• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Settery i gettery w dwoch plikach. C++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
813 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Witam. Mam mały problem z rozbiciem setterów i getterów na 2 pliki. Czy ktoś mógłby ktoś sprawdzić?

plik.cpp

http://wklej.org/id/2776712/

plik.h

http://wklej.org/id/2776717/

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

No tak, w konstruktorze tworzysz jakieś deklaracje funkcji, które nie wiem jakim cudem mają ci ustawiać wartości pól tej klasy zamiast napisać metody ustawiające i pobierające wartości pól tej klasy. Poza tym, w konstruktorze możesz bezpośrednio ustawiać wartości tychże pól.

Radzę ci podstawy o klasach sobie powtórzyć. Z resztą zobacz na ten wątek: http://forum.pasja-informatyki.pl/37282/czym-sa-gettery-i-settery-w-c

komentarz 2 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 2 sierpnia 2016 przez DragonCoder
To o to mi chodzi.... czy mam to zrobic tak, że tworze pusty konstruktor i daje : i dopisuje wartosci a w pliku .cpp robie settery i gettery bez konstruktora?

 

W konstruktorze mogę je utworzyć ale musze je zmieniać podczas trwania programu dltego potrzebuje settery i gettery bo sa to pola prywatne
komentarz 2 sierpnia 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

Konstruktor ustawiający:

Warrior::Warrior(int strengthW, int staminaW, int sleightW, int intelligenceW, int lengthW, int widthW,int lvlW,
                        int expW, int pointForStatystickW, int stateMoneyBeginnW){
   strengthWarior = strengthW;
   // i tak dalej
}

 

komentarz 2 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Przepraszam ale my się nie rozumiemy... wiem.jak działa konstruktor i wiem jak mam zapisać obiekty, ale moje pytanie brzmi:::; "GDZIE mam umieścić gettery i settery?". Normalnie gdy klasa nie jeat rozbita na pliki na .cpp i .h to wiem co i jak, ale gdy jest rozbite to nie wiem gdzie mam je umieścić
0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Post mozna zamknac. Odpowiedź została znaleziona po długich poszukiwaniach. Dam link jakby co.... https://www.matematyka.pl/263678.htm Swoją drogą myślałem że działa to.inaczej a jednak banalne rozwiązanie.

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 21,372 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2015 w C i C++ przez Porky Obywatel (1,190 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 961 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2015 w C i C++ przez Rayden Użytkownik (610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 562 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2020 w Java przez Kuciniak Użytkownik (920 p.)

92,417 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...