
		break;

	case 'B':

		color += 0xD;
		break;

	case 'C':

		color += 0xB;
		break;

	case 'D':

		color += 0xF;
		break;

	}

	SetConsoleTextAttribute(hOut, color);

}
komentarz 16 listopada 2015 przez mchz Nowicjusz (140 p.)
No dobra a jak się ma sprawa pod linuksem, bibloteka windows.h nie występuje w tym systemie... ?
+3 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Nondzu Obywatel (1,910 p.)
oczywiście, że się da ;) poczytaj o strumieniach wyjścia, zajrzyj tutaj : http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Obsluga-strumienia-cout/323

Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 1 maja 2015 przez MoWerr Obywatel (1,940 p.)
Jeżeli potrzebujesz bardziej zaawansowanych opcji wyświetlania jak kolory, dokładna pozycja, itd. To proponuję się przyjrzeć bibliotece ncurses (dla windowsa chyba nazywa się ona curses) :D
+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Piotr Zborowski Obywatel (1,670 p.)
Jeśli posiadasz windows, możesz po prostu wpisać następujące polecenie:

 

system("color numerkoloru");

i po sprawie :D
–3 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
uruchom konsolę, kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwę okna, zakładka kolory.
komentarz 1 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Tu chyba chodzi o kontrolę tego z C++.
komentarz 1 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Autor opisał to wyjątkowo wyraźnie.
komentarz 1 maja 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
W konsoli C++ nie oznacza w wierszu poleceń Windows, tylko o obsłudze podstawowego strumienia C++ (w tym wypadku na Windows) :)
komentarz 1 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Nie ma czegoś takiego jak konsola C++. Temat poroniony, opisu brak.
komentarz 1 maja 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Przyjęło się tak na to mówić :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 214 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 627 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w C# przez Andrzej Początkujący (320 p.)

92,304 zapytań

141,108 odpowiedzi

318,584 komentarzy

61,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...