• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Na czym polegają wskaźniki ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
598 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w C i C++ przez mat1911 Nowicjusz (230 p.)

Witam. Proszę o wyjaśnienie co robi czerwona gwiazdka w poniższym przykładzie:

char* funkcja(char *slowo, char *slowo2)

{

}

1
komentarz 1 sierpnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Takie pytania będą w przyszłości usuwane - forum nie zastępuje kursów programowania!

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 1 sierpnia 2016 przez mat1911
 
Najlepsza
Zapis gwiazdki w programowaniu w C/C++ oznacza 2 rzeczy:

1. Mnożenie.

2. Wskaźniki.

W twoim przypadku są to wskaźniki. Wskaźniki w tych językach pełnią 2 role:

1. Tradycyjnych wskaźników odwołujących się na pewien adres. Czyli miejsca w pamięci (zmiennej) trzymającej adres w pamięci i rozmiarze sizeof(size_t).

2. Tablic (przechowują adres tablicy, bez jej rozmiaru).

W twoim przypadku jest to tablica nazwana "łańcuchem znakowym języka C". Łańcuch znakowy języka C ma typ char* lub const char*, oraz kończy się znakiem '\0' czyli zerem binarnym. Bez niego podczas wypisywania łańcucha możemy wypisać inne dane, kod lub spowodować wyjątek związany z brakiem zaalokowanej pamięci.

W przypadku wpisywanych w kodzie źródłowym napisów jest używany typ const char*. Jest to również lepsza wersja od char*, ale trzeba pamiętać, że nie można w niej nic zapisywać. Istnieje automatyczna konwersja z char* na const char*.
komentarz 1 sierpnia 2016 przez mat1911 Nowicjusz (230 p.)
Dziękuję.
komentarz 2 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Zapomniałem dodać, że '\0' dopisuje za nas kompilator :)
+1 głos
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

Zwraca jakby id zmiennej, Każda zmienne musi gdzieś być w pamięci ram, a gwiazdka, czyli wskaźnik pokaże ci gdzie jest. Za pomocą wskaźników możesz np. mieć 1 zmienną, i wskaźnik. Jak napiszesz tak:

int zmienna = 0;
int *wskaznik = &zmienna;

*wskaznik = 10; 

 

to zmienna też będzie miała też 10. Są jak by mentalnie połączone.

Wskaźniki też definiują tablice, a std::string to tablica char'ów więc możesz przez to też zwrócić std::string; wtedy piszesz tak:

std::string x;
x.c_str() = funkcja("super char", "zarabisty char");

 

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Ta część całej deklaracji funkcji informuję Cię co funkcja zwraca w tym wypadku jest to wskaźnik do obiektu typu char (czyli po prostu oznacza to, że funkcja zwróci C-string) .
komentarz 1 sierpnia 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
char to typ prosty, a nie obiekt. :)
komentarz 1 sierpnia 2016 przez mat1911 Nowicjusz (230 p.)
Dziękuję za odpowiedź.
komentarz 1 sierpnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

(liczba typu int to też obiekt - po prostu nie obiekt w sensie OOP)

komentarz 2 sierpnia 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
a no w takim razie ok. :)
0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
Zwraca komórkę lub komórki w pamięci typu char. Np. String. Ogólnie to polecam, by ktoś tu podkleił post z często zadawanymi pytaniami, by mat mógł zgłębić ten temat.
1
komentarz 1 sierpnia 2016 przez mat1911 Nowicjusz (230 p.)
Dziękuję za odpowiedź.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2022 w C i C++ przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w C i C++ przez komboboost0 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 398 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...